Orase medievale
oferte ieftine Turcia, sejur ieftin Grecia, litoral Bulgaria
Acasa | Asociatii turism | Linkuri turism | Stiri | Targuri turism | Reviste turism | Hoteluri Bucuresti | Fotografii |
  Agentie turism |Asigurari medicale | Companii autocar | Companii aeriene | Spatiul Schengen | Pasaport |
  Facultati turism | Cursuri turism | Bibliografie | Birouri turism | Centre de informare | Manifestari/expo | Chestionar
| Contact
Litoral 2016 Grecia| Oferte litoral 2016 Grecia | Oferte litoral 2014 Romania| Cazare litoral Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania
 
   
 

Orase medievale din Romania

Sibiu - Hermannstadt | Statiunea Paltinis | fotografii Sibiu | filmeSibiu | lista evenimente Sibiu Noutati despre Sibiu prezentate de Asociatia Judeteana de Turism Sibiu
Brasov - Kronstadt | fotografii Brasov | filme Brasov |
Cluj-Napoca - Klaussenburg
Timisoara - Temeschwar
Sighisoara
Targu Mures
Medias
Feldioara
Bistrita

Deva
Sebes - Muhlbach
Fagaras


Sibiu - Hermannstadt, vechea denumire
Noutati despre Sibiu martie 2012 prezentate de Asociatia Judeteana de Turism Sibiu.Noutati despre Sibiu prezentate de Asociatia Judeteana de Turism Sibiu
Centrul orasului Sibiu - Piata Mare
Devenită, o dată cu evenimentele din decembrie ’89, un simbol, un fel de “kilometrul 0” al Sibiului, Piaţa Mare, una dintre cele mai mari din Transilvania, situată în partea de nord a oraşului, a reprezentat dintotdeauna o veritabilă emblemă a străvechiului burg.

Construită în secolele XIV-XVI, Piaţa Mică din Sibiu, cunoscută şi sub numele de “Ringul cel mic”, aflată în interiorul celei de a doua incinte de fortificaţii a cetăţii, reprezintă vechiul centru comercial al urbei. Piaţa este împărţită în două părţi distincte delimitate de strada Ocnei.

Palatul Brukenthal din Piaţa Mare nr. 4 este edificiul cel mai reprezentativ al Sibiului. Această clădire se deosebeşte de marile palate construite în spaţii deschise deoarece este limitat de existenţa parcelelor iniţiale. Palatul a fost construit pe locul a două case medievale.

Turnul Sfatului este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu.
Are acest nume deoarece apara poarta de intrare în cea de a doua incinta, situata în imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata în documente la 1324.

Podul Mincinosilor este primul pod de fonta de pe teritoriul actual al Romaniei, realizat in 1859, acesta asigurand accesul in cetate dinspre Orasul de Jos. Legendele legate de numele podului spun ca acesta scartaia la fiecare minciuna spusa de cei care treceau pe el, amanintand sa se rupa sub “greutatea” unei minciuni mai mari.

Podul Minciunilor
Construit pe locul unui turn de poarta al celei de a doua incinte de fortificatii, Podul Minciunilor care leaga cele doua sectoare ale Pietei Mici, permitand legatura dintre Orasul de Jos si Orasul de Sus, este, fara indoiala locul cel mai incarcat de legenda din Sibiu. 

Reprezentand un veritabil simbol al orasului, Podul Minciunilor a fost reconstruit in anul 1859, la fabrica lui Fredericus Hutte, fiind primul din Romania si al doilea din Europa confectionat din fonta turnata, cu decoratiuni prin traforare si avand la capete doua cercuri mari decorate cu stema Sibiului. 

Podul Minciunilor
este considerat un loc romantic, unde isi dadeau intalnire indragostitii, deşi pe seama acestuia circula cel puţin patru legende. Cea mai aproape de adevar pare a avea la origine o similitudine lingvistica. Din cauza faptului ca podul respectiv a fost primul ridicat fara piloni de sprijin, i s-a mai spus si “podul culcat”. Ori, in dialectul sasesc “culcat” (lugenmarchen) este omonimul cuvantului “minciuna”. Asa aveau sa se teasa ulterior tot felul de “povesti” pe seama podului. Batranii locului ii atribuiau chiar si “calităti” umane. Ei spuneau ca podul “simte” fiecare neadevar rostit de cei care il strabat, incepe sa geama intr-un mod tipic, care da fiori, incheieturile scartaie amenintator iar balustrada da impresia ca va ceda in orice moment, mincinosul urmand sa se prabuseasca în gol. 

O alta legenda vorbeste despre faptul ca Piata Mica fiind piata negustorilor era, pe cale de consecinta si cea a tocmelilor, a negocierilor. Uneori, asa cum se intampla in orice troc, existau si clienti pacaliti. Acestia se intorceau cu marfa cumparata si, in hohotele de ras ale multimii, ii aruncau de pe pod pe negustorii prinsi cu ocaua mica. In acest fel, acestia nu doar ca nu ii mai inselau niciodata pe sibieni ci serveau drept pilda pentru toti precupetii necinstiti. 

Cea mai “picanta” legenda a podului tinea de curatenia trupeasca a tinerelor fete care isi dadeau intalnire cu iubitii lor, in respectivul loc. Aici se faceau juraminte de iubire, se punea la cale viitorul indragostitilor, se faceau planuri de casatorie, dupa ce, in prealabil tinerele sustineau ca sunt neprihanite. Cand lucrurile se intamplau sa nu stea intocmai, se spune ca imediat dupa noaptea nuntii, miresele erau tarate de par pana pe pod, de unde erau aruncate, spre a fi pedepsite in acest fel pentru juramintele lor mincinoase. 

Legat de acelasi “capitol” este si legenda potrivit careia cadetii de la Academia Militara, dupa ce furau inimile junelor naive, le promiteau intalniri sub clar de luna, pe podul respectiv, la care insa, invariabil, ”uitau” sa se mai prezinte.

Sibiu - vedere generala Sibiu - Catedrala ortodoxa Sibiu - Muzeul Brukental

The City of Sibiu
Along with Cluj-Napoca,Timisoara and Arad,the city of Sibiu is one of the most beautiful cities in Transylvania.
The city has a special charm because it is a "museum city" which reminds us of the old times by the walls of its defence tower and the fortifications of the former Sibiu fortress.The city preserves many old houses and building,real of the medieval archtecture.

Sibiu is situated at an altitude of 425 - 450 meters, on the banks of the Cibin river, in a valley that has the Cindrel Mountains in south and the edge of the Transylvania Plateau in north.Its climate is moderate, with average annual temperatures of 9 0 C ( - 3 0 in January and 19 0 in July ).

Orasul Sibiu
Descriere : alaturi de Cluj-Napoca, Timisoara si Arad,municipiul Sibiu este unul din cele mai frumoase orase transilvanene.Are un farmec aparte,deorece este un "oras muzeu" ce evoca prin zidurile turnului de aparare,bastioanele fostei catati a Sibiu-lui,vremurile unei frumoase istorii.
Orasul pastreaza peste timp amintirea unor oameni de seama ai istoriei,artei si culturii nationale,figuri ilustre dinn randul celorlalte nationalitati - sasi,maghiari - care au trait si creat pe acste meleaguri pe care le-au considerat dintodea-una patria lor.
Astazi in municipiul Sibiu populatia totala este de 169.670 din care : 158.903 romani,4.159 maghiari,5.511 germani,90 de sasi,688 de tigani si altii (sursa - Directia Judeteana de Statistica Sibiu ).

"Orasul vechi",asezat chiar in centru,este inconjurat de zidurile vechii cetati.Prin traditie,Sibiul este impartit in orasul de sus si cel de jos.
Sibiul este cunoscut ca un puternic centru turistic cu numeroase si diverse obiective turistice.De asemenea,
imprejurimile sale sunt pitoresti si cu locuri atragatoare

Obiective turistice in Sibiu :

  1. Piata Mare - " Ringul cel mare" cum i se spunea odinioara,era locul de intalnire,de serbari.Festivitati pitoresti s-au desfasurat aici cu prilejul instalarii conducatorilor cetati.Aici se dadeau mese mari,Boi,berbeci si miei intregi se frigeau in piata si vinul se bea din uriase boloboace.Breslasii si ucenicii lor infatisau atunci jocuri populare cu talcuri simbolice.Memorabila a ramas serbarea de la 14 februarie 1582.Aici oamenii se intalneau si se sfatuiau cum sa apere cetatea in vremuri de rastriste.Tot aici multimea privea inmarmurita decapitari,spanzurari si chiar arderi pe rug,pana la sfarsitul secolului XVIII.
  2. Turnul Sfatului - este asezat intre P-ta Mare si P-ta Mica.Constructia a fost terminata in anul 1588.Doua bolti il patrund,deschizand drumul spre orasul de jos.Povestea turnului n-a fost lipsita de momente dramatice.
    Prabusindu-se in 1586 a ingropat sub lespezi pe pictorul Iohan David care incerca sa-i impodobeasca bolta.La recladire i s-a adugat in jurul varfului patru mici turnulete.Prin renovarea din 1824 i s-a redat aspectul de azi.
  3. Muzeul "Brukental " - construit pe baza unui plan de un arhitect vienez in jurul anilor 1781 - 1785 in stil baroc tarziu.Portalul din piatra masiva este impodobit deasupra intrarii cu stema lui Samuel Brukenthal.
    Coridorul de la intrare este sustinut de coloane puternice de piatra.

    Muzeul a fost deschis prima data pentru public in 1817.Galeria de arta cuprinde picturi,lucrari de grafica,
    sculpturi din secolul XV-XIX realizate de : Nicolae Grigorescu ("Cap de tiganca"),Stefan Luchian("Garoafe"),Nicolae Tonitza ("Portret de fata"),Theodor Aman,Ion Andreescu,Theodor Pallady,Iosif Iser.
  4. Biserica Evenghelica - construita pe ruinele unei basilici romane la mijlocul sec.XIV si terminata in 1520.In sec.XV a suferit o serie de tranformari.La inceputul sec.XVI au fost realizate doua pridvoare de intrare.Clopotnita modesta pana atunci a fost ridicata cu inca doua etaje,apoi s-au adaugat turnuletul cu scarile de acces spre clopotnita si galeriile unde se fac prezenteelemente ale Renasterii.
  5. Biserica Catolica ( P-ta Mare) - construita in stil baroc in anii 1726-1728 de catre calugarii iezuiti,pe locul unde se aflau "baltile" aurarilor si farmacia orasului.Realizata in forma unei biserici-sala,acoperita de o bolta si sustinuta de arcuri largi ce se sprijina pe puternice coloane.
  6. Mitropolia Ortodoxa (Str.Mitropoliei nr.35 ) - construita in anii 1902 - 1906.Arhitectura prezinta caracteristici bizantine asemenatoare bisericii Sf.Sofia din Constantinopol.
  7. Pasajul Scarilor - amenajat in ultimul timp.Zidul celui de-al treilea cordon de aparare,se prelungeste spre nord,sprijinit de puternice arcuri butane.Construit in sec.XIII . I se mai spune si "Zidul cu ace".Locul cel mai pitoresc si caracteristic Sibiului vechi.
  8. Zidul cetatii si turnurile de aparare ( str.Cetatii) - zidul a fost construit in sec al XIV -lea,ca a treia centura de fortificatii.Intarit,pentru cetate,in sec.XVII si restaurat in 1963.Turnul archebuzierilor,devenit mai tarziu "Turnul panzarilor",construit in sec XV,pe o fundatie octogenala.In interior turnul dispune de doua drumuri de rond,ca loc de manevra si de amplasare a aparatorilor in timpul luptelor.
Adrese utile
Centrul de Informare Turistica Sibiu
www.sibiu.ro
turism@sibiu.ro
0269-208913

Consiliul Judetean Sibiu
http://www.cjsibiu.ro/

0269-216368

Asociatia Turismului Sibian
www.transilvania-turism.ro
ats-sibiu@turismconsult.ro
0269 218210

Palatul Brukenthal

Piata Mare, Nr. 4 - 5, Sibiu
Tel: 0269 211699, 217691

 

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Piata Mica, Nr. 26, Sibiu
Tel. 0269 218191

