Cauta stire turism

  • Categorie


Acasa - Stiri turism - 650 de miliarde de euro pierderi pentru Horeca in anul 2020

650 de miliarde de euro pierderi pentru Horeca in anul 2020

romana english italiana deutsch espanol francaise magyar rusa
Categorie: International
650 de miliarde de euro pierderi pentru Horeca in anul 2020
La un an de la momentul la care Covid 19 a ajuns in Europa, s-a tras linie pentru 2020 și avem deja statistici. Anul trecut aeroporturile din Europa au pierdut peste 1,7 miliarde de călători față de 2019, adică peste 70% din trafic. Dacă considerăm un cost mediu de 200 de euro per bilet în Europa, asta înseamnă o pierdere de peste 300 de miliarde de euro doar pentru companiile aeriene. Dacă mai socotim și alți 400 de euro care se cheltuiau în medie per călătorie pe cazări, restaurante, transport local, bilete și alte servicii , ajungem la pierderi de peste 650 de miliarde de euro pentru Horeca, agentii, organizatori de evenimente și spectacole, muzee, etc.

1 000 de miliarde de euro pierdute de câteva industrii care au fost lovite de Coronavirus și politicile din jurul lui ca de un cataclism. Iar partea ironică este că banii, care de fapt nu dispar în neant, dacă au fost pierduți de către acest sector economic, s-au dus la altcineva.

Pentru cine nu lucrează în domeniu, ce spun eu aici este greu de observat. Cei mai mulți dintre noi am observat cel mult că nu am mai plecat în vacanțe sau că nu ne-am mai vizitat familiile și prietenii. Pentru oamenii din industriile afectate însă, 2020 a fost un an șocant. O bună parte dintre angajați fie și-au pierdut job-ul și au fost forțați să se apuce de altceva, fie au continuat să lucreze cu timpul de lucru și veniturile mult diminuate. O bună parte dintre manageri și antreprenori și-au văzut munca de ani de zile dărămându-se ca un castel de cărți de joc. Chiar și acum toți plutim într-o ceață teribilă, pentru că nu știm ce urmează.

Nu știu dacă politicile publice din timpul acestei crize ar fi putut fi altfel. A fost un eveniment unic dat fiind contextul și e de înțeles că statele nu au reacționat optim. Ce știu este că industriile lovite de Covid nu vor putea să depășească această criză, onorabil, fără suport financiar din partea guvernelor. În alte țări, suportul acesta a fost acordat prompt și a fost consistent, încă de la început. La noi, mai încet și mai puțin, spre deloc.

Am întâlnit în jurul meu diverse păreri: că de ce să fie ajutate companiile aeriene și industria turismului și angajații lor din banii contribuabililor? că de unde moda asta să stai cu mâna întinsă să îți dea guvenul? Că de ce nu vă reprofilați, să închideți și faceți altceva?

La muncă, socialiștilor.

Desigur, fiecare dintre noi are dreptul la păreri. Ce vreau eu să zic este așa: sunt puține bresle pe lumea asta care au mai mare dragoste de munca lor și de beneficiarii lor decât lucrătorii din evenimente, turism, aviație etc. Deci acuzațiile că nu vor să muncească... sunt jignitoare. De ce nu se duc să facă altceva? O bună parte din ei, de nevoie, s-au dus. Dar asta nu înseamnă că în continuare nu doresc să își facă meseria. Iar dacă toți se vor duce definitiv să facă altceva... când va trece Covidul, cine va face munca lor, care nu e nici ușoară, nici necalificată și nici la îndemâna oricui?

Pe toți cei care cred că guvernele nu ar trebui să ajute financiar industriile acestea vulnerabile, îi rog să se întrebe... cum ar fi dacă s-ar întoarce în anii 90? Să dea 700 de dolari pe un bilet de avion până în Germania și să aibă cursă doar miercuri și duminică? Să își vadă cunoscuții rar, pentru că ne-am deconectat unii de alții? Să avem hoteluri scumpe și proaste și concediile să devină un lux și un coșmar? Să coste o avere să ieși în oraș la evenimente culturale sau să nu ai unde să vezi un film?

A ajuta acum aceste industrii și angajații lor nu este o formă de pomană. Este un mic ramburs din toate taxele platite timp de zeci de ani de toți acești actori economici și felul în care societatea se poate asigura că, la sfârșitul crizei sanitare, va mai putea beneficia de toate serviciile (și taxele aferente lor) care ne făceau viața frumoasă înainte de Covid, la prețurile de dinainte de Covid. Este ca și cum am avea angajați care se îmbolnăvesc. Îi aruncăm în stradă, că așa înțelegm noi capitalismul, sau le plătim concediu medical pentru ca la un moment dat să beneficiem în continuare de munca lor?

Hotelurile de calitate, restaurantele de calitate, evenimentele culturale de calitate, companiile aeriene care te zboară peste tot in Europa cu 200 de euro nu au apărut peste noapte, au fost rezultatul a zeci de ani de acumulări. Dacă le lăsăm să se ducă de râpă, s-ar putea să nu ne placă ce va crește în locul lor.

by Oana Iacob (Facebook)

Data stire: 17 februarie 2021
Categorie: International
Autor: InfoTravelRomania
Sursa: InfoTravelRomania

Comentarii despre pagina:

Esti ghid de turism? inscrie-te acum!

 

TTR februarie 2021 online

 

transfer aeroport Bucuresti Brasov Constanta

 

Forumul Hotelierilor I

 

 

inchirieri autocare

 

vacante in Romania

Aveti nevoie sa inchiriati un sistem audio guide? Lasati acum un mesaj pe WhatsApp! 0723 286 309

Raza de actiune este de 200 metri. Aparatele se incarca in geanta (nu au baterii) si tin 24-30 ore. Sunt ideale pentru tururi culturale, vizite biserici si manastiri, fabrici sau spatii cu mult zgomot. Nu mai trebuie sa tipi si experienta este unica. Rezerva acum un sistem audio pentru ghizi turism!