Piața Revoluției este o piață ce a fost denumită tradițional Piața Palatului până în momentul Revoluției Române din 1989. Anterior, în perioada comunistă, a mai fost denumită și Piața Gheorghe Gheorghiu-Dej. Aceasta este înconjurată de clădiri importante, printre care și Palatul Regal, Ateneul Român sau Palatul Fundației Universitare Carol I.
În piață se află câteva monumente de for public, precum Statuia ecvestră a Regelui întemeietor Carol I, Monumentul lui Iuliu Maniu, Monumentul lui Corneliu Coposu și Memorialul Renașterii. Acesta din urmă - Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989, a fost inaugurat în 2005 și are 25 de metri. În centrul memorialului se află ziduri unde sunt scrise numele tuturor celor care și-au pierdut viața.
Un eveniment istoric important din piață este marea manifestație anticomunistă și pro-monarhistă a tineretului din București. Aceasta a avut loc în 8 noiembrie 1945 și a fost reprimată prin violențe și arestări. Un alt eveniment istoric important, purtându-i și numele, de altfel, după data de 21 decembrie, este, bineînțeles, Revoluția Română din 1989.
Piaţa este considerată a fi una importantă şi mai ales reprezentativă pentru Bucureşti, fiind și un reper al istoriei locale şi naţionale Pe lângă încărcătura istorică, este atrăgătoare și deoarece este delimitată de unele dintre cele mai importante puncte de referinţă arhitecturale şi culturale.
#BucharestTravel #Bucharest #Bucuresti
Memorialul Renașterii pe numele său complet Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989 este un ansamblu monumental situat în Piața Revoluției (fostă Piața Palatului) din București, ridicat în memoria victimelor Revoluției române din 1989. Autorul lucrării este Alexandru Ghilduș. Ansamblul memorial are 25 de metri și a costat 56 de miliarde de lei.[1]
În timpul polemicilor născute pe marginea construcției, amplasării sau a aspectului monumentului, ansamblul a primit mai multe porecle folosite de locuitorii Bucureștiului sau de mass-media, în discuțiile despre memorial. Dintre aceste porecle pot fi amintite: „Țeapa” din Piața Revoluției, Cartoful pe Băț,[2][3][4] Țepușă cu cartof,[5] „Vector cu coroniță”, “cartof tras în țeapă”, „ghildușa piramidă”, „circumcizia ratată”, „monumentul cu penetrare”, „un creier pe băț”, „măslina-n scobitoare”, „nuca-n țeapă”, “fleica-n frigăruie”, “cartoful revoluției”, “țeava și testiculul”, “țeapa de 56 de miliarde”, “kitsch cu patalama”.[6]