Motto: Unde informatia conteaza !..
cere vacanta ta! o vacanta asa cum iti doresti!
Acasa | Asociatii turism | Linkuri turism | Stiri | Targuri turism | Reviste turism | Hoteluri Bucuresti | Fotografii |
  Agentie turism |Asigurari medicale | Companii autocar | Companii aeriene | Spatiul Schengen | Pasaport |
  Facultati turism | Cursuri turism | Bibliografie | Birouri turism | Centre de informare | Manifestari/expo | Chestionar
| Contact
Litoral 2016 Grecia| Oferte litoral 2016 Grecia | Oferte litoral 2014 Romania| Cazare litoral Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania
 
   
  Spatiul Schengen | Pasaport turistic | Consulat Anglia | Consulat Elvetia


SERBIA

Legea 248 - libera circulatieolor=#fffffff align=justify>

SPATIUL SCHENGEN
Romania vrea sa adere la spatiul Schengen in martie 2011.

România trece la cea de-a doua etapă pentru aderarea la spaţiul Schengen.

România prezintă vineri la Bruxelles răspunsul la chestionarul Schengen, un document complex ce conţine 250 de întrebări vizând toate domeniile acquis-ului Schengen, moment care marchează trecerea la cea de-a doua etapă în procesul de aderare la acest spaţiu, au declarat surse MIRA.

România a transmis la începutul lunii noiembrie 2008 răspunsul oficial la chestionarul Schengen, a doua etapă a procesului de evaluare Schengen, după transmiterea declaraţiei de pregătire privind aderarea la spaţiul Schengen.

Chestionarul Schengen este, potrivit unor surse oficiale din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), un document comprehensiv, care, prin intermediul răspunsurilor la cele aproximativ 250 de întrebări, abordează toate domeniile care se circumscriu acquis-ului Schengen.

Răspunsurile României la acest chestionar vor fi analizate în cadrul Grupului de lucru pentru Evaluare Schengen, la Bruxelles, iar România va prezenta aceste răspunsuri în cadrul reuniunii de vineri.

Următoarea etapă a procesului de evaluare Schengen va fi demararea vizitelor de evaluare în România, cu ocazia cărora echipele de experţi din statele membre Schengen vor analiza stadiul implementării acquis-ului Schengen în mod practic, în teren.

Aceste vizite vor fi organizate, începând cu luna martie a anului 2009, în următoarele domenii: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre şi SIS/SIRENE - Sistemul de Informare Schengen.

România şi-a fixat, împreună cu Bulgaria, obiectivul de a adera în 2011 la spaţiul Schengen şi are un calendar al aderării la spaţiul Schengen care cuprinde termene şi proiecte ce se referă la îndeplinirea condiţiilor necesare atingerii acestui obiectiv. Finanţarea proiectelor ce trebuie realizate se va face cu fonduri de la Guvern, cu fonduri PHARE şi din facilitatea Schengen.

Printre avantajele aderării Romaniei la spaţiul Schenghen se numără asigurarea libertăţii depline de circulaţie a cetăţenilor români în interiorul acestui spaţiu prin eliminarea totală a frontierelor şi libera circulaţie a forţei de muncă.

Condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la spaţiul Schengen au în vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigură legătura directă cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea condiţiilor pentru intregrarea în sistemul european comun de vize, ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor României din acest spaţiu la standarde Schenghen, şi realizarea condiţiilor necesare pentru cooperarea poliţienească şi judiciară.

Din spaţiul Schengen fac parte toate ţările UE, în afară de România, Bulgaria şi Cipru, care sunt pe cale să implementeze reglementările Schengen.
Sursa: http://www.realitatea.net/romania-trece-la-cea-de-a-doua-etapa-pentru-aderarea-la-spatiul-schengen_405141.html

Noi reguli de control al numerarului aplicate calatorilor care intra sau       parasesc teritoriul UE, aplicabile de la data de 15 iunie 2007. (Regulamentul Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene nr. 1889/2005)

Incepand cu 15 iunie 2007, au intrat in vigoare noi reguli de control al numerarului, ca o forma de lupta impotriva terorismului, crimei internationale si spalarii banilor. Aceste reguli solicita tuturor calatorilor ce intra sau ies de pe teritoriul UE cu  cel puţin 10 000 € în numerar sau echivalentul acestei sume în alte monede sau titluri uşor convertibile (de exemplu, obligaţiuni, acţiuni, cecuri de călătorie de 10.000 Euro sau mai mult, sa o declare la punctul vamal.
In unele state există dispoziţii separate de control şi declarare pentru mişcările intracomunitare de numerar. Acestea se vor aplica în plus faţă de normele UE. Următorul site web al Comisiei Europene oferă informaţii de bază şi conţine trimiteri la site-urile diferitelor state membre: http://ec.europa.eu/eucashcontrols

In Romania nu sunt alte dispozitii, s-a  preluat Regulamentul UE nr. 1889/005 prin Norma BNR nr. 7 din 4 iunie 2007.

De la 1 ianuarie 2007 cu buletinul in Europa

De la 1 ianuarie 2007, romanii vor scapa de cozile interminabile de la ghiseele "non-UE" din aeroporturi. Ei vor utiliza la iesirea din tara culoarele de frontiera destinate membrilor UE. Totodata, romanii vor putea prezenta la frontiera pasaportul sau cartea de identitate, care va deveni un document valabil de calatorie.

Guvernul a modificat ieri, prin ordonanta de urgenta, Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii, transpunand in legislatia romaneasca directiva Comisiei Europene in domeniu. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca, in baza acestor modificari, romanii care vor dori sa calatoreasca in statele UE pot sa prezinte la controlul de frontiera pasaportul sau cartea de identitate. Nu vor putea calatori in statele UE romanii care nu si-au schimbat vechile buletine de identitate. Romanii vor putea intra pe baza cartii de identitate in cel putin 22 din cele 25 de state membre ale UE, care au transpus in legile lor Directiva CE privind libera circulatie.

Pana acum, Directiva a fost transpusa sau aplicata direct de: Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Portugalia si Ungaria. Ministrul Vasile Blaga a precizat ca Cehia, Cipru si Suedia au transpus si ele aceasta directiva in legislatia nationala, insa au aplicat masuri restrictive. Astfel, in Cehia si Cipru se poate intra cu cartea de identitate doar daca aceasta contine un cod de bare. Suedia doreste ca pe CI sa fie mentionata, in mod expres, rubrica cetateniei titularului. Belgia si Slovacia sunt in proceduri pentru transpunerea Directivei (iar romanii vor putea calatori si in aceste state pe baza CI), iar Bulgaria a adoptat si ea aceasta lege. "Avem sanse ca, pe baza discutiilor care vor continua, sa ajungem la o intelegere cu Suedia. Sigur, nu vom putea intra cu C.I. in Cehia si Cipru", a precizat ministrul Vasile Blaga.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera va dispune masurile necesare pentru afisarea in punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului international, precum si pe pagina proprie de internet, a listei statelor membre ale UE care permit intrarea si sederea pe teritoriile lor pe baza cartii de identitate.

Minorii, pentru care cartea de identitate se elibereaza dupa implinirea varstei de 14 ani, vor putea calatori in UE doar pe baza unui pasaport individual sau daca sunt trecuti in pasaportul unuia dintre parinti.

Sursa: Romania libera - 30 noiembrie 2006
07 decembrie 2006 ora 20:00

Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind conditii de calatorie a cetatenilor din Republica Moldova in Romania, semnat la 20 octombrie 2006 si nepublicat inca.

Acordul stabileste cadrul pentru trecerea la un nou regim de circulatie al cetatenilor Republicii Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul integrarii europene.

Ca urmare a solicitarii de informatii de catre ANAT, Ministerul Afacerilor Externe ne-a comunicat ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cetatenii din Republica Moldova vor putea calatori in Romania astfel:

- cetatenii Republicii Moldova, posesori de viza Schenghen au nevoie de viza pentru a intra in Romania sau pentru a tranzita teritoriul romanesc;
- cetatenii Republicii Moldova care vin in vacanta in Romania si detin voucher, pot obtine viza de intrare in tara noastra numai de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate;
- nu se acorda vize la punctele de trecere a frontierei de stat.;
- vizele pentru cetatenii Republicii Moldova se acorda in regim de gratuitate.
01 decembrie 2006

De cati bani avem nevoie ca sa putem iesi din tara?
Au intrat in vigoare noile reglementari privind suma minima, in valuta, pe care trebuie s-o prezinte cetatenii romani la iesirea din tara, cand calatoresc in tari ale Uniunii Europene sau in state pentru care nu este necesara viza de intrare. Astfel, la punctul de frontiera trebuie facuta dovada detinerii urmatoarelor sume : -suma fixa de 150 euro sau echivalent, care sa acopere cheltuielile de transport pana in tara de destinatie si de intoarcere in Romania -suma minima in valuta corespunzatoare numarului de zile de sedere, adica: a) 30 euro sau echivalent, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, in cazul calatoriei in statele din Uniunea Europeana; sau b) 20 euro sau echivalent, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, in cazul calatoriei in celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare. Dovada detinerii sumei minime in valuta se face prin una dintre urmatoarele forme: a) suma in valuta efectiva, sub forma bancnotelor si monedelor in circulatie b) cecuri de calatorie c) carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont sau chitanta de bancomat eliberate cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara d) alte garantii financiare cum sunt: scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv; garantie legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz e) voucher eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii sau un alt document care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din statul de destinatie. Nu au obligatia de a prezenta dovada detinerii sumei fixe de 150 euro persoanele care la iesirea din tara fac dovada achitarii integrale a cheltuielilor de transport pana in tara de destinatie si de intoarcere in Romania.

Sursa: www.bizwords.ro
Stire publicata Joi, 20 aprilie 2006 - ora 18,00

Circulatia in spatiul Schengen
Incepand cu 01 octombrie 2005, de cand sau modificat conditiile de calatorie in spatiul Schengen aveti nevoie de urmatoarele documente:
- pasaport valabil inca cel putin 6 luni
- 300 Euro minim
- bilet de transport dus - intors, cartea verde a masinii sau dovada detinerii unei sume minime in valta de 150 euro, care sa acopere cheltuielile de transport;
- asigurare medicala pe toata perioada sejurului, cu eceptiile prevazute de Ordinul comun MAI/MSF nr.311/ 248 din 2002 si de Ordinul comun MSF/CNAS nr.154/120 din 2003.
- invitatie sau voucher cazare eliberat de o agentie de turism touroperatoare sau o suma corespunzatoare numarului zilelor de sedere declarate, in functie de statul de destinatie (30 euro/zi de sedere pentru statele Uniunii Europene sau 20 euro/zi pentru alte state) cu exceptia calatoriile efectuate in tarile cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acodarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate.
- documente care justifica scopul si conditiile sederii.
04 octombrie 2005, ora 16.56

Iesirea din tara creste intrarile in conturile firmelor de turism
Noile reglementari privind iesirea din tara au generat in doar doua zile mai multe valuri de "intorsi" de la frontiera. Ceea ce trebuia sa fie o modificare benefica pentru turistii romani s-a dovedit pana la urma a fi mana cereasca doar pentru agentiile autohtone de turism. Sub pretextul ca nu vor mai trebui sa aiba asupra lor sume mari in valuta, romanilor li se cer acum teancuri de documente justificative, foarte greu de procurat. In schimb, agentiile de turism trebuie sa prezinte doar voucherul de cazare pentru fiecare persoana care calatoreste cu ajutorul lor. Se forteaza astfel mana turistilor sa renunte la plecarile de capul lor si sa foloseasca serviciile agentiilor licentiate. La cateva ore dupa intrarea in vigoare a noii legi, in vamile din judetul Arad a fost jale mare. Aproape 400 de persoane au fost intoarse din drum pentru ca nu aveau invitatie din partea unui cetatean din tara unde calatoresc sau pentru ca nu-si pot justifica fiecare zi de sedere in strainatate. La nivel de tara, situatia e la fel de tragica. Un sfert din cei care au vrut sa treaca granita au fost intorsi din drum. Peste 2.500 de persoane au iesit din tiparele noii legi si au fost opriti de politistii de frontiera. Sirul dificultatilor introduse de la 1 octombrie nu se opreste aici. Chiar si posesorii invitatiei din strainatate pot fi trimisi acasa, in cazul in care acest act nu este tradus in romaneste si legalizat. Cei care calatoresc in scop turistic au si mai multe probleme. Trebuie sa faca dovada fiecarei nopti de cazare in tara de destinatie si sa arate ca rezervarile facute au confirmare de la hotel. Ordinul dat de ministrul Vasile Blaga pica manusa pentru toti patronii agentiilor de turism. Sunt mai multe paragrafe care favorizeaza turismul organizat. Nici macar suma minima in valuta introdusa acum nu mai este necesara pentru cel care calatoreste prin agentie. "Persoanele care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie sunt scutite sa mai faca dovada detinerii sumei destinate acoperirii cheltuielilor de intretinere", stipuleaza actul normativ. Agentiile de turism sunt singurele care cer plata anticipata a serviciilor. Alti avantajati de noua lege sunt oamenii de afaceri. Ei au nevoie de un simplu certificat constatator de la Registrul Comertului, care sa le ateste calitatea de comerciant si pot parasi Romania dupa bunul plac.

Ce presupune un sejur de 5 zile
La granita, turistul trebuie sa aiba asupra sa pasaportul care sa fie valabil cel putin inca 6 luni, asigurare medicala, cartea verde a autovehiculului de calatorie, 150 de euro de drum si cate 30 de euro pentru fiecare zi de sedere. Apoi va trebui sa prezinte rezervarile la hotel pentru fiecare zi in parte si confirmarile lor. O alta varianta este invitatia din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman. Pentru Spania, invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, apoi tradusa si legalizata in Romania. Pentru Germania, invitatia trebuie sa cuprinda declaratiile de preluare a cheltuielilor de catre cetateanul german.
Sursa: http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=newsletter&magazine_id=1223&section_id=16&article_id=155208
Dan BUCURA
03 octombrie 2005 ora 10:57


3.2. Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, publicata in M.O. nr. 682/2005.
Legea stabileste conditiile in care cetatenii romani isi pot exercita dreptul la libera circulatie in strainatate, precum si limitele exercitarii acestui drept.
La intoarcerea pe teritoriul Romaniei, cetatenii romani au obligatia sa prezinte organelor politiei de frontiera documentele de calatorie in strainatate valabile, emise de autoritatile competente romane din tara sau din strainatate.
Organele politiei de frontiera pot permite intrarea pe teritoriul Romaniei a cetateanului roman care se legitimeaza cu un document de calatorie emis de autoritatile competente romane, a carui valabilitate a incetat, numai dupa efectuarea
verificarilor corespunzatoare in evidentele specifice, cu privire la identitatea si cetatenia titularului.

In acest caz durata verificarilor efectuate nu poate depasi 24 de ore din momentul prezentarii solicitantului in punctul de trecere a frontierei.
Legea intra in vigoare la data de 29 ianuarie 2006.

