Statuia ecvestră a Regelui Carol I din București se găsește în Piața Revoluției, între Palatul Regal, ce găzduiește în prezent Muzeul Național de Artă al României, și Palatul Fundației Universitare Carol I (sediul Fundațiilor Regale, care găzduiește Biblioteca Centrală Universitară).
Statuia din bronz are o greutate de 13 tone și o înălțime totală de 13 metri, din care 7 metri statuia propriu-zisă și 6 metri soclul.
Aceasta a fost inaugurată la 10 mai 1939, de Ziua Națională a României, în prezența Regelui Carol al II-lea al României și a Marelui Voevod Mihai (viitorul rege Mihai al României), dată la care se împlineau și 100 de ani de la nașterea lui Carol I.
În noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947, imediat după ce Regele Mihai a semnat abdicarea forțată și România a devenit Republica Populară Română, comuniștii au dat jos de pe soclu statuia.
Sculptorul Dimitrie Demu, care a asistat la demolarea statuii primului rege al României, relatează cele văzute:
„O armată de muncitori trebăluia în jurul statuii ecvestre a lui Carol I, capodopera a celebrului sculptor iugoslav Ivan Mestrovici. Pieptul puternicului cal de bronz fusese închingat. Un lanț lung și gros îl lega de un tanc greu al armatei, care trăgea cu disperare să-l răstoarne. Zgâlțâiturile repetate biruiră în sfârțit statuia. Picioarele metalice se îndoiră și statuia se zdrobi de pavaj. După care, tancul o târî într-un zgomot de pietre smulse și un puternic scrâșnet de metal târât pe asfalt."
Mai târziu, statuia a fost topită, iar din bronzul ei a fost turnată Statuia lui Lenin din București, care a stat în parcul din fața Casei Scânteii din1960 până în martie1990, când clădirea fusese deja redenumită Casa Presei Libere.
Există informații, neconfirmate însă prin documente, că nu întreaga statuie a fost topită, ci doar Regele Carol I, calul fiind păstrat și "reciclat" în Statuia generalissimului Aleksandr Suvorov, din satul Dragosloveni (județul Vrancea), statuie ecvestră, terminată în 1957 de Marius Butunoiu și inaugurată în 1959, considerată a fi prima reprezentare ecvestră realizată de un sculptor român. Monumentul se află pe un pinten de deal, pe drumul european 85 între Râmnicu Sărat si Focșani.
Comuniștii nu au prevăzut că autorul statuii lui Carol I (ce era stabilit în Statele Unite) va da în judecată Statul Român pentru daunele provocate operei sale de artă.
La sesizarea sculptorului și a UNESCO, a fost declanșată o acțiune judecătorească. Prin sentință internațională, România a fost condamnată la plata unei despăgubiri pentru distrugerea unei opere de patrimoniu.
Autoritățile vremii credeau ca nu vor putea fi obligate la plată, dar au fost nevoite să achite câteva milioane de dolari, după ce o navă românească, ancorată într-un port olandez, a fost sechestrată după ce fusese încărcată cu margarină Sanella. :)
Proiectul de realizare a unei noi statui a lui Carol I a fost reluat în martie 2007 de municipalitatea Bucuresti, după ce în luna decembrie 2006, consilierii generali au aprobat HCGMB 254/2006 în care se prevedea amplasarea statuii lui Carol I în Piața Revoluției.
Drepturile de autor pentru refacerea statuii ar fi trebuit cumpărate de la cei patru moștenitori ai scluptorului Mestrovici care o concepuse în 1939. Deși s-au dus tratative, negocierile pentru cumpărarea drepturilor de autor au eșuat, din cauza neînțelegerilor dintre urmașii lui Mestrovici.
Astfel municipalitatea a decis să facă o statuie care sa nu fie o copie a celei din '39, ci sa difere în unele părți pentru a nu fi acuzată de plagiat.
Inaugurarea statuii ce trebuia sa aiba loc la data de 1 decembrie 2010 a fost amânată deoarece în ajun de Ziua Națională a României, statuia care îl reprezintă pe Regele Carol I, a fost vandalizată. Persoane necunoscute au scris, cu vopsea roșie, mai multe texte pe soclul statuii. Pe partea frontală a soclului era scris, cu vopsea rosie, "Cinste lui", iar pe o altă latură un mesaj pentru primarul Capitalei (Operscu) căruia i se cerea demisia pentru că lucrările la Stadionul Național nu au fost finalizate, conform promisiunii sale.
În final, inaugurarea a avut loc luni 6 decembrie 2010, fiind prezenți Principesa Margareta a României, principele Radu al României Duda și primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care au marcat momentul printr-o scurtă ceremonie, în cursul căreia a fost citit mesajul Regelui Mihai I.
Ulterior au aparut o serie de critic din partea cetățenilor capitalei care spuneau ca regele nu are bască, nu are tunica, nu are insigne de general, cizmele nu au pinteni; pe principiul de ce nu are ursul coada. Dar asta ne reprezinta pe noi ca romani - vorbim mult si facem putin.
Morala acestei povești este ca un rege care a domnit 48 de ani în România Mică (1866-1914) a fost transformat în Lenin de comuniști.