Norme
metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice
Noi condiții de clasificare a structurilor de primire turistice
În Monitorul Oficial nr. 379 bis din 19 mai 2008 a fost publicat Ordinul ministrului pentru întreprinderi mici și mijlocii, comerț, turism și profesii liberale nr. 636/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice.
Prin intrarea în vigoare prezentului ordin, se abrogă Ordinele Ministrului turismului nr. 510/2002, 911/2002 și 188/2003. Râmân în continuare în vigoare în domeniul clasificării următoarele ordine: Hotãrârea Guvernului nr. 1328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 17 din 15 ianuarie 2002; Hotãrârea Guvernului nr. 1412/2002 pentru modificarea şi completarea Hotãrârii Guvernului nr 1.328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice.
“Actul normativ a fost elaborat în conformitate cu recomandările Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului Național cu privire la simplificarea sistemului de clasificare hotelieră, pe baza propunerilor asociațiiilor profesionale și patronale din turism interesate precum și a propunerilor sosite de la ministere care au activitate care relaționează cu turismul, în colaborare cu personalul din teritoriu de la Direcția de Autorizare din MIMMCTPL. Proiectul a fost a vizat și de către Consiliul Consultativ al Turismului. Totodată, au fost consultate și modele de clasificare din alte țări membre ale Uniunii Europene, dar s-a păstrat esența dată de specificul național, mai ales în condițiile în care nu există în prezent un sistem unic de clasificare al unităților hoteliere la nivel european”,
Principalele modificări pe care le aduce actul normativ se referă la:
introducerea declarației pe proprie răspundere pentru deținerea unor autorizații stabilite prin lege, în locul depunerii la dosarul de clasificare de copii după respectivele documente (sanitară, sanitar-veterinară, de mediu);
modificarea încadrării pensiunilor turistice, din pensiuni turistice urbane (clasificare pe stele) și pensiuni turistice rurale (clasificate pe flori) în:
pensiuni turistice clasificate pe stele, indiferent de localizarea lor în mediu urban sau rural, cu o capacitate maximă de cazare de până la 20 de camere, și
pensiuni agroturistice, clasificate pe flori, cu o capacitate maximă de cazare de până la 8 camere, cu obligația de a oferi masă din produse naturale, preparate în gospodăria proprie și cu obligația ca gazdele să se ocupe direct de programul turistilor pe tot parcursul sejurului. În plus, pensiunile agroturistice vor desfășura, în mod continuu în cadrul gospodăriei, cel putin o activitate legată de agricultură, creșterea animalelor, cultivarea plantelor, etc.
Astfel, structurile de primire turistice se clasifică pe stele şi, respectiv, flori în cazul pensiunilor agroturistice, în funcţie de caracteristicile constructive, dotările şi calitatea serviciilor pe care le oferă. În pensiunile agroturistice, turiștilor li se oferă masa preparată din produse naturale, preponderent din gospodăria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local iar gazdele se ocupă direct de primirea turiștilor și de programul acestora pe tot parcursul sejurului, pe care îl petrec la pensiune.
În cadrul pensiunilor agroturistice se desfăşoară cel puţin o activitate legată de agricultură, creșterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfașoară o activitate mesteșugarească, cu un atelier de lucru din care rezulta diferite articole de artizanat. Activitatile în cauză trebuie să se desfășoare în mod continuu sau, în funcție de specific și sezonalitate, să aibă caracter de repetabilitate.
În cazul în care spaţiile pentru prepararea şi servirea mesei sunt destinate şi pentru consumatori din afară iar numărul locurilor la mese este mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spațiile în cauză se clasifică ca unităţi de alimentaţie publică, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale conform anexei nr. 2.
introducerea obligativității pentru conducătorii de pensiuni turistice de a absolvi un curs de pregătire profesională;
eliminarea categoriei de “hotel pentru tineret” care se suprapunea cu cea de “hostel”;
eliminarea categoriilor diverse de cabane, cum ar fi de vânătoare, de pescuit și introducerea unei singure categorii “cabane turistice”, cu condiții specifice pentru acele cabane care oferă servicii în cadrul turismului de vânătoare și pescuit;
introducerea declarației pe proprie răspundere a administratorului pentru îndeplinirea obligațiilor de a asigura cu personal calificat structura de primire turistică;
actualizarea generală a criteriilor de clasificare obligatorii și opționale/ punctate pentru toate structurile de primire turistice;
eliminarea Schiţei privind amplasarea şi adresa unităţii, pe care agentul economic trebuia să o depună cu detalii privind poziționarea camerelor, paturilor din apartament, spațiilor de alimentație.
De la data în care operatorul economic a înaintat documentația în vederea calsificării, poate pune în funcţiune pe propria răspundere structura de primire turistică respectivă la numărul de stele (flori) solicitat, urmând ca la primirea efectivă a certificatului de clasificare să îşi continue activitatea la categoria înscrisă în certificatul de clasificare obţinut. Punerea în funcţiune este condiţionată de deţinerea autorizaţiilor legale: sanitară, sanitar-veterinară şi de mediu, după caz, pentru fiecare structură de primire turistică ce face obiectul clasificării sau a declaraţiei pe propria răspundere inregistrată la Registrul Comertului cu privire la îndeplinirea condiţiilor de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar şi protecţiei mediului, conform Legii nr. 359/2004, cu modificările si completarile ulterioare, precum şi de deţinerea autorizaţiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.
În România sunt autorizate să funcționeze următoarele unitățile turistice cu funcţiuni de cazare, clasificate pe stele sau flori:
1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
3. moteluri de 3, 2, 1 stele;.
4. hosteluri de 3 , 2 si 1 stele
5. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
7. bungalowuri de 3, 2, 1 stele;
8. cabane turistice de 3, 2, 1 stele;
9. campinguri, sate de vacanţă, popasuri turistice, căsute tip camping, de 4,3, 2, 1 stele
10. pensiuni turistice si pensiuni agroturistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele/flori;
11. apartamente sau camere de închiriat de 3, 2, 1 stele;
12. structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe nave fluviale şi maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
O altă prevedere o constituie obligația agenților economici ca în spaţiile de cazare, precum şi în grupurile sanitare (cu excepţia WC exterioare) să asigure în sezonul rece o temperatură minimă de 18 grade C şi în sezonul cald de maxim 25 grade C.
Conținutul integral al actului normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 379 bis din 19 mai 2008 sau poate fi gasit pe portalul
privind clasificarea structurilor de primire turistice
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 582 bis din 6 august 2002
1. Dispozitii generale
1.1. Prezentele norme metodologice, elaborate în conformitate cu
prevederile art. 6 din Hotarârea Guvernului nr. 1.328/2001 privind
clasificarea structurilor de primire turistice, stabilesc metodologia
si criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire
turistice cu functiuni de cazare si de alimentatie publica din România.
1.2. Prezentele norme metodologice sunt obligatorii pentru toti agentii
economici proprietari si/sau administratori de structuri de primire turistice.
1.3. Structurile de primire turistice se clasifica pe stele si, respectiv,
flori în cazul pensiunilor turistice rurale, în functie de
caracteristicile constructive, dotarile si calitatea serviciilor pe care
le ofera, potrivit criteriilor cuprinse în anexele nr. 1 si 2 care
fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
Clasificarea structurilor
de primire turistice are ca scop prioritar protectia turistilor, constituind
o forma codificata de prezentare sintetica a nivelului de confort si a
ofertei de servicii.
Clasificarea structurilor de primire turistice se face de Ministerul Turismului
care, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind
organizarea si desfasurarea activitatii de turism în România,
aprobata si modificata prin Legea nr. 755/2001, este singura institutie
abilitata sa desfasoare activitati de autorizare în domeniul turismului.
1.4. Desfasurarea de activitati (de cazare, alimentatie si alte servicii
specifice) în structuri de primire neclasificate, cu certificate
de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decât
cea stabilita prin certificatul de clasificare, constituie contraventie
si se sanctioneaza cu amenda de pâna la 100.000.000 lei, potrivit
art. 11 din Hotarârea Guvernului nr. 1.328/2001.
2. Documentatia necesara pentru obtinerea certificatului de clasificare
În vederea obtinerii certificatului de clasificare agentii economici
proprietari si/sau administratori de structuri de primire turistice vor
întocmi o documentatie cu urmatorul continut:
- cerere de eliberare a certificatului de clasificare;
- certificat constatator de la registrul comertului, din care sa rezulte
obiectul de activitate si structura actionariatului*);
_____________
*) Agentul economic poate furniza informatiile respective si prin prezentarea
copiilor de pe actele de constituire a societatii:
- certificat de înmatriculare;
- actul constitutiv sau autorizatia de functionare în cazul asociatiilor
familiale si persoanelor fizice autorizate.
- certificat de înregistrare
la Oficiul registrului comertului, însotit de anexele privind avizele/acordurile
si/sau autorizatiile legale (P.S.I., sanitara, sanitar-veterinara, de
mediu si de protectia muncii, dupa caz, pentru fiecare structura turistica
ce face obiectul clasificarii);
- schita privind amplasarea si adresa unitatii (anexa nr. 4 la prezentele
norme metodologice);
- schita privind structura, amplasarea si nominalizarea camerelor, respectiv
a spatiilor de alimentatie (anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice);
- fisa privind încadrarea nominala a camerelor si a spatiilor de
alimentatie pe categorii de clasificare (anexele nr. 6.1 si 6.2 la prezentele
norme metodologice);
- avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului,
emis de Ministerul Turismului în cazul constructiilor noi;
- copie de pe brevetul de turism pentru directorii de hotel, de restaurant,
motel, camping (cu exceptia structurilor organizate în gospodariile
populatiei), sat de vacanta sau pentru cabanier;
- copii de pe actele de calificare a personalului de la receptie si de
la unitatile de alimentatie.
3. Eliberarea si anularea certificatului de clasificare
3.1. Documentatia de clasificare se transmite Ministerului Turismului
- Directia generala de autorizare si control (denumita în continuare
D.G.A.C.), care verifica îndeplinirea criteriilor de clasificare
si întocmeste certificatul de clasificare.
Certificatul de clasificare va fi însotit de fisa privind încadrarea
nominala a camerelor si, respectiv, fisa privind structura spatiilor de
alimentatie destinate servirii turistilor, prin care se stabilesc capacitatea
si structura unitatii.
Agentul economic va solicita D.G.A.C. din cadrul Ministerului Turismului
clasificarea structurilor de primire turistice si/sau a structurilor de
alimentatie destinate servirii turistilor cu minimum 60 de zile înainte
de darea lor în folosinta.
3.2. Verificarea la fata locului a îndeplinirii criteriilor se face
de catre specialistii din Ministerul Turismului - D.G.A.C., cu sprijinul
si colaborarea unor specialisti desemnati de consiliile judetene, consiliile
locale si de reprezentanti ai asociatiilor profesionale din turism, în
prezenta reprezentantului agentului economic în cauza.
3.3. În functie de conditiile concrete constatate în unitatea
verificata se pot propune în mod exceptional unele compensari pentru
dotari si servicii în vederea acordarii sau mentinerii categoriei.
3.4. Eliberarea certificatului de clasificare se face în termen
de cel mult 60 de zile de la data primirii documentatiei de clasificare
complete.
La expirarea acestui termen agentul economic poate pune în functiune
pe propria raspundere structura turistica respectiva la numarul de stele
(flori) solicitat, urmând ca la primirea efectiva a certificatului
de clasificare sa îsi continue activitatea la categoria înscrisa
în certificatul obtinut. Punerea în functie este conditionata
de detinerea autorizatiilor legale*):
_____________
*) Se excepteaza pensiunile turistice formate din maximum 5 camere si
apartamentele si camerele de închiriat în locuinte familiale.
- autorizatia sanitara
de functionare;
- autorizatia sanitar-veterinara (numai pentru unitatile de alimentatie);
- avizul/autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor - P.S.I.;
- autorizatia de mediu.
3.5. Structurile de primire turistice care la data verificarii nu îndeplinesc
cel putin criteriile pentru categoria minima nu se clasifica si, în
consecinta, nu pot desfasura activitate de turism. Motivatia neclasificarii
se consemneaza în nota de verificare întocmita în doua
exemplare, dintre care un exemplar se preda agentului economic proprietar
si/sau administrator al unitatii respective.
3.6. Agentii economici au obligatia sa respecte pe toata perioada de functionare
a structurilor de primire turistice conditiile si criteriile de clasificare,
inclusiv în cazul celor care si-au început activitatea pe
propria raspundere potrivit pct. 3.4. Nerespectarea criteriilor de clasificare
se sanctioneaza potrivit Hotarârii Guvernului nr. 1328/2001.
3.7. D.G.A.C. verifica periodic starea si functionarea dotarilor, calitatea
serviciilor prestate, respectarea normelor de igiena si a celorlalte criterii
care au stat la baza clasificarii unitatii. Nerespectarea acestora atrage
masuri de declasificare sau, dupa caz, de retragere a certificatului de
clasificare, în conformitate cu prevederile Hotarârii Guvernului
nr. 1328/2001.
Certificatul de clasificare si autorizatia de functionare se retrag de
catre personalul de specialitate din cadrul D.G.A.C. daca nu se respecta
unul sau mai multe dintre urmatoarele criterii minime care influenteaza
direct protectia turistilor, prevazute la art. 7 din Hotarârea Guvernului
nr. 1328/2001:
a) mentinerea grupurilor sanitare în perfecta stare de functionare
si curatenie;
b) asigurarea apei calde la grupurile sanitare si în spatiile de
productie în structurile de primire turistice unde acest criteriu
este obligatoriu;
c) asigurarea unei temperaturi minime de 180C, în timpul sezonului
rece, în spatiile de cazare si de servire a mesei;
d) detinerea autorizatiilor: sanitara, sanitar-veterinara, de mediu si
de prevenire si stingere a incendiilor - P.S.I., în cazul unitatilor
pentru care, potrivit legii, este obligatorie obtinerea acestora;
e) programul de functionare a discotecilor sau a altor unitati cu program
muzical, organizate în aer liber, sa nu depaseasca ora 1.00 noaptea;
f) functionarea structurilor de primire turistice numai în cladiri
salubre, cu fatade zugravite si bine întretinute;
g) evitarea poluarii fonice, în sensul respectarii nivelului maxim
de zgomot stabilit prin reglementari specifice;
h) respectarea reglementarilor legale în vigoare ce privesc activitatea
desfasurata prin structura de primire turistica;
i) expunerea la loc vizibil a firmei cu denumirea si tipul unitatii si
însemnele privind categoria de clasificare.
Restituirea certificatului de clasificare retras se va face dupa ce personalul
de specialitate al D.G.A.C. constata remedierea deficientelor semnalate.
Constatarile vor fi consemnate într-o nota scrisa, întocmita
în doua exemplare, dintre care un exemplar se transmite la conducerea
D.G.A.C. spre aprobare, în baza careia se procedeaza la restituirea
efectiva a certificatului de clasificare, dupa caz.
D.G.A.C. va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice
în situatia în care constata nerespectarea criteriilor avute
în vedere la clasificare, altele decât cele prevazute la lit.
a)-i).
3.8. În situatia în care s-au modificat conditiile care au
stat la baza acordarii clasificarii astfel încât nu se mai
asigura categoria de clasificare acordata, agentul economic este obligat
sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice în
cauza, în termen de 30 de zile de la aparitia modificarilor. În
acelasi termen este obligatorie solicitarea eliberarii unui nou certificat
de clasificare în cazul trecerii structurii turistice în proprietatea
si/sau în administrarea altui agent economic.
3.9. Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de D.G.A.C.
din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului
cu cel putin 60 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani
de la emiterea acestuia sau de la ultima viza.
În termen de 60 de zile de la data înregistrarii cererii agentului
economic D.G.A.C. va proceda la reverificarea structurii de primire turistice
în cauza si va acorda un nou certificat de clasificare, în
masura în care sunt îndeplinite conditiile si criteriile minime
de clasificare pentru categoria respectiva.
În caz contrar structura de primire turistica va fi clasificata
la o categorie inferioara. Daca nu sunt îndeplinite cel putin conditiile
si criteriile pentru categoria minima de clasificare, se procedeaza la
retragerea certificatului de clasificare.
Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea
structurii de primire turistice prin transmiterea la D.G.A.C. a unui memoriu
justificativ, daca în urma unor lucrari de modernizare si de îmbunatatire
a dotarilor si serviciilor estimeaza ca aceasta corespunde unei categorii
superioare de clasificare. Memoriul justificativ va fi însotit de
documentatia de clasificare prevazuta la pct. 2, în masura în
care s-au produs modificari în privinta structurii spatiilor, a
capacitatilor, a echiparii sanitare etc.
3.10. Pentru structurile de primire turistice care au fost date în
folosinta anterior intrarii în vigoare a prezentelor norme metodologice
si pentru care nu s-a obtinut certificatul de clasificare, termenul de
60 de zile prevazut la pct. 3.1 curge de la data publicarii în Monitorul
Oficial al României, Partea I, a prezentelor norme metodologice.
4. Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare
Conform prezentelor norme metodologice, în România pot functiona
urmatoarele tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare,
clasificate astfel:
1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
3. moteluri de 3, 2, 1 stele;
4. hoteluri pentru tineret de 3, 2, 1 stele;
5. hoteluri de 3, 2, 1 stele;
6. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
7. bungalouri de 3, 2, 1 stele;
8. cabane turistice, cabane de vânatoare, cabane de pescuit de 3,
2, 1 stele;
9. sate de vacanta de 3, 2 stele;
10. campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;
11. spatii de campare organizate în gospodariile populatiei de 3,
2, 1 stele;
12. popasuri turistice de 2, 1 stele;
13. pensiuni turistice urbane de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
14. pensiuni turistice rurale de 5, 4, 3, 2, 1 flori (margarete);
15. apartamente sau camere de închiriat în locuinte familiale
ori în cladiri cu alta destinatie de 3, 2, 1 stele;
16. structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fluviale si maritime
de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
În cadrul tipurilor sus-mentionate poate exista urmatoarea structura
a spatiilor de cazare:
- camera cu pat individual, reprezentând spatiul destinat folosirii
de catre o singura persoana. Latimea paturilor individuale este de minimum
90 cm;
- camera cu pat matrimonial, reprezentând spatiul destinat folosirii
de catre una sau doua persoane. Latimea patului matrimonial va fi de minimum
140 cm;
- camera cu pat dublu, reprezentând spatiul destinat folosirii de
catre doua persoane. Latimea patului dublu este de minimum 160 cm;
- camera cu doua paturi individuale, reprezentând spatiul destinat
folosirii de catre doua persoane;
- camera cu trei paturi individuale;
- camera cu patru paturi individuale;
- camere comune - cu mai mult de patru paturi individuale.
Lungimea patului va fi de minimum 200 cm în cazul hotelurilor de
3, 4 si 5 stele si de minimum 190 cm în cazul hotelurilor de 1 si
2 stele;
- camera cu priciuri, reprezentând spatiul destinat utilizarii de
catre mai multe persoane. Priciul reprezinta o platforma din lemn sau
din alte materiale pe care se asigura un spatiu de 100 cm latime pentru
fiecare turist;
- garsoniera, reprezentând spatiul compus din: dormitor pentru doua
persoane, salon, vestibul si grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi
despartit de salon si printr-un glasvand sau alte solutii care permit
o delimitare estetica;
- apartament, reprezentând spatiul compus din unul sau mai multe
dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie, vestibul, cu echipare sanitara
proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare
doua locuri, iar la categoria 4 stele, precum si la restul categoriilor,
minimum un grup sanitar la 4 locuri.
5. Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie
În conformitate cu prezentele norme metodologice, în România
pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de alimentatie pentru turism
Nr.crt.
Tipul
de unitate
Stele
5
4 3 2 1
1. Restaurant
1.1 Clasic x x x x x
1.2. Specializat
1.2.1. Pescaresc x x x x -
1.2.2. Vanatoresc x x x x -
1.2.3. Rotiserie - x x x x
1.2.4. Zahana - x x x x
1.2.5. Dietetic - x x x x
1.2.6. Lactovegetarian - x x x x
1.2.7. Familial/pensiune - x x x x
1.3. Cu specific
1.3.1. Crama x x x x -
1.3.2. Cu specific local x x x x -
1.3.3. Cu specific national x x x x -
1.4. Cu program artistic x x x - -
1.5. Braserie x x x - -
1.6. Berarie x x x - -
1.7. Gradina de vara x x x x -
2. Bar
2.1. Bar de noapte x x x - -
2.2. Bar de zi x x x x -
2.3. Cafe-bar, cafenea x x x x -
2.4. Disco-bar (discoteca, videoteca) x x x x -
2.5. Bufet-bar - - x x x
3. Fast-food
3.1. Restaurant-autoservire - - x x x
3.2. Bufet tip expres/bistrou - - x x x
3.3. Pizzerie - - x x x
3.4. Snack-bar - - x x x
4. Cofetarie x x x x x
5. Patiserie, placintarie, simigerie - - x x x
Se pot stabili si alte tipuri de unitati în functie de conditiile
concrete constatate la fata locului, cu respectarea criteriilor pentru
tipul de structura turistica asimilata. Principalele caracteristici functional-comerciale
ale acestor tipuri de unitati sunt prezentate în anexa nr. 2 la
prezentele norme metodologice.
6. Alte precizari
6.1. Agentii economici care construiesc structuri de primire turistice
au obligatia sa asigure, înca din faza de proiectare, respectarea
criteriilor de clasificare prevazute în prezentele norme metodologice.
6.2. Activitatile desfasurate în cadrul structurilor de primire
turistice (cazare, alimentatie, agrement, tratament, comert etc.) constituie
un tot unitar, fiind parti componente ale produsului turistic, care impune
asigurarea corelatiei dintre categoria structurii de primire si calitatea
celorlalte servicii.
6.3. Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este data
de cea la care a fost încadrata majoritatea spatiilor de cazare
din incinta acesteia.
6.4. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta
îmbracaminte specifica, stabilita de agentul economic în cauza,
diferentiat în functie de conditiile de desfasurare a activitatii,
si ecuson cuprinzând numele si prenumele, iar restul personalului
va purta echipament de lucru specific activitatii.
6.5. Însemnele privind categoria de clasificare a unitatii se înscriu
pe o placheta montata în exteriorul unitatii, la loc vizibil pentru
turisti, precum si pe autocolante aplicate în punctele de acces
al turistilor. Autocolantele si plachetele se realizeaza din material
rezistent la intemperii (metal pentru categoriile de 4 si 5 stele) cu
dimensiunea de 30/30 cm, prin D.G.A.C., de unde se procura de catre agentii
economici, de regula, o data cu primirea certificatului de clasificare.
6.6. În toate structurile de primire turistice este obligatorie:
- afisarea la loc vizibil pentru turisti a numerelor de telefon ale conducerii
agentului economic proprietar si/sau administrator al structurii în
cauza, precum si ale Ministerului Turismului si Autoritatii pentru Protectia
Consumatorului pentru a se da posibilitatea turistilor sa semnaleze eventualele
nemultumiri cu privire la serviciile oferite;
- afisarea la receptiile structurilor de 1-5 stele si în camere
din structurile de 1-3 stele a certificatelor de atestare a tarifelor
de cazare maximale, exprimate în euro, emise de Ministerul Turismului
potrivit Hotarârii Guvernului nr. 805/2001 privind unele masuri
de informare asupra tarifelor maximale pentru serviciile de cazare în
structurile de primire turistice cu functiuni de cazare turistica la turismul
neorganizat;
- pastrarea ordinii, linistii publice, moralitatii, curateniei si respectarea
cu strictete a normelor sanitare si a celor de prevenire si stingere a
incendiilor;
- asigurarea de personal calificat si cu conduita ireprosabila, conform
specificatiilor din anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice;
- oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare, cuprinse
în tariful de cazare sau cu plata separat, astfel:
- la unitatile de 4 si 5 stele - cel putin 18 servicii;
- la unitatile de 3 stele - cel putin 15 servicii;
- la unittaile de 2 stele - cel putin 10 servicii;
- la unitatile de 1 stea - cel putin 5 servicii;
- lista orientativa cuprinzând serviciile suplimentare este prezentata
în anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice;
- existenta în toate spatiile de cazare a unor materiale scrise,
realizate estetic si tiparite în limba româna si în
cel putin doua limbi de circulatie internationala, cuprinzând informatii
utile pentru turisti cu privire la:
- instructiuni de folosire a telefonului;
- tarifele interne si internationale pentru convorbiri telefonice;
- lista cuprinzând serviciile suplimentare oferite si tarifele pentru
cele cu plata, cu indicarea modalitatilor de solicitare a serviciului
în camera;
- lista room-service;
- lista cuprinzând preturile produselor din minibar, dupa caz;
- programul TV pentru saptamâna în curs, dupa caz;
- informatii turistice privind zona sau localitatea;
- harti cu localizarea structurii de primire turistice în cadrul
zonei sau al localitatii, pentru unitatile de 3, 4 si 5 stele;
- orice alte informatii ce ar putea face agreabil sejurul turistului;
- chestionare pentru testarea opiniei turistilor cu privire la calitatea
serviciilor oferite.
La hotelurile de 3, 4 si 5 stele materialele vor fi prezentate în
mape speciale, în fiecare spatiu de cazare sau prin afisare cu mijloace
electronice.
6.7. Nu se admite organizarea unor activitati de jocuri distractive sau
de noroc în holurile unitatilor. Asemenea activitati pot fi organizate
doar în spatii distincte, cu intrari separate de fluxul turistilor
cazati în hotel.
6.8. La hotelurile de 1-3 stele, în spatiile destinate cazarii se
pot amenaja activitati de birouri sau firme, pâna la 15% din capacitatea
de cazare rezervata. Se excepteaza cazurile în care se asigura intrari
si fluxuri de circulatie separate pentru turisti.
6.9. Agentii economici care detin structuri de primire turistice cu functiuni
de alimentatie, clasificate pe categorii prin certificate emise de Ministerul
Turismului în baza Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale
pentru Turism nr. 61/1999, sunt obligati sa asigure respectarea criteriilor
de clasificare stabilite prin prezentele norme metodologice, conform urmatoarei
grile de asimilare:
- categoria a III-a = 1 stea;
- categoria a II-a = 2 stele;
- categoria I = 3 stele;
- categoria LUX = 4-5 stele.
Certificatele respective ramân valabile pâna la expirarea
termenului înscris pe acestea.
ANEXA Nr. 1*)
la normele metodologice
____________
*) Anexele nr. 1, 1.1, 1.1.a, 1.1.b, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.5.1, 1.6, 1.7
si 1.8 sunt reproduse în facsimil.
CRITERII
MINIME
privind clasificarea structurilor de primire
cu functiuni de cazare turistica
1. Structurile de
primire turistice vor avea firme exterioare, în concordanta cu certificatul
de clasificare, în ceea ce priveste denumirea, tipul si numarul
de stele, respectiv flori pentru unitatea respectiva. Pentru categoriile
5, 4 si 3 stele, firmele vor fi luminoase.
2. În spatiile de cazare, precum si în grupurile sanitare
(cu exceptia WC exterioare) se va asigura în sezonul rece o temperatura
minima de 18 grade C.
3. La grupurile sanitare ale camerelor se va asigura în permanenta
apa calda si rece.
4. Constructiile vor fi astfel realizate încât sa se evite
deranjarea turistilor din cauza zgomotelor produse de instalatiile tehnice
ale cladirii sau a altor factori de poluare.
4.1. Nu se admit spatii de cazare situate la subsol sau fara aerisire
si lumina naturala directa. Spatiile comune vor fi bine aerisite si iluminate.
4.2. Pardoselile grupurilor sanitare vor fi placate cu materiale ceramice,
marmura sau alte asemenea materiale estetice, usor lavabile si de buna
calitate. La categoria o stea se admite si pardoseala din mozaic lustruit.
4.3. Peretii grupurilor sanitare vor fi placati cu materiale ceramice,
marmura sau cu alte asemenea materiale estetice, usor lavabile si de buna
calitate, pe întreaga suprafata (pâna la tavan). La categoria
2 stele se admit si placari partiale pâna la înaltimea de
180 cm, iar la categoria 1 stea peretii pot fi acoperiti cu zugraveli
lavabile.
4.4. Lenjeria de pat, prosoapele si halatele vor fi de culoare alba. La
categoriile de 3, 4 si 5 stele materialele folosite pentru lenjerie vor
fi numai din bumbac de calitate superioara sau din matase.
5. Starea generala de curatenie, salubritate si igiena se asigura în
conditiile prevazute de Normele de igiena aprobate prin ordinele ministrului
sanatatii nr. 102/1993 si nr. 536/1997.
6. Lenjeria de pat, prosoapele si halatele vor fi schimbate dupa fiecare
turist, iar pentru sejururile mai lungi, astfel:
Categoria unitatii
Lenjeria*
Prosoapele*
Halatele*
5 si 4 stele
la 2 zile
la 2 zile
la 3 zile
3 stele
la 3 zile
la 2 zile
-
2 stele
la 4 zile
la 3 zile
-
1 stea
la 4 zile
la 3 zile
-
*) sau ori de cate
ori este nevoie.
Este indicat ca în camerele de baie sa fie afisate anunturi prin
care turistii sunt informati ca spalatul prosoapelor presupune un mare
consum de apa si detergenti, fapt care poate genera unele probleme privind
protectia mediului. Prin aceleasi anunturi turistii sunt întrebati
politicos daca doresc sa fie schimbate prosoapele; în caz afirmativ,
acestea se depun în cada de baie sau la dus.
ANEXA
Nr. 1.1 la normele metodologice
CRITERII
MINIME
privind clasificarea pe stele a hotelurilor,
a hotelurilor-apartament si a motelurilor
Hotelul este structura
de primire turistica amenajata în cladiri sau în corpuri de
cladiri, care pune la dispozitie turistilor camere, garsoniere sau apartamente
dotate corespunzator, asigura prestari de servicii specifice si dispune
de receptie si de spatii de alimentatie în incinta.
Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate încât
sa asigure pastrarea si prepararea alimentelor, precum si servirea mesei
în incinta acestora, sunt considerate hoteluri-apartament.
Motelul
este unitatea hoteliera situata, de regula, în afara localitatilor,
în imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotata si amenajata
atât pentru asigurarea serviciilor de cazare si de masa pentru turisti,
precum si pentru parcare în siguranta a mijloacelor de transport.
Categoria de clasificare a hotelului este determinata de îndeplinirea
în totalitate a criteriilor obligatorii prevazute în anexa
nr. 1.1.a) la prezentele norme metodologice, precum si de realizarea urmatorului
punctaj minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevazute
în anexa nr. 1.1.b), astfel:
- pentru hotel de
5 stele 150 puncte
- pentru hotel de 4 stele 120 puncte
- pentru hotel de 3 stele 70 puncte
- pentru hotel de 2 stele 30 puncte.
Pentru hoteluri-apartament punctajul este urmatorul:
Oferte all inclusive de pe litoral
Bulgaria 2025 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria
2025; Vacanta Bulgaria; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena; Sunny Beach; Obzor; Albena; Elenite;
Pomorie; Nessebar | oferte
vacante Grecia