Sistem audio ghizi de inchiriat

Cauta sejur

  • Categorie sejur

  • Tara sejur

  • Regiune sejur

  • Oras sejur

  • Agentie turism

  • Clasificare
    5 5 5 5 5
    4 4 4 4
    3 3 3
    2 2
    1
  • Tip de masa
  • Tip transport
  • Ordonare dupa



Aveti o agentie de turism? Astazi va puteti face un cont de agentie pe portalul de turism infotravelromania.ro. Apoi adaugati nelimitat oferte de vacante: sejururi, circuite, excursii de 1 zi.
Acum gasiti sute de oferte Revelion 2025 Romania, litoral 2025 Bulgaria.

AGI - Asociatia Ghizilor InfoTravelRomania

Acasa - Romania - Sfantu Gheorghe TL

Sfantu Gheorghe TL

romana english
Imagine oras Sfantu Gheorghe TL
Foto: Sfantu Gheorghe la varsare; plaja in dreapta si satul undeva mai sus.

Departe de tumultul lumii, intr-o zona strajuita numai de ape, acolo unde Dunarea se imbratiseaza cu Marea Neagra se afla localitatea Sfantu Gheorghe, un vechi si rustic sat de pescari.

Primele dovezi istorice despre zona le aduce Herodot care in anul 488 aminteste in descrierile sale despre Pontul Euxin de una dintre gurile de varsare a Dunarii in mare si anume “Gura Sfanta”, actualul brat Sfantu Gheorghe.

Prima atestare documentara a localitatii apare in anul 1318 atunci cand genovezul Vesconte, un corabier, spune in jurnalul sau de bord ca facea schimb de icre si peste cu locuitorii dintr-un sat aflat pe o insula la una dintre gurile de varsare a Dunarii in mare, satul San Giorgio, actual localitate Sfantu Gheorghe.

In anul 1775 zona deltei incepe sa fie colonizata cu vestitii luptatori “cazacii zaporojeni” refugiati din Ucraina in urma represaliilor armatei tarinei Ecaterina a-II-a,cazaci care prima data se stabilesc la Sfantu Gheorghe, apoi incet colonizeaza localitatile Caraorman si Letea, astfel ca in anul 1814 infiinteaza la Dunavat, din motive pur strategice si economice, ultima sicie(manastire fort) a cazacilor zaporojeni din lume “Zadunavscaya Sici”(Sicia Transdunareana), dar cancelaria si documentele importante sunt pastrate in permanenta la Sfantu Gheorghe.

O descriere a localitatii Sfantu Gheorghe facuta in anul 1786 de catre trimisul curtii imperial de la Viena, Wendel van Brognard spune ca “satul Sfantu Gheorghe avea peste 120 de case prost cladite si asezate fara nici o regula, cu locuitori foarte activi, iscusiti, muncitori care au propria lor biserica, ateliere mestesugaresti(fierari si marangozi-constructori de barci) si o scoala. Cu siguranta doar o parte a locuitorilor sunt cazaci, restul fiind pasnici ucraineni care se ocupa cu cresterea vitelor si pescuitul. Barbatii isi petrec jumatate din viata pe mare fiind foarte viteji si indrazneti. Sunt atat de necumpatati la bautura incat in acel loc nu este ingaduit sa fiinteze nici o carciuma, astfel ca locuitorii sunt nevoiti sa treaca vaslind pe o insula invecinata unde tatarii si-au deschis propriul lor negot cu vin. Cazacii nutreau o mare aversiune fata de rusi.”

In anul 1881 istoricul ucrainean Teodor Condratovici, calatoreste prin Dobrogea sa culeaga informatii despre ultima sicie a cazacilor din lume “Zadunavscaya Sici” si gaseste la Sfantu Gheorghe un batran de 119 ani, pe numele lui Ananie Colomeit, cazac veritabil, care participase la migratia cazacilor de pe Nipru in delta si care fusese martor la toate intamplarile sangeroase prin care trecusera cazacii zaporojeni in prima jumatate a secolului al XIX-lea, iar cartea pe care o scrie istoricul se bazeaza in mare parte pe descrierile lui Colomeit care spune ca la desfiintarea siciei de catre sultan, in anul 1828 si genocidul care a urmat asupra cazacilor, in Sfantu Gheorghe au reusit sa se ascunda si sa se intelega cu autoritatile aproximativ 20 de cazaci veritabili, chiar daca unii dintre ei erau raniti, ologi sau ciungi si au reusit sa supravietuiasca, astfel ca prin sangele locuitorilor curge sange de cazac.

Astazi cazacilor li se spune “haholi”, denumire data de ucraineni pentru identificare. Hohol tradus literar inseamna snop. Cazacii purtau parul din crestetul capului intr-un snop, restul fiind ras, de aici si denumirea iar limba vorbita este un dialect de ucraineana veche amestecat cu multe cuvinte imprumutate de la diferite popoare cu care cazacii au intrat in contact. Buni luptatori, mercenari, cazacii nu s-au amestecat niciodata cu lipovenii, desi limba si obiceiurile li se aseamana. Nici astazi cazacilor nu le place sa fie confundati cu lipovenii, mai ales ca acestia au fost numiti asa de catre cazaci dupa o lupta si inseamna, peiorativ, “ardeti” sau “dati-va foc”(toate povestile despre aceasta le aflati atunci cand vizitati localitatea).

In ceea ce priveste denumirea localitatii aceasta a purtat mai multe nume de-a lungul timpului(aveti o fotografie cu denumirea localitatii in ani) incepand cu denumiri grecesti, italiene, slave, turcesti si romanesti. Povestea biblica spune ca un musulman, care voia sa treaca la crestinism s-a intalnit cu Dumnezeu si i-a cerut acestuia sa-l crestineze. Dumnezeu a spus ca trebuie sa dovedeasca ca merita sa fie un bun crestin iar musulmanul a plecat prin lume sa faca fapte bune. In muntii Padurea Neagra din actuala Germanie gaseste intr-o pestera un dragon, cu care se lupta si-l raneste. Dragonul reuseste sa zboare tarandu-si coada pe pamant si deseneaza Dunarea dar musulmanul il ajunge in zona deltei unde se lupta din nou desenand bratele de varsare si lovitura fatala ii este data dragonului la varsarea bratului Sfantu Gheorghe in mare. Astazi musulmanul este sfantu cavaler Sfantu Gheorghe(un razboinic) iar localitatea poarta denumirea in cinstea acestuia. O poveste recenta spune ca in anul 1821 a venit in localitate o corabie turceasca de razboi in care era un pasa. In ziua aceea, 6 mai, in sat rasunau cantecele pescarilor deoarece se sarbatorea “Sfatoi Igor”(Sfantu Gheorghe pe vechi), o sarbatoare care i-a amintit pasei de o sarbatoare musulmana numita “hadarletz bayrami” si de atunci pana in 1880 localitatea s-a denumit “Katarlet”, denumire folosita si astazi de batranii si din alte zone ale deltei.

Urmasi ai cazacilor, ocupatia de baza a locuitorilor este pescuitul si in special pescuitul sturionilor, celebrul peste preistoric care produce caviar. Anii ’80 au fost anii reprezentativi de capturare a acestor pesti, reusindu-se performanta sa fie capturate aproximativ 15 tone zilnic, in perioadele propice cu icrele aferente. Pescuitul sturionilor se facea folosindu-se carmace, o unealta de pescuit destinata exclusiv acestuia si care era formata din niste carlege mari legate regulat de o funie care se aseza pe fundul apei in calea sturionilor si in care pestele se agata. Caviarul de Katarlet fiind renumit in lume, locuitorii povestesc cu mandrie ca “atunci cand nu aveau ce manca, mancau icre negre”. Astazi pescuitul sturionilor este interzis iar una dintre traditiile locuitorilor se pierde. Un alt pescuit reprezentativ pentru locuitori este pescuitul la scrumbie, aici de-a lungul anilor inregistrandu-se capturi impresionante, Fiind un peste de sezon, campanile de pescut la scrumbie sunt extraordinare din multe puncte de vedere, in special social si economic, deoarece in perioada sezonului(martie-mai) viata intregii localitati se transforma. Cresterea animalelor este iarasi una dintre indeletnicirile de baza a locuitorilor, aceasta intamplandu-se in “stabulatie libera”: animalele sunt lasate libere pe grinduri in grajd tinandu-se numai animalele necesare traiului zilnic sau eventual pentru sacrificare, un cal si o cornuta. Vestitii cai salbatici din delta sunt de fapt caii liberi ai locuitorilor care nu au fost acasa niciodata. Recoltarea stufului reprezinta o ocupatie sezoniera a locuitorilor, stuful fiind folosit in constructii. Turismul rural a cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, lucru care le aduce satenilor surse suplimentare de venit pe perioada verii. Turismul se practica atat in gospodariile satenilor cat si in pensiunile special amenajate sau in hoteluri. Aproximativ mai toate casele pot asigura cazare si masa, aceasta bazandu-se in special pe preparate din peste. Celebrul “storceac”(un bors de sturion cu legume) este preparatul traditional al locuitorilor din Sfantu Gheorghe si este numai apanajul acestora.

Locuitorii sunt ortodocsi de rit vechi, sarbatorile fiind tinute cu 13 zile intarziere, pastele fiind singura sarbatoare care coincide. Au foarte multe traditii care se petrec la anumite sarbatori, care si astazi sunt inca respectate. Hramul bisericii se serbeaza in data de 6 mai iar atunci locuitorii ofera o masa traditionala tuturor musafirilor care le viziteaza localitatea(atunci se poate manca celebrul storceac). In noaptea de inviere in curtea bisericii este facut un foc mare care are darul de a purifica. De Sfantul Andrei se joaca un joc numit “calataua”. In ajunul craciunului se merge cu “vecera” iar de anul nou se merge cu “Melanca”. Acestea sunt numai o parte dintre obiceiurile localnicilor care sunt inca pastrate si pe care daca doriti sa le descoperiti trebuie sa vizitati localiatatea.



Obiective turistice din localitatea Sfantu Gheorghe

1. Biserica din localitate-constructie ridicata in anul 1896 din donatia lui Iany Melano, unul dintre stapanii satului din acea vreme despre care a scris si Sadoveanu si a carei poveste este fabuloasa.
2. Farul din localitate-unul dintre cele mai inalte faruri de la nivelul marii de pe tot litoralul marii Negre construit in 1968 din fier si sticla
3. Cimitirul din localitate cu mormintele familiei Skadovschi, o veche si bogata familie ucraineano-germana al carei sfarsit tragic a influentat viata locuitorilor
4. Fosta Uzina Electrica
5. Cazamatele construite in anul 1950
6. Resortul Green Village-constructii tip safari din material ecologice moderne
7. Muzeul satului unde puteti vedea multe obiecte si puteti afla multe despre viata locuitorilor
8. Casa Nicolachi-actuala primarie
9. Casa Visconti
10. Casa Antonescu-actuala Fundatie Anonimul
11. Fosta scoala si locul casei lui Iany Melano
12. Centrul de Informare Ecologica apartinand Administratiei Rezervatiei Delta Dunarii
13. Miniportul
14. Uzina de apa
15. Varsarea Dunarii in Marea Neagra-singurul loc din lume unde se poate vedea cum se varsa Dunarea in mare si care apartine Romaniei
16. Vechea cherhana de peste Dunare
17. Insula Sacalin
18. Colonia de cormorani din padurea Sfantu Gheorghe
19. Saraturile din jurul localitatii-baltile cu apa salmastra unde iubitorii de ornitologie pot intalni specii de pasari interesante si foarte rare
20. Cherhanaua dezafectata Ciotic-cu povestile ei despre sturioni
21. Meleaua Sfantu Gheorghe-o laguna plina de pasari
22. Epava remorcherului cu aburi Tuza
23. Varsarea Dunarii in Marea Neagra-singurul loc din lume in care Dunarea se varsa in mare in mod natural si apartine Romaniei
24. Plaja Sfantu Gheorghe-35 km de plaja salbatica
25. Festivalul de film “ANONIMUL”-perioada de inceput al lunii august in fiecare an
26. Brosuri de Prezentare a Localitatii si a Pescuitului-albume foto cu explicatii despre istoria localitatii si a pescuitului concepute de ghidul din localitate Edi Acsente pe care le gasiti la muzeu.


Excursii care se pot organiza din Sfantu Gheorghe

1. Turul localitatii Sfantu Gheorghe- se viziteaza biserica din localitate, farul, muzeul, miniportul, se asculta povestile despre locuitori(ghid Edi Acsente)
2. Excursie la varsarea Dunarii in Mare- traseu: Dunare, garla Turceasca, canale cu nuferi, cherhana Sfantu Gheiorghe, varsarea Dunarii in mare; ascultam povesti despre pescuit, localitate, istorie, geneza, traditii, plante acvatice si vedem cum se varsa Dunarea in mare contempland apusul;
3. Excursie la insula Sacalin- traseu: garla Turceasca, Melea Sfantu Gheorghe, canal Flamanda, garla Turceasca; vedem un brat natural al bratului Sfantu Gheorghe, o altfel de varsare a Dunarii in Marea Neagra, o laguna plina de pasari-Melea, insula Sacalin, zona farului Turcesc si fosta cherhana din Sfantu Gheorghe si ascultam povestile despre pescuit, geneza, istorie, pasari si plante.

4. Excursie padurea Caraorman- traseu: Dunare, canal Erenciuc, lac Erenciuc, canal Mocansca, lac Puiu, canal Caraorman, sanctuarul pasarilor, localitate Caraorman, biserica din localitate(cea mai veche biserica din delta) padurea Caraorman si retur; ascultam povestile despre geneza deltei, istoria locurilor si a localnicilor, vedem rezervatia de arin negru de pe canalul Erenciuc, pasarile din sanctuarul pasarilor din Caraorman, ascultam povestile lor, vedem dunele de nisip, caii liberi.

5. Excursie epava Tuzla-traseu: canal Buhaz, canal Ciotic, cherhana dezafectata Ciotic, laguna Melea,epava remorcherului cu aburi Tuzla, capul cel mai sudic al insulei Sacalin(cel mai nou pamant al tarii) Roh, canal Carmagii, lac Zatonul Mic, canal Zaton; ascultam povestile despre istoria localitatii, pescuit, vedem nuferi si pasari;

6. Excursie lacuri Nord de Sfantu Gheorghe;- traseu: Dunare, canal Erenciuc, lac Erenciuc, canal Mocansca, lac Puiu, canal Rosu, lac Cobardin, lac Rosu, lac Rosulet, lac Balanova, lac Tataru, canal cordon litoral; ascutam povesti despre geneza deltei, istoria zonei, vedem pasari si ascultam povestile lor, vedem rezervatia de arini negri de pe canalul Erenciuc, satul de vacanta Rosu, o ferma zootehnica autohtona, padurea Sfantu Gheorghe, colonia de cormorani din padure.

7. Excursie oras Sulina; -traseu: canal cordon litoral, lac Tataru, lac Balanova, lac Rosu, lac Rosulet, canal Busurca, oras Sulina; ascultam povestile despre geneza deltei si istoria locurilor, vedem padurea Sfantu Gheorghe, lacurile, orasul Sulina, cea mai vecehe statie de apa potabila din delta, biserica ortodoxa greaca Sfantu Nicolae, biserica ortodoxa Sfantu Nicolae, catedrala Sulina, casa Jean Bart, cel mai vechi hotel din delta, palatul Comisiei Europene a Dunarii de Jos, muzeul farului Genovez, cimitirul cosmopolit din Sulina(mormantul singurului pirat din Europa

8. Excursie padurea Letea;- traseu: canal cordon litoral, lac Tataru, lac Balanova, lac Rosu, lac Rosulet, canal Busurca, Mila 2 Sulina, canal Letea, localitatea Letea, C A Roseti, padurea Letea, lac Sarat; ascultam povestile despre geneza deltei, istoria zonelor si a localnicilor, istoria padurii, vedem stejari de 400 de ani, caii liberi, dunele de nisip, lacul Sarat.

9. Excursie Gura Portitei-traseu: canal Buhaz, canal Crasnicol, canal Carmagii, Marea Neagra si retur; vizitam zona Gura Portitei, facem plaja intr-un loc exotic, ascultam povestile despre Marea Negra si pescuit.

10. Excursie lacuri Vest de Sfantu Gheorghe-traseu: Dunare, canal Uzlina, lac Uzlina, lac Isac, canal Litcov, canal Ciamurlia, localitate Crisan, localitate Mila 23, canal Caraorman, lac Puiu, canal Mocansca, lac Erenciuc, canal Erenciuc, Dunare; vedem lacurile din Vest de Sfantu Gheorghe, localitatile Crisan, Mila 23 si ascultam povestile despre geneza deltei, istoria zonei si a localnicilor, vedem pasari multe si ascultam povestile lor, rezervatia de arin negru de pe canalul Erenciuc.

11. Excursie Gura Portitei-traseu: canal Buhaz, canal Crasnicol, canal Carmagii, Marea Neagra si retur; vizitam zona Gura Portitei, facem plaja intr-un loc exotic, ascultam povestile despre Marea Negra si pescuit.

12. Excursie Complet Delta Tur;- traseu: Dunare, canal Erenciuc, lac Erenciuc, canal Mocansca, lac Puiu, canal Caraorman, localitate Crisan, Dunare brat Sulina, canal Eracle, garla lui Iacob, canal Stipoc, schitul Sfantu Atanase, canal Pardina, brat Tataru, Dunare brat Chilia, localitate Chilia. localitate Periprava, brat Cernovca, canal Sulimanca, lacul Merheiul Mic, lac Merhei, canal Letea, localiate Letea, C A Roseti, padurea Letea, Mila 2 Sulina, canal Busurca, lac rosulet, canal cordon litoral; atingem toate bratele Dunarii, ascultam povestile despre geneza deltei si istoria ei, vedem multe pasari si ascultam povestile lor, vedem granita cu Ucraina si o parte a orasului Valcov, padurea Letea
Toate aceste excursii le puteti face cu localnicii care au barci destinate acestor activitati, cu firmele de transport naval care opereaza in localitate, cu hotelurile si pensiunile care ofera astfel de servicii dar pentru a afla multe din povestile locului, multe din povestile pescuitului cat si a pasarilor sau plantelor trebuie sa le faceti cu unul dintre ghizii din localitate.

Hoteluri, pensiuni si locuri unde poti manca bine in Sfantu Gheorghe

1. Resortul Green Village 4* -constructii tip safari, din lemn si stuf, mobilate cu bambus; rezervari 0761624391(Cristina Toma);

2. Camping Green Golphin 3* constructii din lemn si stuf cu bai si toalete commune, restaurant, terasa, cinematgraf, teren fotbal si volei;

3. Pensiunea Delta Marina3* amplasata pe malul dunarii; contact 0740252047(Sorin Timus);

4.Pensiunea Farul 3* amplasata in central localitatii; contact 0745262111(Anesia Budei);

5.Pensiunea Lucia 3* amplasata pe strada I-a pe drumul spre plaja: contact 0741779176(Remus Chirica);

6.Pensiunea Ancora 3* amplasata langa debarcader;

7.Casa Condrat 3* amplasata pe strada a II-a, pe drumul spre farul din localitate; contact 0749304914(Letitia Condrat);

8.Casa Dimache 3* - amplasata pe strada a VIII-a; contact 0744670100(Dimache Dumitrel);

9.Casa Uncu 3* -amplasata pe strada a VIII-a; aici gaiti si mancare gatita traditional; contact 0743773773(Uncu Nicolae);

10.Casa Efimov 2*-amplasata langa Green Village, pe drumul spre plaja; aici gasiti si cele mai bune preparate din peste gatite in mod traditional contact 0748392144(Laura Efimov);


In localitate mai sunt multe pensiuni, iar aceia dintre voi care doresc ii pot ajuta fara probleme, mai ales pentru grupuri de pana la 8 persoane, oricand. Deasemeni aproape toti localnicii ofera cazare si eventual masa la preturi foarte bune.




______________________
Originile cazacilor sunt incerte, Istoria spune ca sunt urmasii triburilor turcice cumane care in secolul XI la prima invazie a hoardei de aur, sunt imprastiati in ceea ce inseamna azi Europa de Est: Lituania, Polonia, Ungaria si Romania(dovezi sunt multiple, una dintre ele fiind cuvantul „Teleorman” care inseamna „Padurea Nebuna”), iar in secolul XIV in incercarea lor de a se intoarce „acasa”(undeva in sudul muntilor Urali) se stabilesc in „campiile salbatice” din Ucraina de azi(apropo: „u crai” inseamna in slavona la margine. Ucraina inseamna tara de la margine), treptat sunt slavizati si astfel apar cazacii. O data cu expansiunea imperiului Lituanian in cazacime apar si „vikingii” care influenteaza cel putin din punct de vedere militar viata cazacilor.

Cazacii, militari de profesie, mercenari erau organizati din punct de vedere social si militar in „sicie”. Sicia este de fapt o „manastire fort” in care exista biserica, scoala, cancelarie si cazarmi.

Cazacii baieti intrau in sicie la varste fragede iar la majorat erau militari desavarsiti. Acestia rapeau mai ales baieti din teritoriile in care luptau ca astfel efectivele militare sa fie mereu ok. In istorie cazacii au avut sapte sicii ca si organizare, ultima dintre ele fiind in Delta.

In anul 1775 zona Deltei incepe sa fie colonizata cu vestitii luptatori “cazacii zaporojeni”(za poroh- inseamna “dincolo de prag”, zona la care se face referire find situate intre raurile Nistru si Nipru) refugiati din Ucraina in urma represaliilor armatei tarinei Ecaterina a-II-a,cazaci care prima data se stabilesc la Sfantu Gheorghe, apoi incet colonizeaza localitatile Caraorman si Letea, astfel ca in anul 1814 infiinteaza la Dunavat, din motive pur strategice si economice, ultima sicie(manastire fort) a cazacilor zaporojeni din lume “Zadunavscaya Sici”(Sicia Transdunareana), dar cancelaria si documentele importante sunt pastrate in permanenta la Sfantu Gheorghe iar sultanul, recunoscand calitatile militare ale acestora si dorind sa-I foloseasca ca ostasi de granite le da un teritoriu situate intre Sfantu Gheorghe si Isaccea si o linie imaginara care uneste Isaccea de lacul Babadag, trecand prin Hagilar, Telita si Zebil.

In anul 1814 in Dobrogea sunt undeva la 15-17 000 de cazaci, din care 10-11 000 militari. In acea perioada sultanul a folosit cazacii in reprimarea rascoalei “eteristilor”, in luptele din Serbia si peste tot unde era nevoie.

O descriere a localitatii Sfantu Gheorghe facuta in anul 1786 de catre trimisul curtii imperial de la Viena, Wendel van Brognard spune ca “satul Sfantu Gheorghe avea peste 120 de case prost cladite si asezate fara nici o regula, cu locuitori foarte activi, iscusiti, muncitori care au propria lor biserica, ateliere mestesugaresti(fierari si marangozi-constructori de barci) si o scoala. Cu siguranta doar o parte a locuitorilor sunt cazaci, restul fiind pasnici ucraineni care se ocupa cu cresterea vitelor si pescuitul. Barbatii isi petrec jumatate din viata pe mare fiind foarte viteji si indrazneti.

Sunt atat de necumpatati la bautura incat in acel loc nu este ingaduit sa fiinteze nici o carciuma, astfel ca locuitorii sunt nevoiti sa treaca vaslind pe o insula invecinata unde tatarii si-au deschis propriul lor negot cu vin. Cazacii nutreau o mare aversiune fata de rusi.”
In anul 1881 istoricul ucrainean Teodor Condratovici, calatoreste prin Dobrogea sa culeaga informatii despre ultima sicie a cazacilor din lume “Zadunavscaya Sici” si gaseste la Sfantu Gheorghe un batran de 119 ani, pe numele lui Ananie Colomeit, cazac veritabil, care participase la migratia cazacilor de pe Nipru in delta si care fusese martor la toate intamplarile sangeroase prin care trecusera cazacii zaporojeni in prima jumatate a secolului al XIX-lea, iar cartea pe care o scrie istoricul se bazeaza in mare parte pe descrierile lui Colomeit care spune ca la desfiintarea siciei de catre sultan, in anul 1828 si genocidul care a urmat asupra cazacilor, in Sfantu Gheorghe au reusit sa se ascunda si sa se intelega cu autoritatile aproximativ 20 de cazaci veritabili, chiar daca unii dintre ei erau raniti, ologi sau ciungi si au reusit sa supravietuiasca, astfel ca prin sangele locuitorilor curge sange de cazac.

Astazi cazacilor li se spune “haholi”, denumire data de ucraineni pentru identificare. Hohol tradus literar inseamna snop. Cazacii purtau parul din crestetul capului intr-un snop, restul fiind ras, de aici si denumirea iar limba vorbita este un dialect de ucraineana veche amestecat cu multe cuvinte imprumutate de la diferite popoare cu care cazacii au intrat in contact.

Buni luptatori, mercenari, cazacii nu s-au amestecat niciodata cu lipovenii, desi limba si obiceiurile li se aseamana. Nici astazi cazacilor nu le place sa fie confundati cu lipovenii, mai ales ca acestia au fost numiti asa de catre cazaci dupa o lupta si inseamna, peiorativ, “ardeti” sau “dati-va foc”




Ghizi din Sfantu Gheorghe TL


Acsente Eduard
Crimschi Dragos-Eugen

Harta amplasament

Latitudine: 44.901377
Longitudine: 29.595881

Comments about the page: