Cauta eveniment turism

  • Categorie

  • Anul si luna
  • Tara

  • Oras
Cauta numai dupa organizator
Acasa - Evenimente turism - Festivalul National al Sculptorilor cu Drujba editia a III a

Festivalul National al Sculptorilor cu Drujba editia a III a

Categorie eveniment: Festival
Localitate: Vaideeni, judetul Gorj, Romania

A treia editie a festivalului de sculptura cu drujba are ca tema generala interconectarea cu strategia de dezvoltare a infrastructurii turismului cultural, sportiv, de tratament si de relaxare din Comuna Vaideeni, fiind un simbol al temelor turistice ce dorim sa le realizam in viitorul apropiat in zona noastra.

Sculptorii participanti sunt pasionati de frumos, de traditie si arta dorind sa lase in urma ceva trainic, simbolic si romanesc, aducand un plus valoare viitorului prin prietenia si bucuria pe care o nutresc unul fata de celalat atunci cand se intalnesc cu totii in locul cel mai drag lor: Cerna (acolo unde s-au vazut pentru prima data).

Ca si in anul precedent, prima tema este dedicata copiilor, anul acesta in Comuna Vaideeni realizandu-se un Parc de Aventuri pentru copii, totalizand 336.30 metri de trasee prin arbori, cu tiroliene si facilitati de aventura cu 3 trasee a cate 13 elemente.

In cadrul acestei teme se va realiza o poarta de intrare care va simboliza legatura puternica a copiilor cu natura prin realizarea unui baietel si a unui animal (pisica salbatica) care se cătăra la inaltime.

Cea de-a doua tema este dedicata „Muzeului din satul Cerna”, muzeu care se va realiza cu o arhitectura pur romaneasca, folosindu-se tehnici si materiale traditionale locale: fundatii si zidarii din piatra de râu, imbinarea lemnului in „coadă de rândunică si invelitori de șiță (șindrila), tehnici care au conferit bisericilor si caselor romanesti durabilitate foarte mare in timp.

Cea mai veche biserică de lemn medievală din România, dar şi din Europa, este biserica veche a Putnei judeţul Suceava. Ea a fost construită în 1346, la Volovăţ, de Dragoş-Vodă, care a înfiinţat principatul Moldovei si apoi a fost adusă la Putna de Ştefan cel Mare.

Biserica de lemn din cătunul Funduri, satul Mariţa, comuna Vaideeni, este cel mai mic lăcaş de cult de acest gen din judeţul Vâlcea, fiind totodată şi cea mai veche nu doar din „Oltenia de Sub Munte”, ci din toată zona de sub Carpaţi - anul 1557.

La realizarea „Muzeului din Satul Cerna” se va folosi tehnica foarte veche de zidarie de piatra de rau (demisol), imbinarea lemnului in „coadă de rândunică si invelitoare de șiță (șindrila).

Festivalul National de Sculptura cu Drujba va aduce un omagiu acestui muzeu prin realizarea unui taran si a unei tarancute in marime naturala, imbracati in port popular local, specific zonei Vaideeni, care vor veghea de-a lungul timpului in foisorul casei traditionale. In acest muzeu toti locui-torii satului vor aduce lucruri de odinioara, specific romanesti, pentru pastrarea vie a traditiei locale.

Vizitatorii festivalului vor putea vedea acest muzeu in faza de construire, putand admira una din tehnicile prezentate mai sus (in functie de faza in care se afla constructia).

A treia tema a Festivalului de Sculpura este un simbol si un omagiu adus „Mineritului”.
Din cele mai vechi timpuri omul s-a bazat pe minerit pentru a-şi procura diferitele materiale necesare vieţii. Se consideră că activitatea minieră este a doua ca vechime în istorie, după agricultură, aceste două activităţi primare stând la baza dezvoltării civilizaţiilor.

Unul dintre sculptori, chiar de profesie miner, va realiza pentru viitoarea Salina din satul Cerna viziunea sa asupra trudei minerului roman de a scoate minereurile din adancuri. Salina Cerna se va realiza intr-o anexa gospodareasca veche de aproape 100 de ani, care de asemenea va fi in faza de executie in timpul festivalului, facand parte din strategia de dezvoltare a infrastructurii turistice locale.

A patra tema a Festivalului de Sculpura o reprezinta turismul sportiv, de relaxare. In cadrul Festivalului se vor realiza doua sculpturi care vor simboliza sporturile de vara si iarna: un baiat cu mingea la picior si o fata pe patine, Sculpturile vor fi amplasate la terenul de sport multifunctional din satul Cerna, care va cuprinde sporturile de vara: fotbal, volei, baschet, tenis de camp si care se va transforma pe timpul iernii in patinuar.

A cincea tema a Festivalului de Sculpura o reprezinta turismul de relaxare, in care se vor realiza 3 sculpturi in forma de mese, ce vor completa si vor aduce un omagiu primului festival (din anul 2017) cu 3 tematici:
• Foisorul Dacic: in care se va realiza o masa complexa cu un dac si calul sau, ca si completare la banca ce a avut ca tema padurea Dacica din primul festival (George Bostanica);
• Foisorul dedicat vanatului: in care se va realiza o masa cu o caprioara si puiul alaturi si care va completa simbolul vanatorii: banca leu realizata la primul festival (Mihai Iasinovschi);
• Foisorul dedicat animalelor indragite de copii: in care se va realiza o masa cu o familie de iepurasi (Baicu Nicolae), care va completa banca cu familiile de vulturi si veverite realizata de Vi-orel Radacina la primul festival.

Ultima tema a Festivalului o reprezinta turismul cultural, culinar si artizanal local. Vor participa la festival o parte din artistii, mesterii si producatorii locali care vor prezenta produse si ateliere de dansuri si cantece populare, tesut, cioplit, olarit si alte mestesuguri locale.

In cadrul festivalului se va servi mancare traditionala locala si bauturi (apa, sucuri, bere, vin, tuica).

SCULPTORI PARTICIPANTI si lucrarile ce se vor realiza:

1. Gabriel Patrasc - Ilfov
- Baietelul care se catara in parcul de aventura
2. Doru Sztan - Dambovita
- Râsul (pisica salbatica) care se catara in parcul de aventura
3. Adrian Voican - Valcea
- Taranul de la Muzeul satului
4. Balan Fanica - Neamt
- Tarancuta de la Muzeul satului
5. Edi Schneider - Hunedoara
- Minieritul de la Salina
6. Ioan Ungur - Mures
- Balerina de la terenul de sport
7. Ionut Hodor - Maramures
- Baietelul cu mingea de la terenul de sport
8. George Bostanica - Vrancea
- Masa cu Dacul si calul
9. Nicolae Baicu - Arges
- Masa cu familia de iepurasi
10. Mihai Iasinovschi - Caransebes
- Masa cu caprioara si puiul de caprioara

PROGRAMUL FESTIVALULUI:
Joi 25.07.2019
08:00 – 17:00 Pregatirea materialului lemnos, taierea la dimensiuni si pozitionarea pentru lucru;
17:00 – 19:00 Deschiderea oficiala cu invitati de la Turism, Cultura, Primaria Vaideeni si Consiliul Judetean Valcea. Se vor prezenta un scurt istoric al evenimentului, se vor prezenta sculptorii participanti, si temele propuse de catre fiecare sculptor in parte ce va realiza lucrarea;

Vineri-Sambata
26-27.07.2019 Procesul de sculptura

Duminica 28.07.2019 Pauza sculptorilor. Publicul va putea discuta liber cu sculptorii si se vor putea bucura de prezenta artistilor, mesterilor si producatorilor locali.

Luni-Marti 29-30.07.2019 Procesului de sculptura

Miercuri 31.07.2019 Finisajele finale si Punerea pe pozitie a sculpturilor

Joi 01.08.2019
13:00 – Inchiderea oficiala cu invitati de la Turism, Cultura, Primaria Vaideeni si Consiliul Judetean Valcea.
Galerie poze
Perioada: 25 iulie 2019 - 1 august 2019
Numar participanti: 100
Organizator: Consiliul Judetean Valcea
Taxa de participare: fara taxa

Comentarii despre pagina:

Esti ghid de turism? inscrie-te acum!

 

transfer aeroport Bucuresti Brasov Constanta

 

Forumul Ghizilor de Turism 2020

 

Forumul de Incoming Romania 2019

vacante in Romania

Aveti nevoie sa inchiriati un sistem audio guide? Lasati acum un mesaj pe WhatsApp! 0723 286 309

Raza de actiune este de 200 metri. Aparatele se incarca in geanta (nu au baterii) si tin 24-30 ore. Sunt ideale pentru tururi culturale, vizite biserici si manastiri, fabrici sau spatii cu mult zgomot. Nu mai trebuie sa tipi si experienta este unica. Rezerva acum un sistem audio pentru ghizi turism!