3.3. Ordonanta de urgenta nr. 144/2001, versiune actualizata la data de 06/08/2005 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state (Text actualizat pana la data de 06.08.2005 avandu-se in vedere urmatoarele acte: Legea nr. 177/2002 , Legea nr. 580/2002 ; O.G. nr. 28/2005 , O.G. nr. 43/2005.
Art. 1. - (1) Cetatenii romani care calatoresc, in scopuri particulare, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte la iesirea din tara:
a) asigurarea medicala;
b) biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a autoturismului;
c) o suma minima in valuta liber convertibila la vedere
sau carti de credit pentru conturi in valuta, pentru fiecare persoana, intr-un cuantum corespunzator sumelor de referinta determinate de autoritatile nationale ale statelor de destinatie sau de tranzit, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile.
d) documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.@
(2) Cuantumul sumei minime in valuta prevazute la alin. (1) lit. c), precum si documentele prevazute la alin. (1) lit. d) se stabilesc si se actualizeaza prin ordin al ministrului administratiei si internelor, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe. Ordinul ministrului administratiei si internelor se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.@
__________
@Alineatul (1) a fost modificat prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 177/2002.
- Litera d) de la alin. (1) a fost introdusa prin art. I pct. 1 din O.G. nr. 28/2005.
- Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 2 din O.G. nr. 28/2005.

Art. 2. - Seful punctului de trecere a frontierei romane poate dispune intreruperea calatoriei unei persoane daca s-a constatat ca nu indeplineste conditiile prevazute la art. 1.
Art. 21. - (1) Prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) nu se aplica in cazul cetatenilor romani care calatoresc in tarile cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii.
(2) Lista tarilor cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii va fi intocmita si aprobata prin ordin comun al ministrului de interne si al ministrului sanatatii si familiei, ce va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta.@
__________
@Articolul a fost introdus prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 177/2002.

Art. 22. - Prevederile art. 1 alin. (1) lit. c) nu se aplica urmatoarelor categorii de persoane:
a) cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru a urma tratament medical, a participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, a efectua o vizita pe baza de invitatie ori in situatia imbolnavirii sau decesului unei rude stabilite in strainatate. În aceste situatii se vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia;@
b) minorul sub 14 ani, inscris in pasaportul parintilor;
c) minorul care se deplaseaza la rude sau la parintele/parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie;
d) cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii;
e) cetatenii romani care calatoresc in statele vecine in regim de mic trafic.@
__________
@Articolul a fost introdus prin art. I din Legea nr. 580/2002.
- Litera e) a fost modificata prin art. I pct. 3 din O.G. nr. 28/2005.
- Litera a) a fost modificata prin art. I din O.G. nr. 43/2005.

Art. 3. - Prezenta ordonanta de urgenta va intra in vigoare la data de 1 decembrie 2001.


COMUNICAT DE PRESA - 21 martie 2005
Referitor la conditiile de libera circulatie in EUROPA

Avand in vedere multiplele probleme aparute in ultima vreme in legatura cu libera circulatie a cetatenilor romani in EUROPA, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) doreste sa informeze cu privire la conditiile care trebuie indeplinite ÎN ACEST MOMENT, pentru a circula liber in EUROPA.
Aceste conditii sunt :
- BILET DE CALATORIE DUS-ÎNTORS,
- ASIGURARE MEDICALA PE ÎNTREAGA DURATA A SEDERII (de preferat minim 7 zile, patru zile pe drum si minim trei de sedere),
- PASAPORT VALABIL MINIM 6 LUNI DE LA DATA PLECARII DIN ROMÂNIA

În plus :
1. Pentru cei care merg la munca legal sau in calatorie de afaceri:
- contract de munca in original sau viza de munca ori invitatie din partea partenerului de afaceri. Sunt preferate traducerile in limba romana ale acestor acte, deoarece ofiterii romani nu sunt obligati sa cunoasca limbi straine.

2. Pentru turisti:
- voucher la hotel in original (de preferat minim 5 zile) cu servicii confirmate din strainatate si platite in avans la agentia de turism,
- chitanta care sa certifice plata serviciilor.

3. Pentru cei care isi viziteaza rudele, este necesara o invitatie in original facuta printr-o autoritate a statului de destinatie (ex. primarie), de preferat tradusa si legalizata in limba romana.
Aceste conditii nu se regasesc cumulativ nici in legea romana, nici in conventia SCHENGEN si nici nu sunt cerute de toate statele, dar sunt cele solicitate in practica, in acest moment. În lipsa unor comunicari oficiale in acest sens, ANAT informeaza pe toti cei care doresc sa circule prin EUROPA ca daca indeplinesc aceste conditii au sanse minime de a fi returnati din frontiere, indiferent daca este vorba de cea romana sau de cele ale spatiului Schengen.
De indata ce vom intra in posesia unor comunicari oficiale in acest sens, va vom informa in cel mai scurt timp.
Firmele transportatoare si agentiile de turism nu sunt responsabile pentru legalitatea formelor de trecere a frontierei. Daca unui pasager i se interzice trecerea frontierei, calatoria este considerata a fi fost efectuata.
Membrii ANAT lupta alaturi de autoritatile romane si straine pentru combaterea fenomenului de emigrare ilegala din Romania, dorind sa contribuie la formarea unei imagini mai bune a Romaniei in euroPA. Din aceste motive, apelam la toti cetatenii romani care solicita transport si alte servicii turistice in EUROPA, sa aiba actele in regula, sa apeleze la serviciile unei firme licentiate pentru acest transport, precum si la agentii de turism licentiate ca atare pentru servicii turistice si sa nu riste trecerea frontierelor cu ajutorul unor documente incorecte sau prin procurarea banilor prin imprumut de la firme de transport sau turism pentru ca, in acest fel, risca sa primeasca interdictie de parasire a Romaniei si o eventuala implicare intr-un proces penal.

Pentru alte amanunte,
Dragos Anastasiu
Presedintele Comisiei de Transporturi a ANAT
Mob : 0722.366.136
office@anat.ro

Scurt istoric :
Din spatiul Schengen fac parte urmatoarele state:GERMANIA,PORTUGALIA, SPANIA, FRANTA,
BELGIA,OLANDA si LUXEMBURG. In timp s-au alaturat urmatoarele state: ITALIA - 27 octombrie 1997, AUSTRIA - 1 decembrie 1997,GRECIA - 8 decembrie 1997, DANEMARCA - 25 martie 2001, SUEDIA- august 2001, FINLANDA - august 2001, NORVEGIA - 1 ianuarie 2002.


Conventia Schengen a luat fiinta in baza Acordului semnat la Paris in data de 27 noiembrie 1990. Conform acestui acord posesorii unei vize Schengen pot circula liber in spatiul comun,format din aceste tari(libera circulatie a persoanelor si bunurilor).
Conditia obligatorie a acestui acord era ca persoana sa intre prima oara in tara de unde a eliberat viza.
La 2 mai 1992 au mai semnat acest acord (si urmau sa intre in spatiul Schenghen:
Danemarca,Marea Britanie,Elvetia,Norvegia,Suedia,Finlanda,Islanda,Irlanda si Liechtenstein).

7 dec 2002 : S-a anuntat oficial libera circulatie.Consiliul Ministrilor de Justitie si Afaceri Interne(JAI) al Uniunii
europene a decis vineri 7 decembrie 2001 ,la Bruxelles ,in unanimitate,ca incepand cu 1 ianuarie 2002,sa se
renunte la regimul vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen si a intrat in vigoare dupa
publicarea in Monitorul Oficial al UE.
Tari care apartin spatiului Schengen :

Germania,Franta,Luxemburg,Olanda,Spania,Austria,Belgia,Portugalia, Grecia,Italia,Elvetia, Suedia,
Finlanda ,Norvegia,Danemarca.


Acte necesare :
1.Invitatie tradusa in limba romana si legalizata sau voucher - pentru destinatia finala
2.Bilet de transport dus - intors sau cartea verde a masinii cu care se pleaca..
3.Asigurarea medicala - valabila pentru perioada sejurului.

Suma minima in valuta liber convertibila trebuie sa fie propotionala cu durata sejurului(dar nu mai putin de 5 zile). Dovada sumei necesare se face prin bani la vedere(cash),cecuri de calatorie sau carti de credit pentru conturi in valuta,precum si prin alte garantii financiare(vaucher,scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, garantie legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile).100 E /pentru fiecare zi in spatiul Schengen.
In situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite aceste conditiii,seful punctului vamal roman poate dispune
intreruperea calatoriei persoanei si nepermiterea iesirii ei din tara .

Nu trebuie sa faca dovada existentei sume minime in valuta :
· Cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru tratament medical,simpozioane,conferinte,studii,manifestari
cultural- sportive,in situatia imbolnavirii sau a decesului unei rude din strainatate,precum si in alte situatii
justificate.In ultimul caz se vor prezenta documente justificative din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acestuia.
· Fac exceptie de la obligativitatea detinerii sumei si minorul sub 14 ani,inscris in pasaportul parintilor,minorul sub 18 ani care se deplaseaza la parintii aflati in strainatate,cetatenii romani cu angajament de munca in strainatate,indiferent de durata deplasarii,precum si cei care merg in statele vecine,in baza permisului de mic de trafic sau de trecere simplificata,eliberat de autoritatile de frontiera.
Acte necesare pentru viza - vezi consulat

Tari in care cetatenii romani pot calatorii fara viza pentru perioade de scurt sejur :
Austria,Belgia,Bulgaria,Cehia,Cipru,Costa Rica,Coreea de Sud,Croatia,Danemarca,Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong,Islanda,Italia, Iugoslavia,Letonia, Luxemburg,Macao, Malaezia, Malta, Maroc, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia,Portugalia, Federatia Rusa, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania,Suedia,Tunisia, Ucraina, Ungaria, Venezuela.

50 E /zi (echivalent pentru fiecare zi de sejur ,cel putin pentru 5 zile)

Cetatenii Republicii Lituania sunt exceptati de la obligabilitatea obtinerii vizei de intrare in Romania pentru o sedere de pana la 90 zile in decurs de 6 luni de la data primei intrari, inconformitate cu prevederile HGR nr. 653/2004 (M.O. nr. 415/10.05.2004) - 21 mai 2004

Cetatenii romani si ungari pot intra si iesi de pe teritoriul celuilalt stat pana la 90 de zile, fara viza, intr-un interval de sase luni de la data primei intrari.Acest acord a fost publicat in 19 septembrie 2003 in "Monitorul Oficial" si va intra in vigoare pana la sfarsitul lunii octombrie.
Persoanele care doresc sa desfasoare activitati din care realizeaza venituri trebuie, insa, sa obtina in prealabil o viza in acest sens.
Detalii : www.mae.ro
INFORMATII GRATUITE : 080 - 01.01.01 (intre orele 8.30 - 20.30)incepand cu data de 15 ianuarie 2001.Apel
gratuit pentru informatii cu privire la spatiul Schengen si acte necesare calatoriei,diverse.

Serbia si Muntenegru fara vize

3.1. Cetatenii romani pot calatori fara vize in Serbia, Republica Muntenegru, in Bosnia si Hertegovina. Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe  www.mae.ro gasiti comunicatele de presa   referitoare la deciziile luate de autoritatile din tarile respective.
Actualizare: 15 iulie 2007

  back to top
Site-uri in reteaua InfoTravelRomania:
oferte litoral Romania litoral Grecia litoral Bulgaria litoral Turcia oferte cazare Ungaria InfoTraveRomania Blog
vacante Italia litoral Spania vacante Austria litoral Malta, oferte vacante Malta InfoTraveRomania .com
Oferte all inclusive de pe litoral Bulgaria 2025 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2025; Vacanta Bulgaria; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena; Sunny Beach; Obzor; Albena; Elenite; Pomorie; Nessebar | oferte vacante Grecia
Contact portal turism InfoTravelRomania: 0723 286 309 | office [@] infotravelromania.ro |