Portal turism ce prezinta  piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
cere vacanta ta!
Ghizi de turism | Interviu | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri int | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite | Hoteluri |
 
  
 Sunteti aici: Acasa - Informatii turism - Dictionar turistic

DICTIONAR TURISTIC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
 

termeni gasiti termeni in baza de date
1. Adaos comercial - Gross profit
Diferenta intre pretul de livrare si pretul cu amanuntul.Se poate calcula fie ca o suma "adaugata" la pretul de livrare(adaos), fie ca o diferenta "scazuta" din pretul cu amanuntul(rabat).Ca valoare, este un procent de 10-20 % din pretul de cumparare.Pe seama lui se asigura recuperarea cheltuielilor de distributie-vanzare si un profit pentru comerciant.
2. Adunare generala a actionarilor - General meeting of shareholders
Organul de conducere a unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni,in care actionarii isi pot exercita dreptul de vot.Adunarea generala ordinara se intruneste cel putin o data pe an avand ca obiective pricilale:aprobarea sau modificarea bilantului,alegerea administratorilor si cenzorilor, stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli si a programului de activitate pentru exercitiul financiar viitor,aprobarea gajarii,inchiderii sau licidarii unei unitati de componenta firmei respective.Adunarea generala extraordinara se intruneste ori de cate ori este nevoie pentru a decide in privinta cresterii capitalului , modificarii societatii,furnizorii cu alte firme , dizolvarii societatii etc. Hotararile adunarilor generale se iau prin votul deschis al actionarilor cu drept de vot
3. Bunavointa - Goodwill
a)Purtare,atitudine binevoitoare,tragere deinima ,zel;b)capacitatea unei fieme de a obtine un supraprofit ca urmare a unei bune reputatii(imagini)pe care o are pe piata.
4. Bunuri - Goods
Denumire generala din teoria economica,incluzand marfuri si servicii,pentru a saftisface nevoile de existenta si consum ale oamenilor.Exista mai multe tipuri de clasificari ale bunurilor:a)b.Libere,respectiv cele oferite de natura in cantitatinelimitate(oxigen,caldura solara)si b.economice respectivmarfurile si serviciile care au o utilizare,exista in cantitati limitate si se vand pe piata la un anumit pret; b) b.materiale(obiecte) si nemateriale(de ex.drepturi.licente etc.)Conform altui tip de clasificare esista:c) b. de consum si b. pentru productie.
5. Cartea verde - Green card; international automobile insurance card
Certificat de asigurare care atesta ca masina este asigurata in exteriorul tarii.
6. Centura verde - Green belt
Arie de teren agricol sau de padure care inconjara o arieurbana.Acest termen este protejat si uneori constructiile sunt interzise, scopul acestei zone fiind reducerea poluarii.
7. Comisionar - Groom; Bell-boy
Angajat care, purtand o anume uniforma, face servicii marunte clientelei hoteliere (efectueaza comisonae).
8. Cupon de premii - Gift coupon ; Gift voucher; Gift taken
Cartela cumparata intr-un magazin, care este data ca un cadou si care trebuie schimbata in acel magazin cu bonuri.
9. Cura uvala - Grape cure
Terapie bazata pe consulul, la sursa, astrugurilor sau sucului proaspat de struguri (a mustului).
10. Defileu (chei) - Gorge; Water gap
Vale transversala ingusta, adanca si lunga, sapata de o apa curgatoare in zonele muntoase, generand un peisaj de o atractie deosebita.
11. Gaj - Deposit
Garantie reala care consta in afectarea unui lucru miscator, apartinand debitorului sau altei persoane, pentru garantarea executarii obligatiei, creditorul avand drept de a fi platit, in caz de neexecutare, din pretul obtinut prin vanzarea silita a bunului (vezi si garantie, dovada).
12. Galerie de arta - Art gallery
a)Muzeu de arta sau sectie a unui muzeu unde sunt expuse diverse obiecte de arta (mai ales opere de pictura si sculptura);b)Magazin in care se vand oprere de arta.
13. Gara - Railway station
Loc de plecare si sosire a trenurilor; cladire unde sunt instalate serviciile feroviare.
14. Gara maritima - Marine station
Gara situata intr-un port, prevazuta cu toate instalatiile si serviciile necesare imbarcarii si debarcarii pasagerilor, nagajelor acestora, precum si a marfurilor.
15. Garantie - Guatantee
Mijloc prin care se asigura executarea unei obligatii; ceea ce serveste drept asigurare; obligatie in virtutea careia o persoana raspunde de ceva.
16. Garantie contractuala - Contract warranty
Este o clauza specifica contractelor charter sau cu garantie.Garantia este o suma pe care agentia de turism se obliga sa o plateasca hotelului in schimbul punerii la dispozitie de catre acesta, in mod ferm, a unui contingent de locuri predeterminant ca marime si in timp si indiferent de utilizarea efectiva a acestuia este doar partiala.Calculul garantiei foloseste elemente din clauzele anterioare ale contractului: durata, contingent si preturi.Astfel, formula de calcul utilizata curent ete: Garantia Contractuala= Nr zile-nr locuri. tarif/loc. coeficient (de garantare).Numarul de zile coincide cu perioada de punere la dispozitie a cotingentului, iar numarul de lcuri este calculat in functie de marimea contingentului contractual.Numarul de zile este defalcat pe perioade de sezonalitate care corespund unor tarife fiferite.In practica contractelor charter incheiat de agentia de turism din tara, numarul de zile este de aproximativ 100 pentru hotelurile de pe litoral sid e 90 pentru hotelurile dins tatiunile de munte.Coeficientul de garantare, introdus in calcul, poate fi unic sau diferit pe sezonalitati, putand merge chiar sub 50% in perioadele de extrasezon si in jur de 80% in varful de sezon.Marimea acestuia este corelata de prestator cu cea a gradului de ocupare utilizat in fundamentarea tarifelor contractuale si care, la randul sau, are ca repere gradul de ocupare realizat in anul sau anii precedenti si previziunile asupra circelatiei turistice pentru sezonul urmator.Alaturi de tarife si preturi, acest coeficient este un element important al negocierilor intre parti.Prestatorul va urmari un nivel care sa fie cel putin egal cu cel utilizat in antecalculul tarifelor sau care sa-i asigure (in conditiile unei conjuncturi stabile) obtinerea cel putin a aceluias grad de ocupare ca in sezonul care au in compunere si o unitate de alimentatie, garantia poate cuprinde si o parte aferenta serviciilor de masa.Ca marime, aceasta este calculata, de obicei pentru a acoperi o parte din cheltuielile de regie, si anume cisturile fixe pe care unitatea le are pentru a fi "disponibila" in permanenta pentru public, chiar atunci cand nua re clienti.Diferenta intre baremul de masa/zi-turist contractual si valoarea costurilor fixe/zi-turist, se achita in plus fata de garantie, functie de numarul de turisti sositi efectiv sic are au beneficiat de servicii de masa.Prevederi speciale se refera la reduceri de farife pentru spatiile ocupate pete coeficientul de ocupare garantat, prevederi care urmaresc stimularea agentiei de turism in astfel de situatii care sunt deosebit de profitabile pentru hotelier.Platind garantia, agentia de turism isi asuma integral riscul comercializarii contingentului de locuri, toate clauzele contractuale trebuind sa fie gandite in acest context.Trebuie sublimat ca suma respectiva nu constituie o "garantie" pentru hotelier decat daca termenele de achitare (esalonata) a ei asigura in permanenta incasari anticipate fata de prestarea efectiva a serviciilor sau chiar fata de inceputul perioaderi de inchiriere a contingentului.
17. Garantie,Contract de turism - Guatantee, Tousist agreement
Suma pe care agentia de turism se obliga sa o plateasca hotelului in schimbul punerii la dispozitie de catre acesta, in mod ferm, a unui contingent de locuri predeterminat ca marime si in timp, indiferent de utilizarea efectiva a acestora ese doar pariala.
18. Garderoba - Wardrobe
Loc in care se pastreaza imbracamintea clinetilor, in sezonul rece, pe timpul cat acestia sunt in salonul restaurantului.Se afala plasata in hol.Lucratoarea este garderobiera, uneori avand si atributii de lenjereasa.
19. Gastronomie - Gastronomy
Arta de a pregati, a aprecia si a consuma preparate culinare, alese ca aspect, gust si valoare nutritiva, precum si bauturi (vinuri).
20. Gazda - Hostess
Persoana (de sex feminin) care asigura primirea clinetilor intr-un han sau un restaurant.
21. Gest - Gesture
Gesticulatie.
22. Gheizer - Geyser
Izvor intermitent de apa fierbinte si de vapori, de origine vulcanica, care arunca apa, la intervale egale, pana la mare inaltime, sub forma unei coloane.
23. Gheridon - Side-table
Piesa de mobilier utilizata pentru operatii care se efectueaza in fata consumatorului (transare , flambare, filetare, portionare, pregatire), precum si pentru realizarea serviciului propriu-zis.Trebuie sa fie de aceeasi inaltime cu masa. Impropriu, forma "ghiridon" este uneori folosita pentru o masa de serviciu.
24. Ghetar - Glacier
Masa de gheata formata in zonele alpine si in regiunile polare, care se deplaseaza lent, sub influenta gravitatiei, in lungul vailor sau pe pante.(Ghetar plutitor=aisberg).
25. Ghid (carte) - Guide-book
Brosura sau carte care furnizeaza informatii turistice, practice sau artistice.
26. Ghid (indrumator - Guide-lines
Persoana care conduce un grup de turisti, de vizitatori ai unui muzeu etc., dandu-le explicatiile necesare.
27. Ghid (insotitor) - Tour conductor
Persoana angajata de organizatorul turului si care insoteste un grup, indeplinind si functia de ghid.In SUA mai este denummit in mod curent si:"tour director", "leader", "manager".
28. Ghid (turistic) - Guide
Persoana care insoteste un grup de turisti si le prezinta anumite elemente de atractie turistica pe parcursul unui traseu.Persoana are sarcina de a-l informa, conduce si sfatui pe turist inainte sau in timpul calatoriei sale.Acesta sarcina decurge dintr-un acord incheiat fie cu carausul insusi, fie prin intermediul unui organism de turism oficial sau particular ori printr-o agentie de turism.In munti ghidul are sarcina de a conduce si a da sfaturi alpinistilor, "clientii" sai in timpul ascensiunii care se produce sub reponsabilitatea sa totala.In cele mai multe tari exercitarea profesiei de ghid face obiectul unei reglementari care variaza in functie de specialitatea vizata.
29. Ghid automat - Automatic guide
Aparat instalat in anumite locuri de dispozitia publicului, care reproduce automat, la distante, un text inregistrat pentru turisiti.
30. Ghid de grup turistic - Tour guide
Ghid, conducator de grup turistic, persoana care se ocupa de o excursie, persoana care insoteste intr-un tur al orasului.
Eurotrip
 
Eurotrip
 
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
litoral Bulgaria 2023

vacante in Romania

 Inapoi sus
oferte litoral Romania vacante Grecia, vacante in Grecia oferte litoral Bulgaria oferte all inclusive Antalya oferte vacante Ungaria InfoTraveRomania Blog
vacante Italia, sejur Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2024 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2024; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2024 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro