Sistem audio ghizi de inchiriat

Cauta sejur

  • Categorie sejur

  • Tara sejur

  • Regiune sejur

  • Oras sejur

  • Agentie turism

  • Clasificare
    5 5 5 5 5
    4 4 4 4
    3 3 3
    2 2
    1
  • Tip de masa
  • Tip transport
  • Ordonare dupa



Aveti o agentie de turism? Astazi va puteti face un cont de agentie pe portalul de turism infotravelromania.ro. Apoi adaugati nelimitat oferte de vacante: sejururi, circuite, excursii de 1 zi.
Acum gasiti sute de oferte Revelion 2025 Romania, litoral 2025 Bulgaria.

AGI - Asociatia Ghizilor InfoTravelRomania

Acasa - Romania - Targu Jiu

Targu Jiu

romana english
Imagine oras Targu Jiu
Municipiul Târgu Jiu și-a luat numele de la vijeliosul râu Jiu de care este străbătut de la nord la sud si cuvantul targ. Din pacate am vazut diverse pliante, carti sau site-uri unde putem intalni scris denumirea orasului in alte 4 variante: Tg Jiu, Tg-Jiu, Targu-Jiu si Târgu Jiu. Denumirea corecta este Târgu Jiu.

Târgu Jiu (în germană Tergoschwyl, în maghiară Zsilvásárhely) este un municipiu, reședința și cel mai mare oraș al județului Gorj, din regiunea istorică Oltenia, sud-vestul României.

Despre Brancusi
(n. 19 februarie 1876, Hobita, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris).
2016 - Anul Constantin Brancusi
''Jumătate zeu, jumătate ţăran", "un om cu mult înaintea timpurilor sale" care a făcut "paşi pe nisipul eternităţii", artist de geniu al secolului XX, Brâncuşi a exprimat în creaţia sa o viziune complet nouă asupra lumii.
O frumoasa prezentare facuta de Doamna Doina Pana, muzeograf la Casa Memoriala Constantin Brancusi - Hobita, despre viata si operele marelui artist.
#MandruDeRomania #myRomania

Nascut in data de 19 februarie 1876 in Hobita, judetul Gorj, Constantin este al cincilea copil al lui Nicolae si Maria Brancusi. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si obiecte casnice. In Romania, obiectele casnice, stalpii si fatadele caselor erau adesea decorate cu sculpturi in lemn. Stilul acestor ornamente va influenta opera lui Brancusi. In memoriile sale artistul spunea ca tinuta si modul sau de viata au fost influentate de tara sa de origine, respectiv de: simplitatea, bunul simt si dragostea de natura.
A murit in data de 16 martie 1957, la varsta de 81 de ani, lasand in urma sa peste 1200 de fotografii si 215 sculpturi, de o valoare estetica si culturala incalculabila.
Este inmormantat la cimitirul Montparnasse de la Paris, Franta.

Pe 16 martie 1957 Brâncuși a spus: ”Sunt în fața perdelei celei negre, nimic nu mă mai interesează. Vreau să mor”. Vocea îi era slabă, dar clară. Pe patul de moarte i-a mărturisit episcopului care venise să-l ajute la marea trecere: ”Mor cu sufletul neîmpăcat ca voi putrezi în pământ străin, departe de ființa cea mai dragă, mama mea”. ”Știu că mi-a sosit clipa cea de pe urmă. Da! Viața omului e scurtă dacă privești înainte. Dar e o greșeală să faci asta. Timpul nu înseamnă nimic- este nimic. Ceea ce ai făcut e important. Și aici- era prea slăbit pentru a-și întoarce capul sau ridica mâna- aici e munca mea, aici sunt animalele mele(anima=suflet în latină, deci era o metaforă pentru însuflețirea pietrei). Le-ai văzut pe toate. Mai uită-te o dată la ele. Le părăsesc acum”. Râde ușor. ”Dar nu pot să le părăsesc pentru că ele sunt eu. Mă vei vedea pe mine, pe Constantin Brâncuși acolo. Îți voi vorbi chiar cu vocea mea. Îți vor spune gândurile, sentimentele mele”. Apoi închide ochii definitv.




Despre inginerul Stefan Georgescu-Gorjean
Inginerul Stefan Georgescu-Gorjean este autorul conceptiei tehnice a coloanei de la Târgu Jiu si coordonatorul echipei de specialisti care a realizat-o. S-a nascut la 11 septembrie 1905 la Craiova in familia lui Ion Georgescu -Gorjan , bunul prieten al sculptorului care i-a modelat bustul in 1902.inapoi la titlu

Despre Arethia Tatarescu
Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ cinsteşte eroii căzuţi în luptele de la Podul Jiului din Târgu Jiu, în Primul Război Mondial. Acesta a fost realizat în perioada 1937-1938 cu bani alocaţi de către Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului-ministru Gheorghe Tătărescu.


Personalități gorjene
Constantin Brâncuși (1876-1957), sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.
Sergiu Nicolaescu (1930-2013), regizor, actor și politician român.
Maria Lătărețu (1911-1972), una dintre cele mai îndrăgite interprete de folclor muzical românesc și muzică populară.
Horațiu Mălăele (1952-), actor, regizor, caricaturist și scriitor român.
Cătălin Măruță (1978-), prezentator de televiziune român.
Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), sublocotenent român care a căzut în Bătălia de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial.
Gheorghe Tătărăscu (1886-1957), prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și în perioada 1939-1940.
Tudor Vladimirescu (1780-1821), conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor, mare figură eroică, un mare oștean, simbol al sacrificiului.

Orasul Targu Jiu este spranumit si orasul lui Brancusi.

Municipiul Târgu Jiu poartă numele râului Jiu, pe care îl străbate și care în decursul timpului și-a mutat albia de la Delușorul Prejbei spre vest, formând trei terase ce constituie suprafața administrativă a localității.

Vatră a unui sat dacic, înainte de cucerirea Daciei de către romani, teritoriul său era acoperit odinioară de mari suprafețe cu păduri sălbatice. El oferea astfel, un bun adăpost locuitorilor apărându-i împotriva năvălirilor străine.

Conform datelor recensământului din 2002, populația municipiului era de 96.641 locuitori, dintre care 96,79% români (93.546 persoane), 3,01% romi (țigani; 2.916 persoane) și 0,20% alte naționalități. Din punct de vedere religios, populația este majoritar ortodoxă (98,31% sau 95.008 credincioși).

Ce trebuie sa vizitam?
In 1937 , din initiativa Arethiei Tatarescu, presedinta Ligii Nationale a femeilor gorjene, incepe executarea monumentului ansamblu sculptural de la Târgu Jiu. Cele 3 sculpturi - Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana recunostintei fara sfarsit - sunt dispuse pe acceasi axa orientata vest-est, cu lungimea de 1275 m.
filmulete Targu Jiu si Brancusi

Obiective turistice
Casa Muzeu Constantin Brancusi
Coloana Infinitului
Masa Tacerii
Poarta Sarutului

Ghizi din Targu Jiu


Constantiniu Cristina Loredana
Lupulescu Nicoleta


Comentarii despre pagina: