Hotelurile din Romania la tarife comparabile sau chiar mai scazute fata de tarile vecine

79 Views

Chiar si in conditiile majorarii taxelor si impozitelor, dublarii costurilor pentru utilitati, si a taxelor supradimensionate privind forta de munca, hotelierii romani au reusit sa scada tarifele cu 30 de procente fata de anul 2010, si sa devina jucatori competitivi pe piata hotelurilor din Europa.

Pe baza unui studiu efectuat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, constand in analiza comparativa intre Romania si tarile vecine, Ungaria, Austria si Bulgaria, in ceea ce priveste tarifele in unitatile de cazare din capitalele acestor tari pe perioada Sarbatorilor de Iarna, precum si ofertele restaurantelor pentru Craciun si Revelion, reiese ca Romania are tarife comparabile sau chiar mai scazute decat aceste tari.

HOTELURI – Tarife in perioada Sarbatorilor – 24-31 decembrie 2011 (camera double standard)

(Tarife preluate de pe www.booking.com)

Bucuresti

Budapesta

Viena

Sofia

Centru

Periferie

Centru

Periferie

Centru

Periferie

Centru

Periferie

5 stele

90-130 euro

90 euro

79-134 euro

80-90 euro

140-170 euro

130-200 euro

89-120 euro

70-80 euro

4 stele

49-85 euro

50-76 euro

42-75 euro

41-50 euro

78-130 euro

75-130 euro

53-115 euro

58-65 euro

3 stele

38-59 euro

30-45 euro

40-53 euro

35-37 euro

80-145 euro

54-73 euro

45-51 euro

23-35 euro

OFERTE RESTAURANT – Restaurant in hotel de 4*

Bucuresti

Budapesta

Viena

Sofia

Craciun

(Christmas Brunch)

Athenee Palace Hilton

59 euro/pers

Mariott 45 euro/pers

Hotel Kempinski

45-66 euro/pers

Hotel Imperial Viena

85 euro/pers

Metropolitan Hotel

20 euro/pers

Revelion

Hotel Phoenicia (Rest. Kastane) – 107 euro/pers

Mariott – 211 euro/pers

Hotel Kempinski           170 euro/pers

Grand Hotel Wien

206 euro/pers

Metropolitan Hotel

71 euro/pers

O prima analiza a constat in compararea  tarifelor pentru o  camera double standard, in hotelurile de trei, patru si cinci stele din capitalele tarilor cu care ne aflam in concurenta directa, situate atat in centrul oraselor, cat si la periferie.  Concluzia la care s-a ajuns este ca tarifele in unitatile de cazare din Romania sunt cu aproximativ 20% mai mari decat in Bulgaria , cu 5% mai mici decat in Ungaria si cu 50% mai mici decat in Austria . Mai mult decat atat, datorita unei legislatii foarte bune si a unor standarde ridicate  in ceea ce priveste clasificarea hotelurilor, Romania se poate lauda cu o buna calitate a constructiilor si dotarilor si cu respectarea numarului de stele pe care fiecare hotel il detine.

Evolutia tarifelor din Romania in anul 2011 a fost una descendenta, inregistrandu-se o scadere a acestora cu 30% fata de anul anterior, chiar si in conditiile majorarii taxelor si impozitelor si a cresterii costurilor pentru utilitati cu 50%.

Dintr-o analiza privind taxele aferente salariilor, platite catre stat, putem afirma ca Romania se situeaza intre tarile fruntase in ceea ce priveste costul cu forta de munca, acesta fiind considerabil mai mare, cu aproape 30 de procente, fata de vecina noastra Bulgaria, comparabil cu Ungaria si mai mare cu 11% decat Austria, asa cum reiese din tabelul anexat.

De asemenea, Romania ocupa primul loc in topul tarilor in ceea ce priveste numarul contributiilor la stat, zece la numar, urmata de Ungaria si Bulgaria, unde angajatorul trebuie sa plateasca un numar de 8 contributii.

Romania

 

Ungaria

Austria

Bulgaria

Cost suportat de angajator (procent din salariul net al angajatului)

182%

207%

165%

143%

Numarul de contributii la stat

10

8

6

8

Turismul, ca si industrie de ramura, se bazeaza in primul rand pe forta de munca, pe personal calificat si motivat.

In aceste conditii, de majorare a costurilor cu intretinerea si contributii la stat atat de mari pentru angajati si angajatori, hotelierii nu au posibilitatea de a oferi tarife mai mici, mentinand sau chiar imbunatatind calitatea serviciilor.

Ca urmare, patronii din turism se lupta pentru existenta, si nici intr-un caz pentru obtinerea unui profit care ar putea fi investit in imbunatatirea calitatii serviciilor si in realizarea unei promovari externe eficiente.

Din pacate, turismul romanesc nu beneficiaza de aceeasi promovare externa ca si tarile cu care s-a realizat comparatia, iar acesta constituie un motiv in plus pentru a considera  eforturile patronilor din turism ca fiind deosebit

de mari. Este ca si cum am trai in doua tari diferite. Pe de o parte, patronii sunt obligati sa ofere servicii la preturi competitive, insa in plan secund, se confrunta cu o serie de cheltuieli exagerate.

Ca o concluzie, consideram ca in baza acestor date, tarifele din Romania sunt competitive pe plan international raportat la tarile concurente si, ca urmare, speram ca si taxele pe care patronii le platesc sa devina comparabile cu cele din tarile la care s-a facut referire.

Presedinte FPTR,
Mohammad Murad

 

InfoTravelRomania.ro

Cine suntem si ce facem? Suntem un portal de turism ce prezinta piata turistica din Romania. Facem promovare online pentru orice companie din turism. Lansat in 18 iunie 2002, ajunge intr-un an in primile 5 portaluri de turism din Romania. Reusim sa ne pastram in top 15 de 22 ani de zile. Avem o medie de 2.500 de vizitatori unici/zi (aprilie - august ajunge chiar la 4.000 de vizitatori unici/zi). Din martie 2011 avem si acest blog care a depasit deja 2.600 de articole scrise.

You may also like...