Muzeul de Istorie
Str. Mitropoliei, Nr. 2, Sibiu
Tel: 0269 218143
Muzeul de Istorie Naturala
Str. Cetatii, Nr. 1, Sibiu
Tel: 0269 213156
Muzeul Trofee de Vânatoare
Str. Scoala de Înot, Nr. 4, Sibiu
Tel. 0269 217873
Muzeul Astra
www.muzeulastra.ro
0269-218040
www.sibiuvirtual.ro | www.sibiuonline.com | www.sibiucazare.ro |
SIBIU 2007 | Marginimea Sibiului |
www.visitsibiu.com  Visit Sibiu city!
www.sibiul.ro Totul despre orasul Sibiu.
www.turism.sibiu.ro Turism in judetul Sibiu.
www.sibiu.ro Sibiu - Site-ul oficial al Primariei Sibiu
www.sibiunet.ro Obiective turistice Sibiu
www.sibiu360.ro Imagini panoramice 360 grade Sibiu.
Muzee Sibiu  
www.brukenthalmuseum.ro Muzeul Brukental din orasul Sibiu.
www.muzeulastra.ro Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra
Zona montana Sibiu  
www.amiciimuntilor.ro Clubul de Turism Montan “Amicii Muntilor” Sibiu
www.skvsibiu.ro Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor - SKV - Siebenbürgischer Karpatenverein - Sectiunea Sibiu
Biserici fortificate Sibiu  
fortified-churches.com/mioritics Detalii si fotografii biserici fortificate Sibiu
Brasov - Kronstadt ,vechea denumire | fotografii Brasov | filme Brasov |
BELVEDERE Brasov Parcul Central NICOLAE TITULESCU Brasov
Biserica Neagra Brasov Dupa ziduri Brasov
Vedere de pe muntele Tampa Brasov Centrul orasului Brasov

The City of Brasov
Although the holiday season has already begun at the seaside,I' ve met lots of tourists,willing to go hiking along the well known mountain tracks.In Brasov,during week ends,everybody naturally goes to Poiana Brasov.Of course,for everyone visiting the City under Tampa, The Black Churh, The Council Tower and the "Cerbul Carpatin" restaurant are a must.
Local administration has its eyes and ears set on rebuilding all the necessary infrastructure that can hopefully assist the mountain loving camper to easily select the route along which he wishes to go mountaineering.The tracks leading to and from Poiana Brasov are fortunately very well marked.Most of the tourists use the cable transport to get up to the "Cristianul Mare" a first class mountain cabin,at 1704 m altitude,an only 20 minutes walk away from the "Postavarul" Cabin (1640 m).In Poiana you'll of course find most of the people walking,
having picnic lunches or sunbathing.The route leading to Brasov is covered in asphalt,with breath taking curves and fantastic views of the valley.

Orasul Brasov
Brasov oras noaptea Brasov oras medieval, judetul Brasov Orasul Brasov panorama, judetul Brasov Biserica Neagra Brasov, judetul Brasov

Brasov Piata Sfatului , judetul Brasov
Brasov ( 324.000 locuitori),considerat inima Romaniei,este important centru economic,turistic,cultural si sportiv al tarii.Municipiu si resedinta a judetului cu acelasi nume se afla la o distanta de 171 km de Bucuresti.Caile de acces cele mai comode sunt soseaua ce strabate Valea Prahovei si apoi Valea Timisului cat si calea ferata care merge paralel cu soseaua.Situat la o altitudine de 592 m,in partea interioara a curburii lantului carpatic,la poalele muntelui Tampa ( 960 m) Brasovul se desfasoara in plina depresiune.Clima este moderata cu temperaturi medii anuale de 8 - 9 0 ( - 5 0 in ianuarie si 19 0 C in august).

Istoric - pe teritoriul actual al orasului au fost descoperite numeroase asezari din epoca neolitica si apoi din epoca bronzului.In epoca fierului,geto-dacii au avut asezari stabile pe vaile pe care se intind astazi cartierele orasului.In epoca medievala orasul este amintit pentru prima oara intr-un document din anul 1251 sub numele de Brassovia.Devenind oras liber cu drept de targ,Brasovul ajunge curand la o situatie infloritoare datorita mestesugarilor sai si mai ales relatiilor comerciale intense cu Tara Romaneasca si Moldova.

Brasovul este situat pe unul din cele mai vechi drumuri comerciale pe care se desfasura schimbul de marfuri intre Tara Romaneasca,Moldova si Transilvania.La sfarsitul secolului al XVI - lea Brasovul incepe sa-si construiasca o cetate dar zidurile nu sunt gata la prima incursiune turceasca in Transilvania (1421) si orasul este cucerit si incendiat de otomani.Turcii revin in 1434,dar nu mai pot cuceri orasul, el fiind inconjurat de ziduri puternice.La adapostul zidurilor, Brasovul prospera devenind un centru cultural.

Posturi de radio particulare : Radio Brasov ( 87,8 FM) si Radio Contact.
Cotidiene locale : "Transilvania Expres","Jurnalul de Brasov" ,"Gazeta de Transilvania" si "Buna ziua Brasov".

Cum ajungem in Poiana Brasov ?
Din gara Brasov puteti lua autobuzul 4 - un bilet costa 1,5 lei pana la Livada Postei(capat) si de aici autobuzul 20( circula din 20 in 20 de minute si costa 3,5 lei noi/ persoana/dus) .
Brasov
De vazut: www.paradisulacvatic.ro - cel mai mare complex de agrement cu piscine acoperite ..din Romania. Locatie: BRASOV, B-dul Grivitei nr. 2 F iesire spre Targu Mures, Cluj vis-a - vis de magazinul BAUMAX. Telefon: 0268 - 440 070.
NOU! PARC AVENTURA - Din luna mai 2008 sa deschis cel mai mare parc de aventura din Romania.Detalii: www.parc-aventura.ro

Obiective turistice in Brasov :
informatii oferite de http://brasov.top-10.ro

CAZARE BRASOV
Apartamente de inchiriat in Brasov (0731 - 272768): www.brasovcazare.ro
cazare Brasov apartamente cazare Brasov apartamente cazare Brasov apartamente cazare Brasov apartamente

cazare Brasov apartamente cazare Brasov apartamente

Biserica Neagra Brasov, judetul Brasov BISERICA NEAGRA
Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania. Initial s-a numit Biserica Sfanta Maria, pana in anul 1689 cand o avut loc un incendiu care a distrus partial cladirea, innegrindu-i zidurile. Atunci a primit numele actual – Biserica Neagra. In clopotnita bisericii se afla cel mai mare clopot din Romania, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica adaposteste o importanta si valoroasă coletţie de covoare orientale (peste 100). Stranele din interior constituie un alt element de patrimoniu al Bisericii Negre, la care se adauga si renumita orga, cu 4.000 de tuburi, instalata in 1839.
Turnul negru Brasov, judetul Brasov TURNUL NEGRU
Turnul Negru a fost ridicat in secolul al XIV-lea, el trebuind sa impiedice apropierea dusmanilor de zidurile orasului. In trecut, turnul poseda un sistem de legatura cu Cetatea printr-un pod mobil ce se lasa pana la Bastionul Fierarilor. Acoperisul initial nu se mai pastreaza, fiind distrus de traznet, la 23 iulie 1559, si de incendiul din 1689 - care au innegrit zidurile turnului si i-a dat denumirea de azi. In 1991, zidul sudic al turnului s-a prabusit dupa o ploaie torentiala, restaurarea fiind facuta abia in 1996.
Turnul Alb Brasov, judetul Brasov TURNUL ALB
Turnul Alb se afla la 59 m departare de zidul cetatii, si comunica cu aceasta printr-un pod mobil ce facea legatura intre turn si Bastionul Graft. Era cel mai ridicat punct de fortificatie din Brasov si era deservit de breasla cositorarilor. In ultimii ani a fost restaurat si detine un punct muzeal.
BASTIONUL GRAFT CANALUL ŞI BASTIONUL GRAFT
Bastionul Graft sau Bastionul Poarta (germ. Torbastei), a fost ridicat in secolul al XV-lea, de catre breasla selarilor, din necesitatea de a asigura o legatura intre ostenii din cetate si Turnul Alb.
În secolul al XVI-lea se construieste in aceasta zona zidul de aparare cu opt turnuri si tot atunci a fost sapat canalul Graft pentru drenarea apelor scurse de pe pantele dealului Warthe.
Bastionul a fost renovat in 2004 - 2005 si in interiorul sau a fost amenajata o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov cu tematica” Mestesugarii din Brasov – aparatori ai cetatii”. Expozitia cuprinde arme, armuri si munitii utilizate la apararea cetaţii, panouri informative cu facsimile din documente si fotografii/litografii ale fortificatiilor medievale ale Brasovului.
Bastionul Tesatorilor Brasov, judetul Brasov BASTIONUL TESATORILOR
Construit de catre breasla tesatorilor, pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de pacura şi cu doua turnuri de straja, bastionul are o arhitectura unica în sud-estul Europei, fiind si cea mai bine pastrata fortificatie a orasului. A fost atestat documentar din anul 1522.
Astazi , in interiorul sau a fost amenajat un muzeu al Brasovului medieval, unde se poate vedea o valoroasa colectie de arme medievale, precum si o macheta a cetatii de la sfarsitul secolului al XV-lea.
Brasov poarta Ecaterinei, judetul Brasov POARTA ECATERINA
Poarta Catharinei (Ecaterinei) este cea mai bine pastrata poarta de acces in oras. Fiind situata la capatul strazii Caterinei - care la randul ei a preluat numele de la manastirea de calugarite ce fusese acolo - poarta a primit denumirea de Ecaterina. In 1559 a fost ridicat si turnul portii, care se vede si astazi. De forma patrata, pe trei nivele, constructia are in partea superioara patru turnulete ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dadea conducatorilor brasoveni dreptul de a aplica pedeapsa suprema. Bolta turnului e pictata în stilul Renasterii, iar arhitectura acestuia este unica in lume, facand din el o pretioasă bijuterie artistica
Astazi, turnul portii renovat adaposteste expozitii periodice de arta şi istorie.
Poarta Scheii Brasov, judetul Brasov POARTA SCHEI
Poarta a fost construita intre anii 1827 - 1828, cu contributia financiara a negustorilor scheieni pentru a usura accesul spre oras din cartierul romanesc si se afla la aproximativ 50 m de Poarta Ecaterina. Poarta Schei are  trei arcuri: doua mici pentru pietoni si unul mare, central, pentru accesul vehiculelor.
Strada Sforii Brasov STRADA SFORII
Coborand din Poarta Schei aproximativ 100 m, pe partea dreapta, se ajunge la cea mai ingusta strada din estul Europei, strada SFORII. Dateaza de la inceputul sec. al XIII-lea, fiind singura strada din oras ai carei pereti pot fi atinsi cu ambele braţe in acelaşi timp, ea are 1.32 m latime si 83 m lungime. Recent a fost restaurata si redata circuitului turistic.
Casa Negustorilor din Brasov, judetul Brasov CASA NEGUSTORILOR
Cladirea a fost  construita intre anii 1541-1547 de catre Appolonia Hirscher, vaduva cunoscutului jude al Brasovului si reprezinta un valoros monument de arhitectura al orasului. Asa cum pare sa o confirme si fresca de pe frontonul cladirii Hirscher, constructia a fost ridicata in semn de multumire in urma unei  intamplari, conform careia fiica sotilor Hirscher, intrata in moarte clinica si inmormantata in cripta familiei, si-ar fi revenit si ar fi fost salvata de un gropar care incerca sa ii fure bijuteriile.
Renumele de care s-a bucurat Casa Negustorilor de-a lungul vremii reflecta puternicul rol comercial al Brasovului.
Casa Sfatului din Brasov, judetul Brasov CASA SFATULUI (in germana RATHAUS) MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE 
In anul 1420 a fost ridicata in piata centrala a vechii cetati, primaria orasului, numita Casa Sfatului sau Rathaus (germana). La inceputul secolului XX, Casa Sfatului urma sa fie demolata si inlocuita cu o cladire administrativa moderna. Acest lucru a fost evitat doar datorita unei puternice campanii de presa pentru mentinerea vechiului monument istoric.

Din 1950 cladirea gazduieste Muzeul de Istorie a judetului Brasov.
Expozitia permanenta a Muzeului Judetean de Istorie Brasov: “Brasov – istorie, cultura, civilizatie” este organizata în 17 sali cu 3334 piese expuse in 123 vitrine si cu o suprafaţa grafica totala desfasurata pe 210 mp (50 panouri). Expozitia este structurata pe trei sectoare: arheologie (subsol), istorie medie (parter), istorie moderna (etaj).
Prima scoala romaneasca Brasov, judetul Brasov MUZEUL PRIMEI SCOLI ROMANESTI
Prima Scoala Romaneasca, construita in 1495, pastreaza elementele stilului baroc de la modificarile care i-au fost aduse in anii 1760-1761. Muzeul ofera o imagine cuprinzatoare asupra culturii si istoriei nationale din acest colt al Transilvaniei: atrag atentia obiectele de cult, manuscrisele, cartea romaneasca in general, ustensilele si presa, folosite in perioada de pionierat a tiparului, vechea sala de clasa, portretele unor mari personalitati etc.
Muzeul de Arta Brasov MUZEUL DE ARTA
Muzeul de Arta Brasov cuprinde o galerie nationala de arta plastica la etajul cladirii, o sectie de arta decorativa romaneasca si straina la subsol, iar la parter sunt organizate lunar expozitii temporare cu caracter national.
Bilunar, in sala mare de la parter se organizeaza concerte, recitaluri, lansari de carte, etc.
La sala Arta, situata pe str. Muresenilor nr. 12 sunt organizate expozitii cu caracter local, la interval de 2-3 saptamani.
Biserica Sfantul Nicolae Brasov, judetul Brasov BISERICA SFANTUL NICOLAE
Biserica, situata in Scheii Brasovului, a fost ridicata in piatra incepand din anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab. Diaconul Coresi  a început să tipărească aici cărţi bisericeşti în limba română, Biserica devenind, impreuna cu scoala romaneasca construita in apropierea ei, un important centru spiritual si cultural pentru toti romanii. Biserica a fost ridicată iniţial în stil gotic, apoi a suferit diverse transformări în stil baroc.
În cimitirul bisericii sunt îngropate personalităţi importante din istoria naţională şi locală ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, dr. Ioan Meşotă s.a.
BISERICA SFANTA TREIME
Inainte de 1771, în Cetatea Brasovului exista doar o capela ortodoxa modesta, ridicata prin anul 1730 într-o casa închiriata pe actuala str. Postavarului. Dupa ce a fost emis “edictul de toleranta” de catre imparatul Iosif al II-lea, care dadea dreptul romanilor de a patrunde in cetatile fortificate din Transilvania, patru crestini ortodocsi cumpara doua case in scopul transformarii lor in biserica ortodoxa. În anul 1786, Magistratul aproba tranzactia, cu conditia ca acesta sa fie facuta, în fundul gradinii; sa nu se schimbe acoperisul casei si sa nu aiba clopot sau toaca”
Astfel ca, arhitectonic, biserica este frustrata estetic de pozitia ei incomodata de cladirile care o acopera sufocant. Constructia este în forma de nava, cu bolta în arc frânt, cu pereti din piatra si caramida, dotati cu ferestre alungite, terminate în partea de sus în semicerc. Biserica câstiga estetic prin interioul atât de atragator, realizat în stil baroc si cu bogate ornamente în stuc, reprezentând basoreliefuri de plante si flori. Fatada, cu ornmente în stuc în stil baroc, încadreaza cele trei icoane în ulei: Sf.Ap.Petru, Sf. Treime si Sf. Ap.Pavel.
BISERICA SFANTUL BARTOLOMEU
Biserica a fost construita in jurul anului 1260, in stil gotic timpuriu. A fost refacuta in secolul XV. A fost cunoscuta si sub denumirea de Biserica celor trei orfane datorita legendei  care spune ca acestea si-au lasat tot ce aveau bisericii si au fost inmormantate sub altar.
In ultima duminica dinainte de 24 august (Sf Bartolomeu) are loc pelerinajul la Hramul Sfantului Bartolomeu. Comunitatile sasesti din zona se intalnesc cu aceasta ocazie ca sa participle la slujba festiva, urmata de cantece, fanfara si dansuri populare germane. În prezent, în incinta bisericii exista si un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte, donate de emigranţi, care prezintă o gospodărie tipic săsească.
SINAGOGA
A fost construita în anul 1899 dupa planurile unui arhitect binecunoscut al timpului, Leopold Baumhorn, format la scoala Vieneza. Sinagoga a fost inaugurata la 20 august 1901. Constructia cu elemente de Art-Nouveau, care se remarca pe fatada, dateaza din 1915. In anul 2001, la 100 de ani de la ianugurare, sinagoga a fost renovata complet.
informatii si fotografii BRASOV oferite de http://brasov.top-10.ro

Timisoara - Temeschwar ,vechea denumire

Timisoara - orasul florilor

Orasul de pe raul Bega, orasul florilor,Timisoara este denumita cu mandrie de catre localnici,mica Viena.
Timisoara este denumita cu mandrie de catre localnici, mica Viena.Timisoara este oras de tranzit - poarta la granita de vest a Romaniei - oferind calatorului un popas pe cat de placut, pe atat de instructiv.

Obiective turistice:

  1. Castelul Hunianzilor - situat in centrul orasului, ce adaposteste azi Muzeul Banatului( ridicat in secolul XIV de catre Iancu de Hunedoara );chiar in fata castelului a fost instalat primul felinar ce vestea Europei ca Timisoara este primul oras cu iluminat public electric.
  2. Domul Catolic - situat in Piata Unirii nu departe de castel.Construit in anul 1774 in stil baroc,are noua altare pictate de maestri vienezi.Domul cu acustica sa desavarsita, atrage in fiecare an numerosi melomani pasionati de concertele de orga.In fata Domului se gaseste o fantana cu apa minerala tamaduitoare.
  3. Catedrala Rasciana - construita intre anii 1745 - 1748 si declarata in 1964 monument istoric.Cladirea, care la inceputul secolului al XVIII lea era doar o mica biserica de lemn, a fost transformata de catre comunitatea sarba intr-o catedrala in stil baroc, din 1865 numindu-se Catedrala Ortodoxa Sarba
Sighisoara

Sighisoara - cel mai frumos oras medieval
Complex medieval de arhitectura militara, civila, ecleziastica de valoare europeana, Sighisoara este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania. Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei".

Cetatea Sighisoara, una dintre cele mai spectaculoase si pline de mister cetatii medievale din Transilvania, reprezinta un veritabil monument istoric ce pastreaza vie emotia intalnirii cu trecutul, calatorul descoperind o lume fermecatoare. Sighisoara este considerata cea mai frumoasa cetate din Europa. Aceasta s-a pastrat in mare parte intacta, numarandu-se printre putinele asezari de acest fel, unde casele medievale sunt locuite si astazi.

Turnul cu Ceas a fost construit in secolul XIV cu scopul de a apara poarta principala a cetatii. Turnul este inalt de 64 m si are 4 turnulete secundare. Turnul a suferit o serie de stricaciuni la marele incendiu din 1676 fiind reparat la scurt timp dupa acest eveniment, atunci primind forma sa actuala. Ceasul din varful turnului a fost construit in Elvetia si este atestat documentar din 1648. Statuetele din lemn simbolizeaza zilele saptamanii si sunt operele sculptorului Johann Kirschel.  Turnul a servit ca si primarie a orasului pana in 1556. In 1898 a fost transformat in muzeu al orasului.

Biserica Manastirii este un monument de arhitectura in stil gotic si se gaseste in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas. Biserica a apartinut calugarilor dominicani si este mentionata documentar inca din anul 1298. Dimensiunile bisericii ating 44,5 metri lungime si 12,6 metri latime. In 30 aprilie 1676, biserica a ars in intregime, iar toate piesele de mobilier dateaza din anii de dupa incendiu. Biserica a fost refacuta prin efortul financiar al cetatenilor. Turnul si clopotul bisericii au fost construite in anul 1677, si au fost captusite cu tabla in anul 1956. In aceasta biserica se afla unul dintre putinele altare transilvanene ale barocului timpuriu. Patrimoniul bisericii detine, printre altele, 39 de covoare orientale de mare valoare, confectionate in secolele XVI-XVII si o cristelnita de bronz turnata in anul 1440. O ultima restaurare a bisericii a fost facuta in anul 1982.

Sursa fotografii: Revista "Vacante si calatorii", publicate in 14 februarie 2006

mai multe poze

Targu - Mures

Targu - Mures - resedinta de judet Mures.Populatie: 165.534 de locuitori
Obiective turistice:

  1. Cetatea orasului - construita in anii 1602 - 1653 pe locul uneia din secolul 15, cu o centura de ziduri din caramida, in lungime de 900 m, strajuita de 7 bastioana de circa 10 m inaltime, purtand numele vechilor bresle.In incinta cetatii se afla o biserica reformata a carei construcuctie a fost terminata in 1442.Poseda o orga din 1788.
  2. Catedrala ortodoxa - cu hramul "Inaltarea Domnului"
  3. Statuia ecvestra a lui Avram Iancu - langa catedrala ortodoxa.
  4. Palatul "Tholodagi" - construit in anii 1759 - 1762, in stil baroc cu element rococo.
  5. Palatul "Teleki" - care adaposteste azi biblioteca "Teleki" - este o cladire in stil baroc cu elemente neoclasice.
Medias
Medias -
  1. Obiective turistice:
    lass="text">lass="subtitlu">Casa Schuller
    Cladire situata pe latura nord estica a pietei centrale, este una din cele mai importante constructii in stil ul Renasterii din Transilvania. Casa Schuller este atestata documentar in anul 1588, ca fiind proprietatea lui Johannes Schuller, primarul Mediasului la acea vreme. Dar, in vechile cronici este pomenita cu mult timp inainte de anul 1588. De-a lungul timpului Casa Schuller a fost folosita ca han, birt si berarie. Noua Casa Schuller, desi a fost supusa de multe ori modificarilor si reconstructiei a pastrat in mare parte acelasi stil, aceeasi structura, dandu-i-se o si mai mare importanta in ultima perioada, dupa o noua restaurare.lass="text">Acum acest obiectiv vechi si totodata nou reprezinta, alaturi de celelalte vestigii monumentale lasate de ani, o dovada a vechimii si istoriei orasului Medias.
  2. lass="text">lass="subtitlu">Turnurile medievalelass="text">
    Turnul Pietrarilor se impune si delimiteaza teritoriul de altadata al orasului, strajuind ca un ostas la apararea granitelor. A fost construit in anul 1507, fiind una din portile de intrare in orasul Medias. In interiorul turnului si-au desfasurat altadata activitatea breasla pietrarilor si a zidarilor. Dupa aproape cinci secole Turnul Pietrarilor isi pastreaza stilul, desi orasul a suferit multe schimbari si modificari.lass="text">
    Turnul Forkesch este o constructie in forma de prisma rectangulara terminata cu un acoperis piramidal. Este situat in partea sudica a vechiului oras, fiind una din portile de baza ale vechiului Medias, isi pastreaza si azi aspectul si importanta ca edificiu monumental. A fost folosit de-a lungul timpului ca muzeu.A fost construit in jurul anului 1450.
  3. lass="text">lass="subtitlu">Complexul Arhitectural Franciscan
    Unul din cele mai vizitate obiective turistice din Medias este Complexul Arhitectural Franciscan care cuprinde biserica si manastirea franciscana. In jurul anului 1444, lacasul de cult se afla in administratia calugarilor franciscani, ulterior fiind transformat in spital. Edificiul a fost construit in stil baroc si adaposteste exponate de valoare, printre care se numara tezaurul de la Seica Mica ( ce cuprinde 348 monede romane), tezaurul de la Panade, piese de ceramica populara din perioade diferite obiecte sculptate de epoca feudala, etc.
    lass="text">Complexul actual este compus din doua cladiri distincte: biserica si manastirea. Dintre acestea biserica si-a pastrat mai mult din aspectul initial. Este o biserica-sala ce se continua spre est cu un cor deosebit de alungit fata de proportiile navei. Terminarea constructiei bisericii franciscane trebuie plasata aproximativ in perioada 1500 - 1515. In anii 1500 -1510 se ridica manastirea din incinta complexului. In anul 1742 s-au terminat lucrarile de reconstructie a lacasului de cult, care astfel primeste aspectul sau baroc (care se poate vedea si astazi).Cele doua corpuri de cladiri ale manastirii au fost inaltate pe doua niveluri - parter si etaj - boltite semicilindric cu penetratii sau, pe alocuri, in cruce. Aripa estica a ramas doar cu tavane. In prezent, constructia, de o sobrietate monumentala, gazduieste colectiile Muzeului Municipal.
  4. lass="text">lass="subtitlu">Biserica Sfanta Margaretalass="text">
    In inima centrului medieval al orasului se afla o biserica evanghelica cu hramul Sf. Margareta. In 13 iulie, de ziua Sf. Margareta, era organizat un mare targ, unde se intalneau mestesugarii din toate partile Transilvaniei, unde diferitele bresle ale mestesugarilor stabileau masuri pentru apararea intereselor lor profesionale si comerciale. In urma marii invazii turcesti din anul 1438, care a afectat profund si orasul Medias, fortificatia de aparare, probabil existenta, a fost intarita in jurul bisericii cu un zid dublu precum si cu mai multe turnuri de aparare. Acest complex de fortificatii s-a pastrat pana in zilele noastre. Anul 1550 aduce Mediasul la rang de oras, turnul bisericii inaltandu-se cu trei etaje. In 1551 pe trunul principal a fost construit in fiecare colt cate un turnulet, ca semn ca Mediasul avea dreptul sa pronunte si sa execute condamnarea la moarte (jus gladii).
    lass="text">De oricare parte a orasului de azi ai privi peisajul urbanistic, din orice directie te-ai apropia de portile sale, Turnul Trompetilor iti ofera cel dintai privirilor, silueta zvelta si gratioasa. Din inaltimile acestui turn, strajerii scrutau orizonturile zarilor, urmarind apropierea dusmanului, a carui prezenta o vesteau cetatii cu trmbita ce se pastreaza si azi in fondul muzeului.
    Clasificat printre primele zece turnuri inclinate ale lumii, amintind prin silueta sa de Turnul de la Pisa, acoperit ci tigla smaltuita in diferite culori, Turnul Trompetilor se incadreaza armonios in structura arhitectonica a bisericii evanghelice "Sfanta Margareta".
    Biserica Sf. Margareta, in forma ei actuala, este o constructie in stil gotic tarziu, compusa din trei nave, avand o lungime de 56 m si o latime de 20 m. In interior boltile bisericii se ridica pana la inaltimea de 12 m. Turnul bisericii, inalt de 68,5 m este unul dintre cele mai inalte turnuri din tara.
    In interior piesa cea mai valoroasa o reprezinta altarul triptic gotic tarziu, datand din perioada 1480 - 1490. Partea cea mai importanta a altarului o reprezinta cele opt tablouri pictate cu scene din patimile lui Isus. Picturile au fost realizate de catre un pictor necunoscut, dupa modelul altarului din biserica Schottenstift din Viena. In nisele ramase goale din predela altarului se afla mai multe pietre funerare. Pima din stanga este piatra funerara a lui Christian Schesaeus, cel mai important poet umanist transilvanean din seclul al XVI-lea. In randul din mijloc se vede blazonul regelui Matei Corvin, al voievodului Stefan Bathory, precum si stema Mediasului. Lateral se distinge emblema orasului Sibiu precum si altor unitati teritorial-administrative care au contribuit la construirea bisericii.
    Din anul 1732, pe galeria de vest a bisericii se afla orga, care, in anul 1755, a fost inlocuita cu un instrument nou. Acesta dispune de doua claviaturi manuale si una cu pedale, avand 24 de registre cu peste 1300 de tuburi (fluiere). Biserica mai poseda o valoroasa colectie de covoare orientale, care dupa Brasov si Sighisoara se situaeaza pe locul al treilea intre colectiile bisericesti. Sculpturile in lemn de deasupra amvonului, in stil baroc, au fost realizate ina nul 1679 de artistul transilvanean Sigismund Moess. Clopotele bisericii se afla in turnul de deasupra intarii, in castelul bisericesc. Clopotul cel mai mare si cel mai vechi dateaza din anul 1498. In iulie 1998 biserica a implinit 500 de ani de la construire.
    In incinta cetatii se poate ajunge prin mai multe cai de acces, care strapung centura fortificatiilor, formand intrari ce odinioara se puteau bloca prin puternice porti de aparare.
  5. lass="text">lass="subtitlu">Centrul vechilass="text">
    Centrul vechi al orasului Medias a fost punctul de intilnire al micilor producatori de cereale, sticla, olari, textilisti care veneau aici pentru a-si vinde marfa. Centrul vechi a mai fost folosit ca piata pentru locuitorii Mediasului. De-a lungul timpului aceasta piata s-a modificat, dar a ramas ca punct de interes parcul cu banci si fantana arteziana, unde majoritatea locuitorilor se intalnesc pentru a-si exprima parerile despre politica si despre stirile mondene. Este totodata un loc de recreere pentru cei de varsta a treia.


Sursa foto : http://medieval.aquaria.ro

Feldioara

Feldioara - cetatea cavalerilor teutoni
Feldioara - este o localitate situata la 20 km de Brasov, ar fi putut avea faima orasului de la poalele Tampei.
Alcatuita din 3 sate, situata in Dep.Brasov, la confluenta raurilor Barsa, Hamaradia, Vulcanita si Cizbav cu Oltul;Transformata in cetate taraneasca si refacuta ultima oara in 1457( azi in ruina), cetatea Feldioarei ( sau Marienburg) a fost martora victoriei ostilor moldovenesti, conduse de Grozav( vornicul lui Petru Rares), asupra partizanilor lui Ferdinand I de Hasburg ( 22 iunie 1529).Drept multumire, Ioan Zápolya a daruit lui Petru Rares cetatea Unguras.Biserica evanghelica, initial romanica, tranformata apoi in stil gotic, cu incinta fortificata din sec. 16-17.Tot in satul Feldioara, mentionat documentar in 1413, se afla o cetate taraneasca cu biserica evanghelica de incinta( sec. 13-16).

Cum ajungeti / Cai de acces : cu autoturismul pe drumul european E 60, la 20 de km de Brasov ; cu microbuzul Bucuresti - Tg.Mures, circula zilnic la interval de 45 de minute; cu trenul Bucuresti- Brasov sau Brasov -Sighisoara, in halta Feldioara.

Obiective turistice:

  1. Biserica romaneasca ce dateaza din anul 1788; ca stil arhitectonic este o combinatie intre gotic si specific romanesc, cu privdor si picturi exterioare
  2. Biserica fortificata din Rotbav, construita in secolul al XIV - lea , poate de persoane; sasi contruiau biserici atat de mari incat sa poata intra toata suflarea asezarii in caz de pericol.
  3. Monumentul prizonierilor rusi si maghiari - in Feldioara a fost un lagar de concentrare in 1944, iar prizonierii au fost, pe rand rusi si maghiari.Monumentul a fost amenajat de Ambasada rus si de o organizatie maghiara.

Bistrita

Bistrita

SCURT ISTORIC
Bistrita este atesta documentar prima oara ca oras in anul 1264 si isi datoreaza intr-o masura covarsitoare geneza, evolutia si caracteristicile fizice, colonizarii germane medievale.
Asezarea este amplasata intr-o zona cu resurse naturale deosebit de bogate, iar conjunctura favorabila, libertatile obtinute de colonisti de la Coroana Maghiara, legislatia urbana germana, calitatea si cultura grupului uman asezat aici, Biserica catolica si alti factori, au facut ca orasul sa se dezvolte rapid.
Catre sfarsitul secolului al XII-lea erau deja conturate cele doua laturi lungi ale pietei centrale, dar si traseele principale ale tramei stradale.
Dezvoltarea si evolutia urbanistica a Bistritei, prezinta numeroase similitudini planimetrice cu orase din Europa Centrala si de Nord, din spatiul de colonizare german: caracteristici geometrice destul de exacte, otextura omogena a lotizarilor, un sistem de strazi riguros trasate care converg catre Piata Centrala, precum si tipologia de baza dupa modelul unei piete dreptunghiulare apropiate de un patrat, cu doua strazi longitudinale, tangente ei, dintre care una este dominanta.
Un punct de referinta in dezvoltarea orasului este anul 1465 cand incepe constructia sistemului de fortificatie al Bistritei. Dupa douazeci de ani, prima centura a zidurilor de aparare era gata , avea 13 tunuri si un bastion, iar dupa 50 de ani s-a construit si a doua centura de ziduri, pervazuta si aceasta cu turnuri,iar imprejurul lor s-au sapat santuri adanci, care printr-un canal derivat din raul Bistrita, au fost umplute cu apa.

In interiorul zidurilor de incinta, in jurul Bisericii Evanghelice din Piata Centrala a inceput in a doua jumatate a secolului al XV-lea o campanie de folosire judicioasa a spatiului, de ridicare de noi constructii din piatra sau caramida in locul celor preponderent din lemn.
Case de piatra sunt semnalate de timpuriu la Bistrita si se poate afirma cu certitudine ca procentul cladirilor reinoite la sfarsitul secolului al XV-lea era mai mare decat in alte orase.
In secolul al XVI-lea se trece sistematic la constructiile de piatra, atingandu-se apogeul dezvoltarii urbanistice medievale in suprafata cuprinsa intre zidurile de incinta, Bistrita inscriindu-se sub aspect social, economic, edilitar, intre cele mai reprezentative orase din Transilvania.
In secolul al XIX-lea, modificarea zonelor de locuire si a orasului in general, a fost influentat de mai multi factori, intre care mentionam daramarea in deceniul 7 a portilor principale si a elementelor de fortificatii, odata cu extinderea orasului in afara acestora.
Un alt eveniment remarcabil il constituie anul revolutionar 1848, cand Bistrita devine un adevarat camp de lupta intre armatele austriece si trupele maghiare.
Dupa al doilea razboi mondial s-au produs mutatii importante in configuratia orasului si a zonelor de locuit, acestea se vor extinde iar pe de alta parte, zona exterioara a orasului va fi ocupata de amplasarea noilor unitati industriale.
In urma reorganizarii administrativ-teritoriale din anul 1949 atributiile comunitatilor orasenesti au fost preluate de Comitetul Provizoriu al orasului BIstrita pana in anul 1950 cand a luat fiinta Sfatul Popular al orasului Bistrita, iar, in anul 1968, Consiliul Popular Bistrita. In anul 1979, orasul Bistrita a fost ridicat la rangul de municipiu.

Principalele obiective turistice ale orasului sunt monumentele istorice din centrul vechi cu o arhitectura medievala germana:









Biserica evanghelica Turnul Dogarilor Complexul Sugalete

  1. Complexul Sugalete ansamblu arhitectural gotic construit intre secolele XV - XVI
  2. Biserica evanghelica construita in stilul gotic tarziu, are un turn de 75 m si in interior se gaseste cea mai veche sculptura ecvestra din Transilvania
  3. Turnul Dogarilor - edificiu care dateaza din a doua jumatate a sec XV, facand parte din vechiul zid de aparare al orasului ; in interior se gaseste un muzeu original de masti si papusi.

De asemenea, imprejurimile orasului ofera un potential turistic important. Astfel, in partea de nord a orasului se afla Dealul Cetatii unde mai exista inca urmele unei cetati feudale precum si Dealul Targului care face legatura cu tara Nasaudului, un adevarat centru de traditie culturala.
In est, se afla Valea Bargaului care face legatura cu zona turistica de la Colibita; in partea de sud a orasului in apropierea raului Bistrita se afla Dealul Codrisor a carui padure ofera locuri agreabile de agrement.
La circa 40 km de Bistrita se afla statiunea Sangeorz-Bai, cu un potential de cazare semnificativ - complexul hotelier fiind format din numeroase unitati de cazare si masa.
In oras exista 6 unitati hoteliere care ofera un numar mare de locuri de cazare si servicii de cea mai buna calitate.
Sursa: http://www.primariabistrita.ro

  back to top
Site-uri in reteaua InfoTravelRomania:
oferte litoral Romania litoral Grecia litoral Bulgaria litoral Turcia oferte cazare Ungaria InfoTraveRomania Blog
vacante Italia litoral Spania vacante Austria litoral Malta, oferte vacante Malta InfoTraveRomania .com
Oferte all inclusive de pe litoral Bulgaria 2025 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2025; Vacanta Bulgaria; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena; Sunny Beach; Obzor; Albena; Elenite; Pomorie; Nessebar | oferte vacante Grecia
Contact portal turism InfoTravelRomania: 0723 286 309 | office [@] infotravelromania.ro |