1141. Stewardesa - Stewardess Feminin pentru steward (vezi).
1142. Strada - Via Cale de comunicatie (pavata sau asfaltata) in interiorul unei localitati, pentru circulatia vehiculelor si a pietonilor.
1143. Strain - Foreign Din strainatate, neautohton.
1144. Strainatate - Abroad Tara, regiune situata dincolo de granitele propriei tari.
1145. Structura de primire cu functioni de cazare turistica (V. Unitate cu activitate hoteliera) -
1146. Structura de primire turistica - Establishment Unitate operationala de tipul hotel, motel, vila, cabana, camping, sat de vacanta, pensiune, ferma agroturistica, alte unitati cu functiuni de cazare turistica, unitate de alimntatie destinata servirii turistilor- conform H.G.R.nr.114/1995.
1147. Superior - Upgrade De o calitate mai buna decat altul, imbunatatit.
1148. SUPERIOR ALL INCLUSIVE - SUPERIOR ALL INCLUSIVE Includ:
* kebab si picnic, varietate de pizza si paste, bucatarie internationala, mancare marina si mediteraneana;
* sauna, hamam ,sauna turceasca, fitness, teren de joaca, minibar zilnic aprovizionat;
* vin local, bere, rachiu, bauturi usoare, suc de fructe, cafea si ceai turcesc, five o clock tea cu prajituri, bauturi alcoolice locale nelimitate si bauturi nealcoolice, la unele baruri bauturi importate si cocktailuri internationale, room service, discoteca, miniclub pentru copii;
* pentru copii: suc de fructe proaspat, cocktailuri nealcoolice;
* spectacole speciale zi si noapte, tenis si lectii de tenis, masa de tenis, fotbal, biliard, tintar, lectii golf, minigolf, gimnastica, sauna, baie turceasca, jaccuzzi, fitness, seif.
Nu includ:
* telefon, sporturi care necesita combustibil si lectii de sport, iluminatul terenului de tenis, spalatorie, masaj, coafor, cosmetica, doctor.
1149. Superu - Supper Masa luata seara tarziu, intre prieteni, la iesirea de la spectacol.
1150. Supiera - Piesa de vesela utilizata pentru servirea preparatelor lichide (supe, creme, ciorbe) la masa.Termenul "bol" nu este recomandat in acest caz.In limbaj neprofesional se foloseste termenul "castron".
1151. Supliment - Supplement; Surcharge Ceea ce se adauga pentru a completa ceva sau pentru a suplini o lipsa.
1152. Suprarezervare - Overbooking Confirmarea deliberarata a rezervarii pentru un numar mai amre de camere sau locuri de hotel sau un mijloc de transport decat capacitatea disponibila.Pe aceasta cale se incearca compensarea situatiilor de no show.
1153. Suprastructura turistica - Ansamblul organizariilor publice sau private a caror activitate este direct legata de functionarea sectorului turistic.
1154. Suprataxa, majorare, supliment - Surcharge Taxa suplimentara adaugata la biletul de avion de catre compania aeriana, pretul "inclusive tour" adaugat de turoperator sau suma adaugata de un operator la costul calatoriei, care completeaza de obicei cresterile de pret dintre momentul rezervarii si cel al calatoriei.
1155. Supravechetor - Supervisor Perosana insarcinata sa supravegheze pe cienva (activitea cuiva) sau ceva.
1156. Supraveghetor de muzeu - Museum attendant Persoana care se ocupa de supravegherea unui muzeu, avand grija sa fie pastrate linistea si ordinea si ca obiectele expuse sa nu fie sustrase sau distruse.
1157. Surf - Surfboard Scandura pe care se pluteste in piciare la practicarea surfingului.
1158. Suvenir - Suvenir Produs industrial sau artizanat, in general inspirat de traditia populatiei locale, achizitonat de turist pentru a-i evoca o amintire legata de vizita in respectiva regiune turistica.
1159. Tabara de nudisti - Nudist camp; Camp of nudists Loc imprejmuit, rezervat practicarii in comun a nudismului, intr-un cadru natural.
1160. Tablita de inmatriculare - Numer palte; License palte Tablita care indica numarul de inmatriculare a autovehicului.
1161. Tacam - Cover Piesa de inventar de vervire, utilizata pentru consumarea preparatelor oferite.Principalele tipuri sunt: tacam mare (lingurita, curit, furculita), tacam pentru gustari (cutit, furculita), tacam pentru desert (lingurita, cutit, furculita), tacam pentru peste (cutit, furculita), pentru fructe (cutit, furculita), lingurite (pentru ceai, inghetata, iaurt, cafea, de bar), tacamuri speciale (pentru raci, homari, melci, stridii, lamaie, unt, caviar, cutit pentru taierea si servirea branzeturilor, furculita-cutit pentru pepeni.
1162. Talazoterapie - Marine cure Tratarea unor boli prin actiunea marii sau a climatului marin.
1163. Talon de cura - Sap admission card Permis eliberat gratuit sau cu plata persoanelor care efectueaza un sejur intr-o statiune baleno-climaterica sic are le permite accesul in stailimentele de tratament ale statiunii.
1164. Talon de imbarcare - Boarding card Document eliberat calatorilor ce se deplaseaza pe cale aeriana sau maritima, pentru a fi prezentat la cerere sau care certifica existenta biletului sau permite controlul trecerii lor prin diversele servicii ale aeroportului sau ale portului de imbarcare.
1165. Talon de turist - Tourist card Document eliberat de diverse tari/statiuni in favoarea turistilor care indeplinesc anumite conditii; poate inlocui permisul de sejur, poate oferi scutiri de taxe.
1166. Tari nordice - Nordic countreis Cele cinci tari situate in nordul Europei:Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Irlanda, considerate, in literatura de specialitate, un segment aparte al pietei turistice europene.
1167. Tarif - Tariff; Rate Pret stabilit pentru anumite prestari de servicii, mijloc de evaluare a muncii desfasurate in domeniul serviciilor.Contravaloarea in bani a unui serviciu (cazare etc.)
1168. Tarif afisat - Standard rate; Rack rate; Public rate Tariful de cazare perceput turistilor sositi pe cont propriu; este tariful maximal, aplicabil din oficiu, daca clientul nu beneficiaza de un farif special.
1169. Tarif familial - Family plan rate Metoda de calcul al costurilor calatoriilor aeriene.Membrii familiilor care calatoresc alaturi de capul familiei beneficiaza de unele reduceri.
1170. Tarif pentru pasageri fara rezervare. - Stand-by fare