Interviuri nonconformiste pe…facebook (7)

59 Views


 

 

 

 

 

 

Adrian Enache s-a născut la Galaţi, pe data de 12 iunie 1966. Deci, geamăn ca zodie!

Debutul muzical îl face alături de trupa rock Phoebus cu  care cântă în anii studenţiei. Unul din colegii formaţiei este Nicu Patoi, unul din cei mai buni chitarişti din ţară la ora actuală. În aceeaşi perioadă primeşte oferta băieţilor de trupa Compact pentru a deveni solistul lor vocal, însă Adrian refuză dorind să-şi finalizeze studiile la facultate.

Mai târziu, urmând sfatul cunoscutei cântăreţe şi profesoarei sale, Mihaela Runceanu, îşi începe cariera. Astfel, în 1990 debutează ca solist solo câştigând premiul II la Festivalul Naţional de Muzică Mamaia.

În 1994, este angajat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti. Aici îi întâlneşte pe Aurelian Temişan şi Daniel Iordăchioae cu care formează o perioadă bună de timp un cunoscut trio muzical.

În 1995, Adrian Enache prezintă emisiunea pentru copii „Tip Top Minitop”.

În 1996, reprezintă România la Festivalul internaţional de Muzică „Cerbul de Aur” de la Braşov. Cu această ocazie îşi lansează primul album „E o nebunie”, şampania care îi poartă numele şi îşi întâlneşte idolul pe Tom Jones cu care chiar cântă împreună. De asemenea, se lansează cartea al cărei erou este, respectiv „A alerga după o stea”.

– În 1997 câştigă premiul II la Festivalul Internaţional Pamukalle din Turcia. Un an mai târziu, tot la acelaşi festival, cântă ca invitat şi are ocazia de a deschide recitalul idolului său, Tom Jones.

– În 1998 particiă la Selecţia Naţională a Concursului „Eurovision”, alături de un grup de solişti interpretând piesa „E, e, e iubire”. Piesa devine unul din şlagărele anului.

– În 1999, se transeferă la teatrul de revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti la sugestia directorului, actorul Alexandru Arşinel.

– În 2001 la Festivalul Internaţional „Vocile Asiei” din Kazahstan câştigă locul III şi premiul pentru cea mai bună voce masculină din concurs.

– În 2002, debutează ca actor deţinând un rol principal în muzicalul „Nota 0 la purtare” cu care obţine un mare succes. Este distribuit în majoritatea spectacolelor de la teatru datorită calităţilor sale de showman.

-În 2002, obţine trofeul la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia cu piesa „O singură Noapte” (m: Andrei Kerestely/t:Zoia Alecu)

-În 2006, se lansează alte două cărţi care îl au erou pe Adrian Enache: continuarea cărţii „A alerga după o stea”, aceasta intitulată „Ispita” şi o carte de bucate scrisă de Jakob Hausmann.Cartea se numeşte “Bucate cu dragoste” iar fotografia lui Adrian este pe coperta ei.

Adrian Enache este directorul artistic la Complexul Orizont din Predeal ,organizând programele spectacolelor dedicate sărbătorilor de iarnă. Preşedintele României, Traian Băsescu s-a declarat fan al artistului după ce a asistat la un show susţinut de Adrian Enache cu orchestra de la Predeal.

-În 2007, Adrian Enache prezintă emisiunea “Furori” de la Kanal D produsă de Valeriu Lazarov.Emisiunea înregistrează un rating bun pentru postul de televiziune. În vara aceluaiaşi an, Adrian Enache prezintă la acelaşi post de televiziune emisiunea “Stare de show”.

-În 2008, participă din nou la Selecţia Naţională a concursului Eurovision cu piesa “Te iubesc” a tânărului compositor Cristian Nistor.

-În 2010, apare în calitate de invitat special, pe albumul lansat de Maria Cârneci, intitulat „Dragoste, eşti păcătoasă”

Alte performanţe artistice şi sportive:

– Este capitanul Nationalei de fotbal a Artistilor

– Este presedinte de onoare al clubului de fotbal „Otelul Galati”

– A organizat si participat in spectacole avand alaturi nume mari din muzica mondiala ca Johnny Logan, Natalia Oreiro, Toto Cutugno, etc

Buna ziua  Adrian si multumesc pentru ca ti-ai  putut face putin timp pentru acest gen de interviu

Cu voia ta,sa stabilim o regula(ca si la celelalte interviuri de altfel) :nu avem reguli,poate doar un mic amendament…nu discutam politica sau cel putin sa nu dam nume…

 

 

REPORTER: Care este prima reactie cand auzi cuvantul „TURISM”?

Adrian ENACHE: Ma gandesc la Spania, Turcia, Grecia, Israel, tari in care am fost invitat sa cant si am sustinut showuri mari si care isi respecta destinatiile pe care le ofera oamenilor spre vizitare. Sunt locuri splendide pe care ei le pun in valoare. Si noi avem foarte multe destinatii cu potential turistic,  dar nu facem nimic sa ni le promovam. Si daca nu o facem noi , nu va veni nimeni sa ne puna in valoare.

R: Cum crezi ca a afectat criza turismul romanesc??a fost el afectat?

A.E: Cred ca a fost afectata si zona asta ca toate domeniile de activitate,  desi trebuie sa recunosc ca si vara asta si vara trecuta, litoralul romanesc unde eu am cantat, a fost in permanenta plin si asta in perioada lui de varf. Dar din pacate nu e si la noi ca la turci, greci unde perioada asta estivala dureaza cateva luni bune pe an. Cred ca, daca esti un manager capabil, stii sa-ti organizezi afacerea astfel incat ea sa nu aiba de suferit in perioadele mai putin fericite, cu mai putini turisti. O sa-ti dau si un exemplu foarte concludent. Prietenul meu, Dorel Maria de la Predeal a relansat anul trecut complexul Orizont de pe Valea Prahovei,  unde voi canta si anul acesta de Revelion si l-a facut international, arata senzational si asta intr-o perioada in care, iata se vorbeste de criza.  Am multi prietenii in domeniul asta carora le merge bine, se dezvolta. Asta iti spuneam, daca esti nascut sa fii manager, ai simtul afacerilor rezisti oricum…

R: Cum percepi evolutia turismului romanesc??evident, daca a evoluat…

A.E: Mai avem mult pana sa-i ajungem pe turci,  pe greci, pe spanioli pe bulgari; la noi din pacate , este si un dezinteres cauzat poate si de lipsa banilor, a prioritatilor celor care ne conduc,  dar ne luptam inca si cu o mentalitate a romanului care  nu stie sau nu vrea sa pastreze ce i se da bun. Trebuie sa ne schimbam mentalitatea asta invechita de a fi indiferenti si de a dovedi permanent ca nu ne pasa de lucrurile cu adevarat bune si de valoare.

R: Cat de important este rolul unei agentii de turism in viziunea ta?

A.E: Agentiile de turism au un rol foarte important in promovarea destinatiilor romanesti peste hotare, dar fara o implicare serioasa in a oferi mai mult decat peisajul mirific nu vom aduce turisti straini. Stau prost la preturile si serviciile pe care le ofera. Prea iau pielea de pe bietul turist care isi gaseste servicii mai bune si mai ieftine in strainate. Romania este o tara frumoasa, dar din pacate suntem cu cativa ani in urma fata de celelalte tari din Europa la capitolul dezvoltare, promovare in toate domeniile… Si asta in primul rand pentru ca nu ne pasa!

R: Stiu ca iti place tare mult sa calatoresti si sa vezi locuri noi.Ce te-a impresionat cel mai mult de la noi si a ramas aproape de sufletul tau?

A.E: Intr-adevar imi place foarte mult sa calatoresc si multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat o profesie care sa-mi hraneasca din plin aceasta pasiune. Raman surprins placut de multe locuri pe care le vad cu ocazia concertelor pe care le am in tara. Imi place sa-mi aloc, atunci cand ajung intr-un oras, cateva ore si vizitarii locurilor importante de acolo. In afara de Valea Prahovei, de Brasov, am ramas absolut impresionat de zona Sibiului, mi-a placut cum s-a reusit conservarea in timp a Cetatii de Scaun de la Suceava, imi place Timisoara si nu in ultimul rand Galatiul meu natal,un oras superb si cel mai frumos port. La Medias unde ajung des, datorita invitatilor pe care le primesc pentru a canta ma cazez de fiecare data la Hotelul Binder Bubi si cand ma trezesc dimineata si ma uit in jur, uit ca sunt in Romania. Am senzatia ca sunt in Austria, Elvetia. E minunat cum a reusit familia Calbunean sa faca acolo o mica Elvetie. Ti-am mai zis, avem cu ce sa ne laudam…

R: Dar din afara Romaniei???

A.E: Am avut ocazia, si datorita showurilor pentru care am fost invitat, dar si a vacantelor pe care le-am avut sa vad locuri mirobolante. Mi-a placut Israel unde am trait adevarate minuni la mormantul sfant si in apa in care s-a botezat Iisus. Am intrat pe un frig crancen in apa Iordanului si nu am patit nimic; seara am cantat in spectacol, eram cu teatrul Tanase unde sunt angajat, in turneu, si am avut o vitalitate si o energie de nedescris pe scena, seara. Mi-au placut Barcelona, Parisul, Turcia, Roma dar Praga e pe primul loc in sufletul meu. E un loc destinat artistilor. La Brugge in Belgia mi-a placut; este un oras de poveste, te simti ca intr-un basm acolo cu casutele alea mici, colorate. Sunt tari care se respecta si pe care ar trebui sa le urmam….

R: Adrian, sa incercam un joc al imaginatiei:daca ai avea o saptamana, timp in care ai putea sa iei orice decizie care crezi ca ar ajuta turismul si ai avea mana libera….ce ai face???

A.E: As incerca organizarea unui concurs de proiecte adresat agentiilor, firmelor de turism, organizatiilor in domeniu pentru a veni cu ideile cele mai bune de a organiza trasee turistice vandabile,  iar pe cele mai eficiente care sa multumeasca turistul le-as premia cu bani pentru dezvoltarea lor. As organiza seri muzicale mai ales in zonele cu potential turistic ridicat, cu invitati de la noi,  din strainatate astfel incat cei de afara sa ne cunoasca. Divertismentul,  muzica prind la oameni. Oamenii vor distractie cand sunt in vacanta, cand se relaxeaza. Nu pot sa uit promovarea turistica de care avea partea tara noastra cand se facea festivalul „Cerbul de Aur”. Veneau vedete straine, concurentii din alte tari, sustinatorii lor si se minunau de cat de frumoasa e tara noastra, de cat de ospitalieri suntem. Mi-aduc aminte ca in 96 cand am participat eu la festival, a venit in recital Tom Jones, idolul meu si i-a placut atat de mult in Romania ca a mai stat trei zile. Mi-amintesc ca iarba aia de acolo unde stateam noi era abia cosita si a inceput Tom Jones sa cante dintr-odata celebrul lui cantec „Green, green grass of home”. In 2007, Sibiul s-a bucurat de o promovare puternica prin programul acela de activitati datorat declararii orasului drept capitala europeana a culturii. Deci, se poate si la noi dar ne trebuie interes.

R: By the way…ce parere ai despre….”frunza”??evident ca nu a Evei…

A.E: O risipa de energie si bani. Nu ne ajuta un brand la promovarea locurilor turistice din tara; fara proiecte concrete de dezvoltare, sustinere si promovare a destinatiilor turistice nu vom face nimic. Ii ajuta ptobabil pe cei cu buzunarele pline, nu pe noi. Nu ne viziteaza nimeni si nici nu va fi interesat niciun roman sa-si petreasca vacanta in tara daca vede la televizor o frunza.

R: Ce ai dori sa mai adaugi?

A.E: Mi-as dori sa ne trezim odata si odata si sa invatam ca fara valoare,  fara respect pentru traditiile noastre,  fara un interes maxim acordat fiecarui domeniu de activitate nu vom realiza nimic si nici nu vom scrie istorie. Uitati-va la ce se intampla in muzica; vorbim de repere ale muzicii romanesti lansate tot in anii 70-80-90, atunci cand valorile se pretuiau, cand ca artist, odata descoperit intr-un festival, erai solicitat de televiziuni, de radio, in spectacole, se faceau turnee. Astazi, scara valorilor e rasturnata. Se cere cu totul si cu totul altceva. Lumea nu mai are chef sa ceara ce vrea de fapt sa asculte si nici tinerii artisti nu mai au puterea de a rezista mai mult de un sezon –doua….

Stelian Decu - Ghid turism

Ghid turism, jurnalist de turism.

You may also like...