termeni gasiti | termeni in baza de date |
1. Adresa(de contact) - Contact Adress Indicatie,mentiune pe scrisori,colete etc.,care contine numele si domiciliul destinatarului(persoanei care trebuie contactate). |
2. Agent de vanzari si/sau rezervari - Counter agent; Booking clerk Agent care se ocupa,in companiile maritime si aeriene,cu vinderea de bilete si cu rezervarea locurilor corespunzatoare.Agentul face aceeasi munca si in diverse inteprinderi si de transport, ca si in agentii de voiaj(vezi si agenti cu bilete/agenti de rezervari). |
3. Amplu/Vast - Comprehensive a)larg,intins,dezvoltat,de dimensiuni sau proportii mari; b)Care se intelege usor. |
4. Angajament - Commitment Obligatie pe care si-o ia cineva cu scopul de a realiza ceva anume. |
5. Asigurare obligatorie - Compulsory insurance Parte din asigurarile sociale si individuale care se aplica obligatoriu in anumite situatii(in general cand initiativa personelor de a se asigura este redusa).Asigurarile sociale din Germania se bazeaza pe acest principiu.In asigurarea individuala din Germania,,a.o.reprezinta exceptie(de ex.Este obligatorie asigurarea contra incendiilor).Unele agentii de turism solicita in mod obligatoriu o asigurare. |
6. Autotren - Car carrier services Tren special pentru turismul automibilistic,folosit in aranjamentele "rail-route:.Este format sin vagoane de calatori si platforme care asigura transportul autoturismelor pasagerilor. |
7. Avion charter - Charter plane Avion inchiriat la cerere. |
8. Bac rutier - Car ferry Nava care poate fi de mare tonaj amenajata special pentru transportul vehiculelor motorizate sau nu,in scopul asigurarii legaturii intre doua tronsoane ale unei cai rutiere separate de un curs de apa,un lac sau un brat de mare. |
9. Bain-marie - Chafing dish Sistem de fierbere in cadrul caruia preparatul se afla intr-un recipient interior care ,la radul sau,este plasat intr-un alt recipient,mai amre,continand intre peretii celor doua vase apa in fierbere.Utilajul termic specific se foloseste in bucatarie pentru pregatirea si pastrarea la cald a preparatelor.Pot fi utilizate doua vase obisnuite,de marimi diferite,un suport perforat introdus la fundul vasului exterior asigurand tinerea la distanta a vazuluiinterior;fierberea apei dintre peretii se realizeaza pe plita sau in cuptor.Dupa acelasi principiu,pentru autoservirea tip bufet a a participantilor la o receptie(v) se foloseste chafing-ul;in acest caz ,incalzirea se face la flacara spirterei sau electric. |
10. Bar de zi - Cockteil bar Unitate care functioneaza in cadrul hotelurilor si restaurantelor sau ca unitate independenta.Ofera o gama variata de bauturi alcoolice si nealcoolice,simple sau in amestec,gustari in sortiment restrans,tartine,foetaje,specialitati de cofetariesi inghetata,tigari si posibilitati de distractie(muzica discreta,televizor,jocuri mecanice etc.)Se serveste si se consuma pe tejgheaua-bar,cu scaune inalte si la mese de dimensiuni mici,restranse ca numar,prevazute cu 2 scaune.Ca variante cafe-barul(cafeneaua)privilegiaza servirea cafelei,iar piano-barul ofera un program de divertisment specific. |
11. Bilet combinat - Combined ticket Bilet de calatorie emis pentru un parcurs mixt:tren-vapor,tren-autocar etc. |
12. Bilet gratuit - Complimentary ticket
|
13. Birja - Cab;Hackney carriage; Hanson Trasura cu patru roti si patru locuri,trasa de 2 cai,la care persoana care conduce caii se alfa in spate(echivalenta cu birja intalnita la noi),folosita ca mijloc de agrement in unele statiuni turistice. |
14. Birou de inchiriere a autoturismelor - Car hire office Birou special amenajat unde,contra unei sume de bani si ma unei garantii depuse,se pot inchiria automobile pentru o perioada limitata de timp. |
15. Birou vamal - Customs house Departamnetul guvernamnetal care organizeaza colectarea (strangerea)taxelor la importuri;oficiu al acestui departament la o granita nationala,intr-un port sau aeroport. |
16. Birou vamal - Customs house
|
17. Biserica - Church Cladire destinata celebrarii unui cult crestin. |
18. Bombonerie - Candy store Unitate specializata in vanzarea produselor zaharoase,realizate in laboratoarele proprii sau de la industrie,sucurilor,biscuitilor si unor bauturi alcoolice fine, pentru consum la domiciliu. |
19. Bucatar - Cook Lucrator specializat in pregatirea preparatelor culinare. |
20. Bucatarie - Cuisine;Kitchen a)Loc,camera si ansamblul de mijloace folosite pentru a gati bucate.b)Fel caracteristic,specific unei regiuni,zone,de a prepara mancare. |
21. Bufet expres - Cofetarie Unitare care se adreseaza consumatorilor grabiti fiind organizata pe principiul autoservirii.Consumatorii platesc la casa si apoi, de la vitrina de prezentare li se servesc preparatele de catre vanzatori,Unitatea este dotata cu mese inalte(tip"expre"). |
22. Butoi - Cask Vas confectionat din doage de lemn, din tabla, palstic etc., care serveste la depozitarea sau transportul unor produse lichide sau solide. |
23. Cabana turistica - Touristic chalet Unitate cu activitate hoteliera de capacitate relativ redusa, functionand intr-o cladire independenta, in general de lemn si cu temelie de piatra,cu arhitectura specifica, care asigura cazarea,specifica, care asigura servicii necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna intr-o zona montana, rezervatie naturala, in apropierea unei statiuni balenare sau a unui alt obiectiv de interes turistic. |
24. Cabaret - Night club Restaurant deschis numai noaptea, in care se danseaza, se serveste cina si se asista la un spectacol de varietati, adesea de inalta tinuta. |
25. Cabina - Cabin (ship); Booth (telephone); Compartiment (sleeping car) Spatiu pus la dispozitia calatorului sau publicului; poate desemna o camera la bordul navei, uncompartiment int-un vagon de dormit, un spatiu inchis pe plaja, unde turistul se izoleaza pentru telefoanele publice.In avion, reprezinta partea carlingii rezervate calatorilor. |
26. Cabina presurizata - Pressurized cabin Cabina etansa intr-un avion in care presiunea atmosferica este mentinuta constanta la altitudini mari. |
27. Cabina de dus - Shower unit Camera special amenajata pe o nava, pentru dus. |
28. Cabina de lux - Luxury cabin Cabina special amenajata pe o nava,de confort superior,dispunand de baie, balcon, televizor etc. |
29. Cabina rezervata (oficiala, preferentiala) - priority cabin; Reserved cabin Cabina rezervata, pe o nava unui calator aflatin posesia unor acte care dovedesc caracterul urdent sau oficial al deplasarii. |
30. Cada de baie - Bath tub Cuva de dimensiuni mari pentru imbaiat.Poate di prevazuta cu instalatie de hidromasaj Jacuzzi (jet pool). |