termeni gasiti | termeni in baza de date |
1. Agentii de revervari de bilete - Passenger service Biroul de vanzare a biletelor companiilor de navifatie maritima sau aeriana. |
2. Amenajare turistica - Physical planning Proces complex de organizare stiintifica a spatiului turistic,avand ca scop dezvoltarea turismului si valorificarea optima a resurselor turistice,dezvoltarea economico-social globala a zonei si integrarea activitatii de turism in ansamblul activitatilor economico-sociale ale teritoriului respectiv. |
3. Asistenta turistica - Passenger assistance service;Traveler`s aid Prezenta la gari,aeroporturi,birouri de turism a unui personal specializat in probleme turistice,insarcinat sa ajute calatorii sau turistii cu sfaturi sau ajutor material. |
4. Avion - Plane;Aircraft Termen alicat tuturor aeronavelor sustinute de aripi,propulsate fie prin motoare cu elice,fie prin reactoare. |
5. Bilet - Platform ticket Tichet care permite accesul la persoane de imbarcare sau de debarcare a persoanelor care nu au un document de transport. |
6. Bilet de grup - Party ticket Bilet de transport pentru un grup de persoane care calatoresc impreuna;implica in general conditii speciale de tarif si utilizare.Biletul ramane in posesia conducatorului de grup,iar participantii primesc o contramarca. |
7. Bistrou - Pub Restaurant modest,de capacitate redusa,care ofera bauturi alcoolice si nealcoolice si un sortiment restrans de preparate culinare. |
8. Bunuri personale - Personal belongings Obiectele care se afla in camera si care-i apartin clientului hotelului, de care hotelierul raspunde de pe toata perioada sederii. |
9. Cabina presurizata - Pressurized cabin Cabina etansa intr-un avion in care presiunea atmosferica este mentinuta constanta la altitudini mari. |
10. Cabina rezervata (oficiala, preferentiala) - priority cabin; Reserved cabin Cabina rezervata, pe o nava unui calator aflatin posesia unor acte care dovedesc caracterul urdent sau oficial al deplasarii. |
11. Campie, ses - Plain intindere vasta de pamant, fara fiferite (mari) de nivel, sutuata la mica altitudine; suprafata plana de pamant situata intr-o depresiune. |
12. Cana - Pot Recipient cu toarta, larg la aprtea superioara, folosit pentru servirea la masa.Se utilizeaza pentru apa potabila, lapte dulce fiert (laptiera), cafea (cafetiera), frisca lichida (pic). |
13. Clasa de plata - Payment clause Stabileste cine, cand, cum si in baza caror documente plateste serviciile ce fac obiectul contractului.In mod obisnuit, persoana care comanda serviciile, agentia de turism, datorita prestatorului valoarea acestora.Exceptia o constituie unele contracte de comision in care clientul plateste direct hotelierului tariful brut al serviciilor rezervate prin agentia de turism.Multe hoteluri si lanturi hoteliere lucreaza cu intermediarii din turism in acest sistem, platind periodic, de obicei la sfarsotul fecarei luni,comisioanele aferente rezervarilor facute de acestia.Uneori, acest mod de lucru, care evita circuitul platilor bancare: client-agentie de turism-prestator, grvat de timp, nesiguranta, comisioane bancare, este impus de timpul insuficient pentru efectuarea platilor anticipate in cazul rezervelor tardive, de undele restrictii privind platile externe existente in unele tari emitatoare de turisti.Un risc major al prestatorului consta in posibilitatea ca valoarea serviciilor sau a cheltuielilor de rezervare sa nu fie recuperata dupa ce au faost prestate/rezervate.Pentru eliminarea lui , prestatorul va incerca stabilirea unei plati anticipate acordand integrl contravaloarea serviciilor ce urmeaza sa fie prestate.Pentru evitarea oricarui neintelegeri este bine ca textulcontractului sa explice cand anume plata se considera efectuata.Exista doua variante: prima, avantajoasa pentre intermediar, considera plata efectuata la data depunerii in banca a documentelor de plata; a doua prevedere ca plata este facuta numai la data credutarii contului bancar al prestatorului.Orice rezervare de servicii, conditionata de palta unui avans, poate sa nu fie onorata de catre prestator in cazul nancasarii acestui, cu consecinte neplacute atat pentru client, cat si pentru reputatia agentiei de turism avizarea patrimoniului asupra platilor efectuate cu indicarea tururor datelor de identificare necesare (agentia patitoare, suma, clientul ale carui servici sunt platite, banca prin care se face plata, contul in care s-a dispus plata, data platii si numarul documentului bancar) este vinevenita in astfel de situatii.Riscul agentiei de turism este determinat de posibilitatea ca tuistul sa nu primeasca in intregime si alitiativ corespunzator serviciile platite.De aceea, in negocierea clauzei de palta,agentia de turism incearca obtinerea unor prevederi stipuland plata integrala dupa acordarea serviciilor de catre prestator. |
14. Colet - Packet; Parcel; package Pachet de dimensiuni mici expediat la beneficiari, de obicei prin posta.numarul c. se mentioneaza pe cocumente privitoare la marfa expediata. |
15. Comisar de bord - Purser ofiter insarcinat la bordul unei nave cu anumite servicii administrative, indeosebi supravechirea serviciilui hotelier si a relatiilor cu pasagerii. |
16. Contramarca - Pass-out ticket; Control ticket; Control card Parte a unui bilet de spctacol care ramane la spectator, care dovada a dreptului sau de a lua parte la spectacolul respectiv.Prin extensiune: semn destinctiv remis, la o escala, calatorilor in tranzit.Bilet justificativ remis fiecarei persoane care participa la o calatorie colectiva, pentru a-i permite accesul in mijlocul de transport. |
17. Controlul pasapoartelor - Passport control Punct de control organizat la trecerea frontierei, in aeroporturi etc.; unde sunt verificate documentele celor care doresc sa intre in tara respectiva. |
18. Copropietar - Part-owner Persoana care are un drept copropietar. |
19. Cupon de benzina - Petrol Cuoupon Bon acordat turistilor contra platii unei sume, in fnctie de calitatea dorita a carburantului, permitand acestora achizitionarea benzinei de la anumiti distribuitori, uneori la pret redus. |
20. Curat - Person taking a cure persoana care urmeaza un tratament medical intr-o statiune de cura. |
21. Derulare a Calatoriei - Progress of the trip Desfasurarea treptata, etapa cu etapa, a unei calatorii, conform unui program stabilit in mod anticipat. |
22. Distractie, amuzament, veselie, voie buna - Pleasure a)Stare de buna dispozitie, de voiosie; mainfestare, comportare care reflecta aceasta stare.b)Ceea ce distreaza, ceea ce produce destindere sufleteasca. |
23. Escalada - Port of call Oprire intermediara in cursul unei calatorii aeriene sau maritime; in al doilea caz, se poate efectua si o vizita, mai mult sau mai putin prelungita, pe uscat. |
24. Farfurie - Plate Piesa de vesela care se foloseste pentru servirea consumatorilor cu preparate culinare.Se intalnesc urmatoarele tipuri: suport mare, intinsa mare, de desert (intinsa la mijloc), intinsa nica (jour, pt panine), suport mic, pentru oase (in forma de semiluna), suport pentru ceasca de ceai si pentru ceasca de cafea. |
25. Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor - Police registration from Fisa individuala de evindeta pe care, conform prescriptiilor administrative nationale, trebuie sa o completeze, la sosire, orice persoana care innopteaza intr-o unitate cu activitate hoteliera. |
26. Fotocopie - Printout Copie a unei hartii, document etc. realizata cu un aparat special denumit XEROX. |
27. Hamal - Porter (ferov); Stevedore(nav) Persoana care, in garile feroviare, rutiere si aeriene, asigura transportul bagajelor, mai ales al bagajelor de mana, din exteriorul in interiorul garii sau invers; este platita de calatori, in general dupa un farif omologat. |
28. Hublou - Porthole a)Deschidere practicata in carcasa unei nave sau in fuselajul unui avion, care e poate inchide ermetic si poate da aer si lumina;b)Parte cu geamuri a usii unui apartament menajer, permitand supravegherea operatiunilor in curs. |
29. Interzicere, Prohibitie - Prohibition a)Masurta legislativa sau administrativa prin care se interzice producerea , vanzarea, exportul sau importul anumitor marfuri.b)A opri pe cineva de la ceva, a-i interzice, a nu permite sa se faca ceva. |
30. Lista pasagerilor - Passager list Lista detaliata a pasagerilor si bagajelor efectiv imbarcate pe un vapor, un avion sau un alt vehicul de transport. |