Cauta stire turism

  • Categorie


InfoTravelRomania platforma turism
Acasa - Stiri turism - FOSTA FABRICA semneaza parteneriatul cu KANE GROUP pentru restaurant, berarie si cafenea la parterul cladirii ORZARIE

FOSTA FABRICA semneaza parteneriatul cu KANE GROUP pentru restaurant, berarie si cafenea la parterul cladirii ORZARIE

romana english italiana deutsch espanol francaise magyar rusa
Categorie: Bucuresti
FOSTA FABRICA semneaza parteneriatul cu KANE GROUP pentru restaurant, berarie si cafenea la parterul cladirii ORZARIE
București, 07 aprilie 2021 – FOSTA FABRICĂ – proiectul de consolidare și reconversie al fostei fabrici de bere Grivița, în fapt fabrica Luther fondată în 1869 – a semnat parteneriatul cu KANÉ GROUP pentru dezvoltarea funcțiunilor de la parterul clădirii ORZĂRIE, unul dintre cele patru monumente aflate în plin proces de restaurare, consolidare și reconversie. Parterul ORZĂRIEI va include un restaurant, berărie și cafenea.

Foto: Mindaugas Valuckas Fondator Fosta Fabrică - credit foto - Cornel Lazia

„Viitorul este al proiectelor curajoase ce reînvie părți ale orașului care momentan nu sunt cunoscute. Parteneriatul cu Fosta Fabrică s-a născut din dorința de a găsi un spațiu cu personalitate puternică, ideal un spațiu de patrimoniu, pentru a demonstra încă o dată că trecutul adus în contemporan poate fi valoros”, a declarat Răzvan Crișan, co-fondator KANÉ GROUP. „Caracterul spațiului, viziunea și dorința de implicare în partea de dezvoltare de arhitectură și logistică, care este în grija dezvoltatorului, dar și ideea de a reînvia tradiția unei adevărate berării ne-au determinat să includem Orzăria în planul nostru de dezvoltare pe termen lung”, a adăugat Răzvan Crișan.

Potrivit parteneriatului, FOSTA FABRICĂ va finanța amenajarea spațiilor în care vor funcționa restaurantul cu berărie și cafeneaua administrate de KANÉ GROUP. Astfel, dezvoltatorul FOSTA FABRICĂ va investi în întreaga gamă de echipamente, instalații, instalații bere custom-made și amenajare de arhitectură necesare funcționării spațiilor respective, realizate în conformitate cu cerințele KANÉ GROUP.

„Proiectul FOSTA FABRICĂ începe cu adevărat atunci când se termină lucrările de construcție”, a declarat Mindaugas Valuckas, fondator FOSTA FABRICĂ. „Vom păstra în proprietatea noastră mare parte din clădiri și vom dezvolta una dintre cele mai mari comunități de antreprenoriat local în domeniul horeca. Chiar dacă acum acest segment a fost puternic afectat în contextul restricțiilor determinate de pandemia COVID-19, considerăm că merită cu prisosință să investim în viitorul unei industrii cu un rol major în viața comunității”, a subliniat Valuckas.

ORZĂRIA este un fost siloz din incinta fostei fabrici de bere Luther, cu arhitectură Art Deco. Consolidarea clădirii a ridicat mari provocări de proiectare, astfel că ORZĂRIA a intrat în proces de re-autorizare, după ce echipa de ingineri structuriști condusă de prof. dr. ing. Paul Ioan și echipa de arhitecți coordonată de arh. Bogdan Babici au identificat o nouă soluție tehnică și mai benefică conservării caracterului ORZĂRIEI.

Investiția în proiectul FOSTA FABRICĂ depășește 40 de milioane de euro, acesta aflându-se în imediata apropiere a stației de metrou Basarab, a pasajului Basarab și a Gării de Nord, fiind cea mai mare consolidare și conversie de monumente realizată de un investitor privat în București la această oră. După finalizare, estimată în 2022, FOSTA FABRICĂ va include berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food-court, aprozar, salon de frumusețe, ateliere de pregătire profesională, elemente muzeale despre istoria Luther, spații culturale și de evenimente, spații de joacă pentru copii, co-working, spații de birouri, primele loft-uri din România, apartamente noi și spații publice.

FOSTA FABRICĂ include și un proiect semnificativ de peisagistică și spații verzi. Acesta va beneficia de sisteme complexe de securitate, dar nu va include garduri, astfel încât spațiile comune să poată fi cu adevărat numite spații publice.Despre KANÉ GROUP

KANÉ GROUP include în portofoliul său restaurantul de fine dining Kané, pizzeria Mamizza, Mercato Comunale, terasă de vară destinată evenimentelor și parteneriatelor cu alti antreprenori locali și Project Copenhagen, un concept ce urmează a fi lansat în iunie 2021. Recent, KANÉ GROUP a lansat platforma “Localnicii”, prin care își propune să promoveze antreprenori locali care produc bunătăți, delicii și produse de serie mică, dezvoltă comunități și spații în care se adună laolaltă oameni faini.

Despre fabrica de bere Luther, cunoscută drept fabrica de bere Grivița

Fabrica Luther a fost fondată în 1869 de către Erhard și Sofia Luther. Situată în imediata apropiere a Gării de Nord, a cărei piatră de temelie a fost datată 1868, în prezența lui Carol I. Înainte vreme, o șină de tren care pătrundea în incinta fabricii de bere Luther și înconjura Orzăria opera drept conexiune directă cu Gara de Nord, pentru exporturi de bere și transport de materie primă.

Fabrica Luther a fost prima fabrică pe structură metalică din Europa, realizată cu ajutorul unor ingineri structuriști austrieci. Avea să fie și unul dintre primele proiecte de mixed-use din Europa, care integra centre de producție, centre logistice, locuințe multifamiliale, casa lui Luther, terase, berării, spații publice, hipodrom, teren de tenis, chiar și un obelisc care apare în unele schițe. În 1883 devin furnizori ai Casei Regale.
 
După moartea lui Erhard în 1890, soția sa Sofia preia oficial conducerea fabricii și ajunge să câștige chiar și competiții internaționale cu berea produsă în fabrica Luther. Se pare că succesul întreprinderii a fost de fapt legat de numele Sofiei, care se recăsătorește cu Dumitru Bragadiru, din celebra familie competitoare. Astfel, fabrica Luther și Fabrica Bragadiru se vor uni într-o societate denumită Industria Berii.

În 1900, la Expoziția Universală de la Paris, Berea Luther primea medalia de aur. Gazeta Săteanului scria: „A trebuit ca escelenta bere produsă la marea fabrică de bere a doamnei Sofia Luther să concureze în străinătate cu cele mai renumite produse din toate locurile și să dobândească medalia de aur la aceste expozițiuni, pentru ca această bere să-și poată ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai după ce ne-au deschis streinii ochii, ne-am convins…”

La scurt timp după ce primește acest premiu, Sofia divorțează și continuă să conducă singură fabrica, care va primi numele de Fabrica Sophie E. Luther. Ulterior, fabrica este cumpărată de frații Czell, care vor deține această proprietate cea mai lungă perioadă de timp, peste 40 de ani.

În perioada comunistă, devine fabrica Grivița și continuă să opereze până în 2005. Construcțiile au fost afectate atât de bombardamentul asupra Gării de Nord, când Fabrica Luther a fost lovită de 17 bombe, cât și de intervențiile din perioada comunistă și demolările care s-au succedat după revoluție. În prezent, au supraviețuit trei clădiri, Mălțăria, Orzăria, Casa Luther, precum și un zid care a făcut parte din clădirea Corp Administrativ, pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1 ha.

Data stire: 7 aprilie 2021
Categorie: Bucuresti
Autor: InfoTravelRomania
Sursa: InfoTravelRomania

Comentarii despre pagina:

transfer aeroport Bucuresti Brasov Constanta
Statiunea Amara

inchirieri autocare

Top Hotel 2021