Sistem audio ghizi de inchiriat

Cauta sejur

  • Categorie sejur

  • Tara sejur

  • Regiune sejur

  • Oras sejur

  • Agentie turism

  • Clasificare
    5 5 5 5 5
    4 4 4 4
    3 3 3
    2 2
    1
  • Tip de masa
  • Tip transport
  • Ordonare dupa



Aveti o agentie de turism? Astazi va puteti face un cont de agentie pe portalul de turism infotravelromania.ro. Apoi adaugati nelimitat oferte de vacante: sejururi, circuite, excursii de 1 zi.
Acum gasiti sute de oferte Revelion 2025 Romania, litoral 2025 Bulgaria.

AGI - Asociatia Ghizilor InfoTravelRomania

BCU Biblioteca Centrala Universitara

romana english
Imagine obiectiv BCU Biblioteca Centrala Universitara
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, prescurtat BCU, este cea mai veche bibliotecă universitară din București, situată în „Palatul Fundației Universitare Carol I”, sediul Fundațiilor Regale.

Pe locul în care astăzi este ridicat edificiul a fost amplasată casa lui Grigore Peucescu, redactor al ziarului Timpul. Aici, Mihai Eminescu a citit pentru prima oară poezia Scrisoarea a III-a.

La 3 mai 1891, Regele Carol I, într-o scrisoare adresată Preşedintelui Consiliului de Miniştrii, îşi declara „dorinţa de a înfiinţa un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, înzestrat cu o bibliotecă întotdeauna deschisă”.

Clădirea a fost construită pe locul cumpărat de regele Carol I și a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau. Construcția clădirii a fost finalizată în 1893 iar în următorii doi ani așezământul, numit Fundația Universitară Carol I, a fost dotat și amenajat.

Inaugurarea a fost făcută de regele Carol I la 14 martie 1895. În 1911, sub conducerea aceluiași arhitect, edificiul este extins și este dat în folosință la 9 mai 1914.

In 1948 Biblioteca Fundației Universitare devine Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București.

În timpul Revoluției din 1989, clădirea a fost incendiată și s-a pierdut fondul bibliotecii alcătuit din cărți rare. Au fost distruse peste 500.000 de volume (dintre care 12.000 de volume de carte bibliofilă, hărți rare, aproape 3.700 de manuscrise care aparțineau unor personalități marcante ale culturii române, printre care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coșbuc, Blaga, Eliade.

Intre 1990 şi 2000, Unitatea Centrală şi-a continuat activitatea publică în ansamblul de clădiri din Calea Plevnei nr.59, desfăşurând în continuare servicii de bibliotecă.

Începând din aprilie 1990, sub egida UNESCO, a început reconstrucția și modernizarea bibliotecii. Ca urmare a apelurilor făcute, s-au făcut donații de peste 100.000 de volume din țară și de peste 800.000 de volume din străinătate.

Exteriorul clădirii a fost restaurat iar la 20 noiembrie 2001 s-a făcut redeschiderea oficială.

Colecţia curentă a bibliotecii însumează peste 2.400.000 volume din diferite domenii: literatură, psihologie, filozofie, drept, istorie, geografie-geologie, management, economie, matematică etc. Procesul de cercetare este sprijinit de cele 16 biblioteci filiale, prin colecţii specializate conform profilului fiecărei facultăţi, acces la baze de date electronice, servicii de împrumut interbibliotecar naţional şi internaţional, printare şi copiere, materiale multimedia.

Morala: Vreme de 50 ani (1895 - 1945) Fundaţia a contribuit la formarea elitei intelectuale româneşti, elita ce urma să fie distrusă de regimul comunist (după 1945) în închisorile de la Sighet, Pitești, etc.


Comentarii despre pagina: