Litoralul romanesc versus litoralul bulgaresc in 2022

104 Views

In luna mai am fost invitat de catre Ministerul Bulgariei intr-un infotrip pentru jurnalisti, blogeri si infleenceri…sa descoperim Bulgaria, mai precis litoralul bulgaresc.

Bulgarii nu au nimic in plus din punct de vedere natural: au acelasi soare, au aceeasi mare si acelasi nisip. Bulgaria are in jur de 8 mil de turisti straini/ an din care peste 1,5 mil sunt romani (pe primul loc), noi doar 2,5 conform INS si vreo 6 in realitate. De ce sunt romanii atat de multi care aleg litoraul bulgaresc?

in primul rand pentru preturi …pretul la bulgari este mai mic decat in Romania, pentru ca in Romania toate taxele sunt mai mari: taxele catre stat, salariile, tariful la mancare si utilitatiile. Anul asta (2022) a fost atipic. Pentru prima oara tarifele de cazare au fost mai mari decat in Romania, Grecia sau Turcia.
pentru ca majoritatea hotelurilor ofera sistemul ALL INCLUSIVE (la noi doar 40)
– pentru facilitatiile oferite: sezlong si umbreluta gratuite pe plaja, beach bar, wc pe plaja, aproape toate hotelurile au piscina interioara sau exterioara.
– camerele de hotel sunt mai mari si mai spatioase decat in Romania sau Grecia.
– tigarile sunt la jumatate de pret 🙂
– sezonul la bulgari incepe in 15 mai si tine pana in 15 octombrie ; la noi incepe pe 15 iunie si se termina pe 15 septembrie ..castiga 2 luni capete de sezon. La ei vin seniori voyage din Germaia, Anglia, Rusia etc
noi stam mai bine la gustul mancarii ; plaja la noi este prea mare si cu pietricele.

Albena practică un turism sustenabil și peste 50% din produse sunt crescute în livezile și fermele proprii(400 de capete de vaci Black Angus).

Dima Pusnava/ Director Romanian Market la Albena:
„Avem via noastră unde producem vinul care se consumă în hoteluri
Avem cea mai mare plantație de cireșe, de mere, prune, pere, struguri.
Deținem și terenuri agricole unde semănăm grâu, pe care îl ducem la măcinat, iar făina o prelucrăm la o fabrică de pâine mare din orașul Dobrici, unde producem toată pâinea de care avem nevoie. Cât despre deșeuri, avem o instalație de biogaz unde tot ce se aruncă de la all inclusive se transformă în energie electrică. Cuplăm această energie la sistemul bulgar de energie și primim, înapoi, de la sistemul bulgar, energie mult mai ieftină. Este incredibil, dar adevărat.
Albena sărbătorește anul acesta 53 de ani de la înființare. Albena este numele unei fete – personaj din literatura bulgară.
Aproape toate hotelurile din statiunea Albena au nume de fete.
Pe 16 iunie am deschis Hotelul Amelia….inspirat de Amelia Earhart. Este prima femeie-pilot care a traversat Atlanticul. Acesta este primul hotel tematic al stațiunii, are 5 stele și va funcționa în regim Ultra All Inclusive Premium.
În Albena se masoara puritatea aerului în fiecare zi.
Plaja din Albena are o lungime de 6 km, 150 de metri lățime.
Albena are 22 de terenuri de tenis, 7 terenuri de fotbal în mărime naturală și alte câteva, format mini-fotbal, terenuri de bachet și facilități pentru tenis de masă. În stațiune se organizează în permanență turnee și competiții sportive”.

Sorin Rusi:
„Hai sa mai zic una despre preturi si o scurta comparatie Romania – Bulgaria.
Tot vedem comparatia ca la vecini e mai ieftin si nu poti contrazice cifrele. Asa e, posibil ca acelasi tip de cazare cu aceleasi servicii incluse sa fie nitel mai ieftin la vecini. Nu punem costurile de deplasare si timp.
Insa de ce e asa? Pai simplu…Bulgaria are serviciile de baza mai ieftine fata de Romania. Curentul e mai ieftin, carburantul e mai ieftin, apa si alte utilitati sunt mai ieftine la vecini fata de Romania.
Din start, un hotelier din Romania nu poate vinde la nivelul Bulgariei pentru ca ar iesi pe minus 🙂.
O cafea in Bulgaria, in benzinarie, e undeva la 5-8 lei. In Romania 10-14 lei, vorbim de destea de ti-o faci cineva acolo. Nu la dozator. Suveniruri, haine, servicii de masa, totul e mai ieftin pentru ca au alte costuri de baza. Ghinionul Romaniei sa fie o tara mai scumpisoara 🙂. Pana si taxele de drum sunt mai ok!
Cat despre all inclusiv, Bulgaria asigura o mare parte din necesar din productie proprie. Au luat modelul Turciei. Un alt avantaj ce trage in jos la cost. Una e sa importi rosia si alta e sa o iei local la un pret mult mai mic. Deci conteaza si lantul asta de aprovizionare, care in Romania inca mai are de suferit. ”

Am vizitat mai multe hoteluri deosebit de frumoase. O sa atasez la fiecare dintre ele cateva poze.
1. Balchik Hotel BlackSeaRama Golf Boutique Club – una din cele mai mari si mai frumoase camere de hotel vazute de mine in aceasta viata 🙂
2. Balcic Lighthouse Golf Spa Hotel – un hotel superb cu 2 apartamente sus pe hotel + piscina cu o vedere incredibila
3. Castelul si gradina din Balcic
4. Statiunea Albena
5. Hotelul Griffid Vistamar din Nisipurile de Aur – camere frumoase si mancarea foarte buna, piscina sus pe terasa hotelului
6. Hotelul Griffid Encanto din Nisipurile de Aur – camere frumoase si mancarea foarte buna, piscina sus pe terasa hotelului, vis a vis e plaja privata a hotelului care se afla chiar peste strada. Sezlonguri gratuite, umbrelute, bar, toaleta, nisipul e perfect.
7. O crama din Varna
8. Hotel Astor Garden din Constantin si Elena
9. Vila Chaika
10. Aquahouse Thermal

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...