Hanul Ancutei premiat pentru cea mai buna gastronomie traditionala

133 Views

An de an trec pragul Hanului Ancuţei peste 60.000 de clienţi . Hanului i-a fost decernat, la Premiile Margareta de Aur oferite de ANTREC, Premiul special pentru aducerea în actualitate a reţetelor tradiţionale. Hanu Ancuţei va găzdui, în premieră naţională, o Piaţă de Crăciun rurală . În 2018, hanul va împlini 300 de ani de existenţă, fiind astfel unul dintre cele mai vechi restaurante şi hanuri din România.
Terasa Hanul Ancutei

Hanului Ancuţei din comuna Tupilaţi, judeţul Neamţ, i-a fost decernat, la Premiile Margareta de Aur oferite de ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural), pe 23 octombrie, Premiul special pentru aducerea în actualitate a reţetelor tradiţionale. “Hanu Ancuţei este locul de poveste unde regăsim bucătăria moldovenească autentică, în care se pune mult accentul pe produsele din zonă. După ce veţi fi convinşi de preparate precum tocăniţă de berbecuţ cu legume, nelipsitele poale-n brâu şi vinul roşu moldovenesc de la han, puteţi cumpăra pentru acasă, din Cămara Ancuţei, dulceţuri, şerbeturi, zacuscă, plăcinte, cozonaci şi multe alte bunătăţi”,  a argumentat juriul acordarea acestei importante distincţii.
terasa-s-n

Pot să vă spun că Hanu Ancuţei este un simbol al Moldovei, nu numai în ceea ce priveşte bucatele, cât arhitectura, designul, portul ospătarilor dar şi muzica lăutarilor. Totodată, sunt întrebată destul de des dacă mai există Hanu Ancuţei, cel din poveste. Există! De altfel, peste trei ani, în 2018, hanul va împlini 300 de ani de existenţă. Hanu Ancuţei este unul dintre cele mai vechi restaurante şi hanuri din România. Sper să nu dezamăgesc această recunoaştere şi să fiu la fel de consecventă şi pe viitor. Consecvenţa este o provocare în turismul rural românesc iar oaspeţii ne vor judeca pe viitor”, a precizat Nuşa Chiriac, proprietarul Hanului Ancuţei, cu prilejul decernării distincţiei Margareta de Aur.
Hanul Ancutei

Hanu Ancuței dispune de 16 camere, dintre care 10 cu pat matrimonial, 4 camere cu pat simplu și 2 camere cu câte 2 paturi. Toate camerele păstrează atmosfera pitorească din poveștile lui Sadoveanu, care fac din acest han un popas potrivit pentru odihnă și relaxare.

Ca noutate absolută, Hanu Ancuţei va găzdui, în luna decembrie, o Piaţă de Crăciun rurală, o premieră pentru România. Vizitatorii vor putea degusta bucate tradiţionale moldoveneşti, vor bea vin fier şi ţuică fiartă, vor asista la programe folclorice moldoveneşti şi vor putea achiziţiona preparate tradiţionale. Vom reveni curând cu amănunte.
Hanul Ancutei-mancare1

Potrivit managerilor Hanului Ancuţei, an de an, renumitei locaţii îi trec pragul peste 60.000 de turişti. De când a fost renovat şi reintrodus în circuit, peste un milion de români şi străini au fost clienţii Hanului Ancuţei.
Hanul Ancutei-mancare2

Ce poţi face stând la Hanu Ancuţei
Situat de-a lungul unuia din principalele drumuri europene ce străbat România (E85), la o distanță de 27 km de municipiul Roman, înspre Suceava și la 350 km de București, Hanu Ancuţei reprezintă locul ideal  pentru turiştii dornici să regăsească adevăratul spirit românesc. Hanu Ancuței a devenit celebru prin plasarea aici a acțiunii din volumul Hanu – Ancuței (compus din 9 povestiri), publicat în anul 1928 de marele scriitor român Mihail Sadoveanu (1880-1961).
Hanul Ancutei-mancare3

Obiective turistice care nu trebuie ratate:

Cetatea Neamţului, o cetate medievală construită în sec. al 14-lea de către Petru I şi fortificată de Ştefan cel Mare în momentul apariţiei pericolului otoman.
Mănăstirea Neamţului, cel mai mare aşezământ monahal din Moldova, singura mănăstire restaurată de comunişti, în timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Veţi afla şi o poveste interesantă pe această temă.
Mănăstirea Vovidenia unde pot fi admirate peisaje mirifice, încărcate de energie şi totodată se poate vizita Casa Memorială a marelui scriitor Mihail Sadoveanu. Veţi afla poveşti picante despre viaţa marelui scriitor, necunoscute publicului larg
Mănăstirea Agapia, renumită pentru pictura interioară a bisericii, operă a celebrului pictor Nicolae Grigorescu. Lângă mănăstire se află casele chilii din

satul monahal unde trăiesc 400 de măicuţe care au creat aici un paradis floral. Aici încă se mai păstrează şi astăzi meşteşugul broderiei şi ţesutului, iar covoarele se exportă în întreaga lume.
Casa lui Ion Creangă din Humuleşti şi Parcul tematic Ion Creangă, cu scene din Amintirile din copilărie ale scriitorului.
Muzeul etnografic Nicolae Popa. Casă tipică din ţinutul Neamţ (tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri din zona Neamţ).
Hanu Ancuţei arată, potrivit studiilor, la fel cum arăta acum 100 de ani sau mai mult, fiind reclădit pe ruinele vechiului han. În prezent, restaurantul hanului are o capacitate de peste 700 locuri dintre care 150 la parter şi 150 de locuri la etaj, alături de noua terasă de 400 de locuri. Locaţia vă întâmpină cu un design tradiţional  românesc autentic, cu ospătari îmbrăcaţi cu veşminte populare din Moldova şi cu lăutari. De asemenea, parcarea Hanului are o capacitate de 150 de locuri.
Hanu Ancuţei şi-a dublat capacitatea: terasă de 400 de locuri

În vara acestui an, vestitul Han al Ancuţei din comuna Tupilaţi, judeţul Neamţ, şi-a mărit capacitatea cu o terasă de 400 de locuri. Construcţia de lemn păstrează stilul arhitectonic original al Hanului vechi. Inaugurarea a fost marcată de o petrecere în stil ţigănesc tradiţional şi de prezenţa unor personalităţi locale, alături de reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi ai mass-media.
“Echipa de arhitecţi a fost foarte atentă la toate detaliile. Investiţia în noua terasă s-a ridicat la 400.000 de euro şi, cu această ocazie, Hanul Ancuţei şi-a dublat, practic, capacitatea, de la 250 de locuri în interior şi 150 în exterior, cât avea terasa veche. Am primit deja mai multe grupuri de turişti străini care au fost serviţi aici la prânz şi la cină şi am organizat o serie de evenimente. De altfel, terasa Hanului Ancuţei a găzduit evenimente pe tot parcursul sezonului estival şi va continua să o facă şi în această toamnă”, subliniază Nuşa Chiriac, proprietarul Hanului Ancuţei.
În acest an, s-au familiarizat cu deliciile culinare ale Hanului Ancuţei grupuri de turişti precum şi turişti individuali din Germania, Franţa, Polonia, Italia, SUA, Japonia etc. Aceeaşi companie care deţine Hanul Ancuţei are în proprietate şi Hotelul Roman Plaza din Roman, de 4 stele, recent modernizat la standarde de top internaţionale. „Hotelul Roman Plaza a devenit deja hotel de tranzit pentru turiştii străini care aleg circuite, dar scopul nostru este şi acela de a crea din nordul Moldovei o destinaţie turistică în sine. În acest sens, ne vom promova mai mult atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prin touroperatorii specializaţi pe incoming”, spune Nuşa Chiriac.

Pentru alte amănunte:

Nuşa Chiriac
Director general Hotel Roman Plaza şi Hanu Ancuţei
office@hotel-roman.ro

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...