termeni in baza de date (1 pagini) |
781. Masina de spalat vesela - Dishwasher Utilaj folosit pentru curatarea veselei. |
782. Masina de taiat felii - Precison slicer Utilaj pentru taiat mezeluri, pe langa cresterea substantiala a productivitatii permitand obtinerea de felii de grosimi egale, si fara a faramita produsul. |
783. Masina de tocat carnea - Hacheviande Utilajul folosit pentru a toca intr-o bucatarie sau carmangerie. |
784. Mass-Media - Media Totalitatea mijolacelor de informare a maselor- radio, televiziune, presa etc. |
785. Mausoleu - Mausoleum Monument funerar de proportii mari, ridicat in memoria unui om ilustrum sau a unor eroi nationali. |
786. Mediu - Bill of fare; Menu Totalitatea preparatelor de bucatarie, cofetarie-patiserie si altor produse alimentare care se ofera la masa.Ordinea de servire a preparatelor seste urmatoarea: gustari, preparate lichide, peste, antreuri, preparate de baza cu garnituri si salate, branzeturi, cofetarie-patiserie, fructe.Uenori, termenul se extinde asupra listei-meniu. |
787. Mediu inconjurator - Environment Natura din jur, alcatuita din totalitatea factorilor externi, in care se afla o multime de fiinte sau lucruri. |
788. Meniu a la carte - A la carte menu Meniu alcatuit dupa dorinta clientului, care-si alege preparatele din lista-meniu. |
789. Meniu cu pret fix - Fixed-price menu; Table d`hote menu Meniu al carui pret este stabilit dinainte.Exista meniu cu pret fix cu alegere- clientul alege dintre mai multe preparate pentru fiecare gama (fel) in aprte-si fara alegere.Meniul turistic este tot un meniu cu pret fix. |
790. Mersul trenurilor, autobuzelor, vapoarelor - Timetable; Railroad Brosura in care sunt cuprinse informatii esentiale (orar si reglementari speciale) referitoare la transport. |
791. Metoda Delphi - Delphi techniques Metoda de previziune a evolutiei viitoare a unui fenomen, de catre un grup de experti, constand in folosirea unei succesiuni de chestionare si feed-back-uri de informatii, pentru obtinerea unui consens din partea expertilor.Metoda foloseste avantajel luarii deciziei in grup, eliminand dezavantaje cum ar fi influenta membrilor dominanti sau schimbarea pararilor membrilor.In turism, metoda este folosita adesea pentru estimarea tendintelor viitoare ale fenimenului turistic, dar si pentru identificarea si rezolvarea unor probleme complexe ale acestei activitati. |
792. METT - Ministerul Echipamentului Transporturilor si Turismului (Franta) |
793. Mezoscaf - Submarin de explorare si de excursie care anvicheaza la adancime medie; versiune turistica a batiscafului inginerului-fizician J.Piccard.Prototip lansat la Lanussare, in 1964, cu ocazia Expozitiei Natioanle Elvetene. |
794. Mic dejun - Breakfast Prima masa din zi, care se serveste, de regula, in intervalul 07 - 10.00 |
795. Mic dejun complet - Continental breakfast Mic dejun care e cmpune dintr-o bautura calda nealcoolica la alegere, unt, gem (dulceata sau miere), produse de panificatie si apa minerala.Denumirea provine din practica de a comanda indicandu-se numai bautua (de exemplu, "ceai cu lamaie complet"), restul componetelor fiind fixe. |
796. Mic dejun engelezesc - English breakfast; American breakfast Preparate de bucatarie, cofetarie-patiserie si sucurile de fructe se adauga componentele micului dejun complet. |
797. Microbuz - Minibus Autobuz sau autocar de capacitate redusa.In tara noastra termenul minicar sau incetatenit pentru un mijloc de locomotie destinat plimbarilor de agrement intr-o statiune. |
798. Microfon fara fir - Cordless microphone Aparat care transfera vibratiile sonore in oscilatii electrice, folosit in radioteleviziune si in telecomunicatii. |
799. Microtel - Microtel Forma de hotel de tip economic introdusa la sfarsitul anilor 80 in SUA. Microtel are camere prevazute cu apturi duble, birouri, noptiere, mese de toaleta si sali de baie si dus.Microtel nu are restaurant, sala de intretinere, piscina, sauna si ofera mic dejun.Este cu 10-20% ami eiftin de construit, necesita mai putin teren, este mai usor de intretinut si administrat.In varianta franceza m. are chiuvete in vamre, grupuri sanitare si dusuri comune. |
800. Mijloc mecanic de urcat - Mountain lift Echipament mecanic, diferit de cel feroviar, care perimte urcarea pana in varf unei pante sau al unei munte si in cele mai multe cazuri si coborarea; termenul se foloseste mai ales in domeniul sporturilor de iarna. |
801. Minibar - Mini-bar
|
802. Minicar - Minicar Mijloca de locomotie destinat plimbarilor de agrement intr-o statiune.Format din unul sau mai multe mici vehicule pe doua sau patru roti, amenajat cu barci si parasol, tractate de un autoturism de teren sau tractor. |
803. Miniglof - Golf-miniature Joc care se bazeaza pe regulile golfului, destinat pe un parcurs foarte redus, intr-un spatiu special amenajat; mijloc de agrement in statiunile turistice. |
804. Mise-en-palce - Table setting Aranjarea salonului, ansamblul operatiunilor care se efectueaza pentru pregatirea si aranjarea mobilierului si obiectelor de inventar in vederea efectuarii serviciului in restaurant.Etapele mise-en-palce-ului sunt: aliniarea si fixarea meselor, fixarea huselor de molton, asezarea fetelor de masa si naproanelor, marcarea locurilor cu farfurie-suport sau servet, aranjarea tacamurilor, aranjarea paharelor, aranjarea farfuriei pentru paine si cutitului pentru unt, aranjarea pieselor de inventar marunt, aranjarea servetelelor (daca locul a fost marcat cu farfurie-suport), aranjarea scaunelor. |
805. Mobilier - Furnishing Ansamblul pieselor de mobila destinate amenajarii spatiilor. |
806. Model , schema, tipar, sablon, mod, stil, fel - Pattern a)Ceea ce paote servi ca orientare pentru reproduceri sau imitarii.b)Reprezentarea la scara mai mica a unui obiect.c)Sistem teoretic sau material cu ajutorul caruia pot fi studiate indirect propietatile si transformarile altui sistem, ami complex, cu care primul sistem prezinta o analogie.d)Reprezentarea grafica simplificata a elementelor sau caracteristicilor structurii unui aparat, ale unei masini, ale unui proces etc. |
807. Monitir de schi - Ski monitor a)Persoana calificata pentru predarea (invatarea )schiului, in cadrul unei scoli de schi; b)Meserie specifica turismului, constand in activitatea de predare a lectiilor de schi. |
808. Monument - Monument Opera de sulptura sau arfitectura destinata sa perpetueze amintirea unui evenimet sau a unei personalitati remarcabile; constructie arhitecturala de mari proportii sau de deosebita valoare. |
809. Monument al naturii - Nature monument Creatie individualizata a naturii, a carei conservare prezinta, din motive stiintifice, istorice sau culturale, un inters public (arbori vechi sau brazi, aflorimente geografice, palnte rare, animale); ocrotirea sa este legiferata. |
810. Monumente istorice - Historic monument Realizare arhitectonica de valoare istorica sau artistica, apreciata de catre organele de stat ca prezentand interes national si conservata pentru posteritate. |