Sistem audio ghizi de inchiriat

Cauta sejur

  • Categorie sejur

  • Tara sejur

  • Regiune sejur

  • Oras sejur

  • Agentie turism

  • Clasificare
    5 5 5 5 5
    4 4 4 4
    3 3 3
    2 2
    1
  • Tip de masa
  • Tip transport
  • Ordonare dupa



Aveti o agentie de turism? Astazi va puteti face un cont de agentie pe portalul de turism infotravelromania.ro. Apoi adaugati nelimitat oferte de vacante: sejururi, circuite, excursii de 1 zi.
Acum gasiti sute de oferte Revelion 2025 Romania, litoral 2025 Bulgaria.

AGI - Asociatia Ghizilor InfoTravelRomania

Casa Ghika Gradisteanu

romana english
Imagine obiectiv Casa Ghika Gradisteanu
Casa Ghika ocupa intersectia Caii Victoriei cu strada Nicolae Iorga. Casei este considerată în prezent un monument istoric şi arhitectural ce îmbină stilul eclectic cu elementele renascentiste.

Aceasta a fost construita de arhitectul Jean Berthet pentru Constantin Ionas Gradisteanu, în anul 1884.
Gradisteanu nu a avut mostenitori, asa ca a lasat casa surorii sale Maria ce era căsătorită cu Scarlat Ghika.

Intre 1895 si 1898 casa va fi restaurata, Schimbarile majore fiind mai mult la interior, plafoane casetate si pictate, lambriuri, scari interioare monumentale, vitralii, precum si decoratiunile exterioare, extreme de bogate.

O lungă perioadă casa a găzduit cele mai sofisticate baluri, i-au trecut pragul nenumăraţi artistocraţi şi diplomaţi, atât din ţară cât şi din străinătate.

Casa este naţionalizată de către comunişti în 1948, ultimul proprietar fiind fiul Mariei, Şerban Grigore Ghica căsătorit cu Aristiţa. În urma deciziei de naţioalizare, soţii Ghica sunt mutaţi într-un mic apartament de pe strada Frumoasă.

Şerban, ultimul proprietar al casei, moare în urma unui accident vascular, iar Aristiţa se îmbolnăveşte de Parkinson.

Fii acestora:
- Constantin-Zamfir Ghica („Mimi Ghica”, 1918 - 2003) a dus o viaţă liniştită ca avocat.
- Şerban-Alexandru Ghica („Bani Ghica”, 1919 - 2006), ce a fost inginer, internaţional de rugby, membru al Partidului Naţional Ţărănesc şi l-a susţinut pe Iuliu Maniu, prieten cu Corneliu Coposu, motiv pentru care a stat şase ani în închisorile comuniste.

După naţionalizare, în interiorul locuinţei se instalează Arbitrajul de Stat, iar mai târziu o instituţie de comerţ exterior.

Familia recuperează imobilul după 1989 iar apoi casa devine sediul „Fundaţiei Ion Ghica”.

Ultima restaurare a casei Ghika a avut loc intre 1996 si 1997.

In anul 2000 casa a fost scoasa la vanzare prin intermediul AVAB (Agentia de Valorificare a Activelor Bancare).

În prezent, imobilul poartă denumirea de Casa Dunării, fiind un simbol dedicat istoriei Dunării, fluviu considerat extrem de important chiar de împăratul Traian. Mărturie a acestui crez stă sala împăratului Traian aflată la subsolul imobilului, în timp ce la parter se află saloanele regale, iar la etaje saloanele vieneze şi cel oriental.

Cam asta este povestea mea despre Casa Ghika, una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti, bine pastrata dar putin promovata.


Comments about the page: