termeni gasiti | termeni in baza de date |
1. Acont - Deposit; Earnest money Suma platita forfetar drept avans pentru serviciile care vor fi prestate.Potrivit legislatiei franceze, spaniole s.s., desemneaza "compensatia contractuala care nu poate fi rambursata daca contractul este anulat din vina persoanei care a platit acontul si care va fi inapoiata dublata daca contractul este anulat din vina persoanei care a primit acontul". |
2. Aeroport de plecare - Departure airport
|
3. Afisare - Display/Screen (1)Prezentarea publica a unei actiuni,persoane;(2)Ecran,monitor,parada. |
4. Anunt de plecare - Departure announcement
|
5. Borderou de incasari - Decompte des recettes Document intocmit la sfarsitul zilei de locul pentru fiecare chelner,in baza bonurilor de marcaj si notelor de plata; sunt mentionate vanzaruile pe sectii si incasarile pe forme de plata(numerar, virament, cont, tichete valorice.Seful de unitate verifica concordanta intre sumele inregistrate in acest formular si cele din copiile bonurilor de marcaj si notelor de plata. |
6. Camera dubla - Double room Camera cu doua locuri, pentru dau persoane; are fie doua paturi individuale ("twin"), fie un pat matrimonial ("gueen") die un pat dublu (V.) ("king") |
7. Canal de distibutie - Distribution channel itinerarul sau circuitul economic parcurs de bunuri si servicii de la producator pana la consumatorul final.In turism, canalul de distributie poate include unul sau mai multi intermediari: tur-oreratori, agentii de turism distribuitoare, centrale si rezervari, asociatii si altii. |
8. Cerere - Demand Cantitatea totala de bunuri si servicii pe care cumparatorii (inclusuv unitatile economice) doresc si pot sa le achizitioneze, in conditiile exsistente pe piata la un momnet dat.Ea depinde de mai multifactori: pretul produsului/serviciul vizat, veniturile cumparatorilor, preturile produselor substituibile, preferintele cumparatorilor etc. |
9. Cerere turistica - Demand for tourism Ansamblul persoanelor care isi manifesta dorinta de a se deplasa periodic si temporar in afara resedintei proprii, pentru alte motive decat prestarea unor activitati remunerate la locul de destinatie. |
10. Compensarea rezervarii neoneorate - Denied boarding compensation Plata facuta de o companie aeriana catre un pasager caruia nu i s-a onorat o rezervare confirmata, adesea datorita suprarezervarii.Unele companii aeriene ramburseaza pasagerilor cheltuielile facute atunci cand calatoria conform programului este imposibila, din diverse motive. |
11. Constient - Discerning Cu discernamant, avertizat (de), in tema. |
12. Consumatie - Drink Cantitatea de bautura servita unui client. |
13. Cursa in gol - Deadhead a)Avion sau alt vehicul calatorind fara pasageri sau marfa.b)Angajat al companiei aviatice sau de alta natura (transport) calatorind gratis. |
14. Dana - Berth Un loc unde un vas sau un vapor poate ancora sau debarca. |
15. Data de expirare - Expiry date momentul in care relatiile contractuale inceteaza.D.E este inscrisa in contract, de exemplu, pentru a indica durata acestuia, perioada de contingent, graficul de sosiri. |
16. Data de intoarcere - Return date
|
17. Data de plecare - Date of departure
|
18. Data de sosire - Date of arrival
|
19. Data limita pentru emisiunea de bilete (eliberarea) - Ticketing time limits (TTL) Limita de timp minima pentru tiketing agreata de Asociatia de Transport Aerian International (IATA):a)Pentru rezervari facute cu mai mult de doua luni mai devreme decat calatoria, cel putin treizeci de zile inainte de data plecarii; b)Pentru rezervari facute intre doua luni si cincisprezece zile inainte de calatorie, cel putin sapte zile inainte de data plecarii;c)Pentru rezervarile facute in patruzeci zile si trei zile inainte de calatorie, cel putin patruzeci si opt de ore inaintea plecarii; d)Pentru rezervari facute cu trei zile inainte de plecare, cat mai curad posibil. |
20. data prevazuta a plecarii - Estimated date of departure
|
21. DE LUXE ALL INCLUSIVE - DE LUXE ALL INCLUSIVE Includ:
* la sosire sampanie si fructe;
* mancare si bautura 24 de ore, mic dejun, pranz, cina, bufet, prajituri, inghetata, snacks, bufet pentru copii, seara 3 restaurante A la Carte, restaurant pescaresc, restaurant cu bucatarie internationala, bucatarie turceasca, room service 24 de ore;
* minibar aprovizionat zilnic cu bere si bauturi usoare, seif, fitness, sauna, baie turceasca, jaccuzzi, billiard, internet, divertisment zilnic, cinema, discoteca, muzica live;
* bauturi importate, bauturi usoare.
Nu includ:
* telefon, fax, internet cafe, tv, bowling, lectii de tennis, iluminarea terenului de tenis, rachete si mingii, bauturi importate si de lux.
|
22. Debarasare - Operatie efectuata de catre personalul de servire, dupa ce consumatorii au terminat de mancat si de baut.Se face pe mana (la una , doua sau trei farfurii) sau -pentru pahare -pe tava.Un singur pahar se debaraseaza pe farfurie. |
23. Debarcader - Arrival Platform Loc pe malul unei ape sau pe un chei intr-un pot, amenajat special si prevazut cu utilaj adecvat pentru imbarcarea si debarcarea calatorilor, a animalelor si a unor materiale. |
24. Debarcare - Landing Punctul final al unei calatorii. |
25. Decimandare - Cancellation Anulare a unei cereri de rezervare etc. transmisa anterior. |
26. Declaratie vamala - Customs declaration Declaratie care atesta ca bunurile care au dost importate vor fi supuse vamuirii. |
27. Decolare - Take off; Start Actiunea de desprindere de la sol a avioanelor. |
28. Deficit turistic - Tourist deficit Diferenta pozitiva dintre cheltuielile turistice ale rezidentilor in strainatate si incasarile din turismul internatonal (soldul negativ al balantei turistice). |
29. Defileu (chei) - Gorge; Water gap Vale transversala ingusta, adanca si lunga, sapata de o apa curgatoare in zonele muntoase, generand un peisaj de o atractie deosebita. |
30. Dejun - Lunch Masa de pranz, a doua masa principala a zilei, care se serveste, de regula, in intervalul 12-15. |