Radu Enache: reduceti fiscalitatea!!!..la masa rotunda despre turism balnear
Nicu Radulescu (presedinte OPTBR):
– Romania detine 33% din potentialul balnear al Europei
– avem 250.000 de locuri de cazare in Romania din care 30.000 in statiuniile balneare.
– Eu cred ca sansa turismului romanesc este turismul balnear!
Consilier MDRT:
– trebuie sa plecam de aici, de la aceasta masa rotunda, cu niste propuneri pe care specialistii din minister sa le analizeze
– in Romania nu exista legal titlul de statiune balneara, ele sunt numai statiuni turistice. In Romania sunt 124 de localitati cu resurse balneare.
– in 2013 oricine poate pleca in Europa sa se trateze.
– Asociatia Statiuniilor Turistice in frunte cu domnul presedinte Moraru Victor vor infiinta Asociatia Statiuniilor Balneare si impreuna cu Institutul de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie vor stabilii niste criterii de evaluare. Pe baza unui dosar depus la institut, o comisie se va deplasa in aceasta statiune, vor reevalua statiunea, verifica veriica criteriile si vor elibera un certificat/ atestat de statiune balneara.
In cursa pentru clasificarea statiuniilor balneare in acest moment sunt dosare pentru 10 statiuni turistice.
Criterii de evaluare statiune balneara: istoric, resurse, investitii, interesul autoritatiilor publice locale, prezenta unitatiilor de cazare, divertisment si sa aiba cel putin o baza de tratament la nivel european.
Herman Rosner (Camera de Comert si Industrie Covasna):
– la Covasna sunt 14 mofete. Cata lume stie acest lucru?..
– Spitalul de Cardiologie Covasna este un spital unic în ţară prin profilul său de cardiologie-recuperare cardiovasculară, deservind întreaga ţară.
Programele de recuperare cardiovasculară comprehensive se adresează diferenţiat pentru bolnavii cardiovasculari care necesită supraveghere de specialitate cardiologică pe parcursul internării.
Pacienţii pot fi evaluaţi clinic, funcţional, biologic.Posibilităţiile sunt: examenul clinic, EKG,EKG de efort, ECO-Doppler , Holter TA, Holter EKG, oscilometrie, doppler periferic, probe funcţionale respiratorii, radiologie, laborator biochimie (lipidograme, profil glicemic etc.).
În funcţie de rezultatele evaluării, bolnavii sunt incluşi într-un program de recuperare instituţionalizat şi care cuprinde pe lângă tratamentul medicamentos tratament nefarmacologic: antrenamentul fizic dozat, individualizat şi supravegheat. Bolnavii sunt evaluaţi şi la sfârşitul programului pentru a putea primi la externare cele mai bune indicaţii privind capacitatea de efort, regimul de viaţă şi de muncă, tratamentul farmacologic şi nefarmacologic.
Profesor dr. Adriana Sarah Nica ( Institutul de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie)
– Institutul de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie este institutie care de peste 60 ani face politica pentru monitorizarea si valorificarea resurselor naturale terapeutice.
– Turismul balnear are 2 componente: cazare+ masa+ agrement si oferta medicala.
Bogdan Hossu
Presedinte Cartel Alfa, este membru in Consiliul de administratie al SIND Romania, societatea hoteliera a confederatiilor sindicale care detine 15.500 de locuri de cazare in 24 de hoteluri si 25 de vile, ocupa locul trei in topul companiilor hoteliere. Valoarea activelor companiei depaseste 25 mil. euro. In 2008, societatea a inregistrat o cifra de afaceri de peste 104 mil. lei.
Cartel Alfa detine 28% din active, cele mai multe active fiind detinute de CNSLR Fratia, peste 38%. Hossu a sustinut constant introducerea legii tichetelor de vacanta, dar si modernizarea patrimoniului Sind.
– preventia unei boli este de 3 ori mai ietina decat tratamentul
– in domeniul balneo este mai usor sa contruiesti un hotel nou + baza de tratament decat sa incerci sa refaci pe cel vechi. Nu exista nici-o masura de incurajare a investitorilor pentru a reface baza veche.
– CNPAS(Casa Naţională de Pensii Publice) trebuie sa faca licitatie in octombrie si biletele sa intre in functiune la 10 ianuarie nu in aprilie cum se intampla acum..
Radu Enache (proprietarul lanţului hotelier Continental Hotels si preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România)
– potentialul acestei nise este extraordinar dar din nefericire ne batem singuri joc de el!
– daca vrem sa miscam ceva in turismul balnear, trebuie sa miscam populatia Romaniei sa vina in aceste statiuni balneare
– eu nu investesc in turismul balnear pentru ca trebuie sa am niste facilitati fiscale si trebuie sa stim ale cui sunt aceste resurse?..
– zona de risc este la investitor iar recuperarea investititiei se face in cel putin 12-15 ani
Final de discutii: toata lumea a fost de acord ca trebuie sa elaboreze un document / propunere legislativa care trebuie depus la MDRT sa mearga cu el la Ministerul Finantelor si sa scuteasca de impozit tichetele de vacanta. Este unica sansa de a relansa turismul balnear si de litoral.
1 Response
[…] citeste mai departe cateva ideii de la aceasta masa rotunda despre turismul balnear.. […]